Aktiviteter, Destinasjon /

Lokale tips: Münchens nye og gamle perler

Tysklands mest spennende by venter på deg med deilig temperatur, vibrerende byliv og kulinariske opplevelser. Widerøe flyr direkte fra Bergen til München tre ganger i uken fra den 13. august, så nå er det bare å glede seg til nye reiseopplevelser.

–München kan ikke sammelignes med andre tyske byer, sier Amadeus Danesitz (57). Han er livstilsjournalist med spisesteder og barer som spesialområde, og forteller om en by i endring.

–Mange forbinder München med Oktoberfest, pølser og tradisjon, og selv om det fortsatt er en del av byens identitet, så har det skjedd utrolig mye de siste fem årene. Den yngre generasjonen har for alvor satt sitt preg på restaurant- og barscenen, og nå er det drivende dyktige mixologer, kjøkkensjefer og mikrobryggere som preger utelivet, sier Danesitz, som er født og oppvokst i München. Han har gitt ut en serie med reiseguider og også skrevet en egen opplevelsesguide for München –  «Das Beste in München» (2016).

Moderne og urbant: Det er stadig flere alternativer til de populære biergartens, som den stilsikre takterrassen på  The Flushing Meadows Hotel & Bar. Foto: Arnold Jaeger Werner /

Han anbefaler alle å ta en tur innom baren på Roomers Hotel, uansett om du overnatter her eller ikke. De lager blant annet sin egen vodka på søtpotet, og de tre kvinnelige mixologene tilbereder fristende cocktails som sørger for at kvelden din blir vellykket.

Er du klar for storbytur? Fly med Widerøe fra Bergen til München – som både har mye nytt og mye tradisjonelt på høstmenyen!

Mikrobryggerier vs. biergartens

Det er ikke så lenge siden utelivet i München først og fremst handlet om litersglass med øl servert i byens mange «biergartens». I dag har mikrobryggeriene gjort sitt inntog, som et velkomment og kreativt tilskudd på den bayerske ølhimmelen.

–Biergartenkulturen med langbord, høy stemning og pretzels lever fortsatt i beste velgående, forsikrer Danesitz, men alt til sin tid. Byen fortjener at man også utforsker det spennende kjøkkenet, de små vinbarene som for eksempel Grapes, og ikke minst, at man unner seg en smak av det bavariske kjøkkenet utenfor turistsonen på for eksempel det upretensiøse vertshuset Fraunhofer. Her kan du prøve en weisswurst (hvit pølse av kalvekjøtt og baconfett) med det klassiske tilbehøret søt, bavarisk sennep og en sprø pretzel. Eller hva med en obatzda, en tykk, krydret ostesaus servert med mer pretzel?

LOKAL EKSPERT: Amadeus Danesitz har en spennende jobb, nemlig å spise og drikke seg gjennom München. Han forteller om en by med en ny kulinarisk retning.

–Min indikator på at en tradisjonell restaurant er god, er kvaliteten på potetsalaten deres. Den skal være hjemmelaget, være god på smak og ha tyggemotstand, røper Danesitz. Han forteller også at en god pretzel skal være sprø på utsiden og myk inni.

–Ikke som de amerikanske pretzelene som er laget for folk uten tenner, ler han.

Google og puffermer

Tro mot tradisjonen: Folkedraktene bæres med stolthet og brukes ikke bare til spesielle anledninger, tvert i mot bruker Münchens innbyggere sine lederhosen og dirndl også til hverdags. Foto A. Kupka/ München Tourismus

Som turist i München kan du ikke unngå å legge merke til den høye levestandarden. Det er kun 3 prosent arbeidsledighet, og mange internasjonale selskaper som Google, Microsoft og BMW har hovedsete her. I tillegg har byen to av Tysklands fremste universiteter, så innbyggerne er både høyt utdannede og internasjonale, samtidig som de trykker tradisjonene sine til brystet. Folkedraktene lederhosen (for herrer) og dirndl (for kvinner) brukes ikke bare under Oktoberfesten. Du ser dem like gjerne i bybildet en helt vanlig tirsdag.

–Vi ser at folkedraktene våre brukes i karnevalssammenheng i store deler av verden. Slik er det ikke i München, forsikrer Danesitz. Han forteller at en lederhosen helst bør brukes i mange år – uten å vaskes – for å oppnå den rette patinaen. Og en dirndl, den klassiske kjolen med smalt liv og puffermer, får alle kvinner til å bli vakre, ifølge guidebokforfatteren. Særlig når hun som bærer den har hendene fulle av skummende brygg.

Byens hjerte

Viktualienmarkt brukes av alle og et besøk her gir deg en følelse byens egentlige sjel. Foto L. Kaster / München Tourismus

Avslutningsvis tipser Danesitz om en helt hverdagslig ting å gjøre, som han tror mange turister går glipp av.

–Det gjelder å peile seg inn på byens egen puls, og ingen steder gjør man det bedre enn på Viktualienmarkt. Det er byens hjerte, et matmarked der bysjela skinner gjennom. Hit kommer gamle og unge, forretningsmenn og husmødre, familier og byens løse fugler. Her får du München inn med alle sanser samtidig, avslutter Danesitz.

Les også: 10 ting du bør vite om München – Tysklands vakreste by

Hva som blir ditt München er opp til deg, men blir du sulten eller tørst under oppholdet, så kan du kanskje sjekke favorittstedene til Amadeus Danesitz?

Amadeus’ 5 beste restauranter

KINESISK GATEMAT: Prisbelønnet og hyppig besøkt av profesjonelle såvel som private matelskere! Foto: The Hutong Club

Hutong Club
Christian Ribitzki har æren for å ha bragt Bejings street food-kjøkken til München. På Hutong Club får du delikate, kinesiske munnfuller, og restauranten er en favoritt blant matjournalister. Cocktailene er en kreativ bonus du ikke bør gå glipp av!

Little Wolf
Münchens beste «smokehouse». Little Wolf er et sted for enkel, men veldig godt tilberedt mat. Dekoren minner om en typisk amerikansk diner, og mitt favorittmåltid er «Shrimps & Grits». De lager også en utrolig god Jambalaya!

Due Passi
Et sted for himmelsk pasta! Due Passi er drevet av to kvinner, og er kun åpen for lunsj. Mine favorittretter er spaghetti burro, permigiano e panna – en enkel smaksbombe til en rimelig pris. Selve lokalet er beskyttet som et historisk monument på grunn av de vakre vegg- og takflisene.

Fraunhofer
Et typisk bavarisk vertshus (wirtshaus) der gamle og unge, studenter og forretningsmenn, homofile og katolikker sitter sammen for å nyte det tradisjonelle kjøkkenet som München er kjent for. På Fraunhofer får du følelsen av å spise hjemme hos noens mamma, og etter middag venter underholdning. I bakgården er det en liten scene med live musikk på søndager og i kjelleren er det en liten kino med femti sitteplasser.

Meisterstück Pasing
Et paradis for alle som setter pris på ordentlig godt øl og rause porsjoner med kjøtt. Meisterstück Pasing er oppkalt etter innehaveren, og stemningen er inkluderende og hyggelig. Brygg fra alle verdenshjørner, inkludert microbrygg fra Münchens beste bryggerier. Ta S-toget fra Marienplatz til Pasing, en tur på under et kvarter. Tre minutters gange fra Pasing stasjon.

Amadeus’ 5 beste barer

TYSKLANDS VAKRESTE BY: Fra takterrassen på The Flushing Meadows kan man se noe av forklaringen på hva som har gitt München rykte som som landets vakreste by. Foto Arnold Jaeger Werner

Flushing Meadows
Fantastisk takterrassebar på toppen av hotellet Flushing Meadows med utsikt helt til Alpene på klare dager. Min favorittcocktail her er «Wanderlust Sour» som blant annet inneholder en local urtelikør som heter Urfelder.

Zum Wolf
Münchens beste Bloody Mary får du på Zum Wolf, som er en hyllest til amerikanske sørstatsbarer. I tillegg til særdeles gode drinker, serverer de, ifølge dem selv, «øl som er kaldere enn kjæresten din sitt hjerte».

Auroom
Klassisk og elegant cocktailbar med mange kreative drinker på menyen. Min favoritt er «Nok su Kao», oversatt fra thai betyr det «Stor hvit tiger». Det er en ginbasert drink med Tanqueray, Limette, Kaffirlimettesirup, ristet kokosjuice og kaffirlimette-espuma. Nydelig!

Paulaner Nockherberg
Du må selvsagt innom en ekte biergarten når du er i München, og Paulaner Nockherberg er lokalbefolkningens favoritt. Her sitter du under kastanjetrærne og nyter ferielivet side om side med nye venner.

Call Soul
Prisvinnende bar med mixologer i verdensklasse. De produserer sin egen romlikør, og min favorittdrink herfra er «Affenliebe». Det betyr «Monkey love».

FOR MINNEBOKA: Velger du en Affenliebe, eller «Monkey Love», på Call Saul, får du en drikke noe utenom det vanlige. Foto Call Saul

Amadeus’ 5 topp opplevelser

ENORM ENGELSK HAGE: Byens grønne lunge er en av verdens største offentlige parkanlegg og et must når du besøker München. Foto: T. Krueger /München Tourismus

1 – Den engelske hagen 
Byens største parkanlegg er større enn New Yorks Central Park, og er spekket med stier, vann og elveløp. Mange stopper opp før de kommer halvveis, men det er er en typisk nybegynnerfeil. Gå videre til den nordlige delen som er villere og mer urørt, der du kan ri på hest og sette deg ned på en biergarten som er turistfri sone.

2 – Viktualienmarkt 
Munchens store matmarked. Det er åpent hele året, her finner du ferske råvarer som har hatt kort reisevei fra produsenten. Det finnes noe for enhver smak, inkludert en egen falafelstand og proseccotelt.

3 – Glockenbachviertel
Et av byens mest fargerike områder, og da er det spesielt regnbuefargene vi tenker på. Freddy Mercury bodde her i sju år, og bydelen er kjent for sin tolerante holdning til homoseksualitet. Stort utvalg barer, restauranter, klubber og yrende gateliv.

4 – The Bier and Oktoberfestmuseum
Mer enn et museum. Her kan du lære alt om den bayerske ølkulturen, og museet har selvsagt sin egen ølhall. Inngangspris: 9.50 inkludert ølsmaking.

5 – Lei sykkel og sykle langs elven Isar
München er en veldig sykkelvennlig by, og avstandene er relativt korte. Leier du en bysykkel, kan du når som helst stoppe hvis du ser noe som fanger interessen din. En flott måte å oppdage byen på!

PÅ TO HJUL: Med bysykkel får du økt rekkevidde samtidig som du blir kjent med byen på en ny måte.  Foto Christian Kasper /München Tourismus

Foto øverst i saken: Foto Tommy Loesch

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler