Spøker i Nidarosdomen

Destinasjon /

Her er det hørt slepende skritt og messesang …

"Jeg så ned, men da jeg et øyeblikk etter så opp, sto munken med korslagte armer i søylegangen der jeg hadde sett ham første gang. Han skulte på oss - så forsvant han.»

Dette fortalte bispinne Marie Gleditsch til Aftenposten som sin opplevelse under en aftengudstjeneste i Mariakapellet i Nidarosdomen, i 1924. Akkurat da biskop Jens Gran Gleditsch stemte i en salme, så bispinnen en skikkelse dukke opp i søylegangen.

Han bar munkekutte, og ansiktet beskrev hun som vakkert, med skarpe trekk og lysende øyne. Han passerte rett gjennom massen av tilhørere. Biskopen sto foran alteret, og munken beveget seg langsomt bak ham. Med ett løftet han hodet, og bispinnen så en blodig stripe over halsen. «Da turte jeg ikke se mer» fortalte hun Aftenposten noen år senere.

Er det din tur til å utforske Nidaros? Vi flyr deg direkte -🎃 whoohaaa

Våger du å ikke tro på det?

Vandrehistoriene Munken i Nidarosdomen er mange. Det interessante er at om han virkelig hører hjemme i Trondheims stolte katedral, så må han nødvendigvis være før-reformatorisk. Men ingen har fortalt om møter med ham før på 20-tallet, da bispinne Marie Gleditsch opplevde det som skulle forandre hennes syn på virkeligheten for alltid.

Interiør Nidarosdomen Trondheim

SPØKER DET? Historien om munken i Nidarosdomen er mange. At katedralen gir en følelse av mystikk og bærer på tusenvis av historier, er det uansett lite tvil om. Foto: CH – visitnorway.com

Stengte dørene om natten

I 1966 ble munken høyaktuell igjen – med vilje eller ikke? Filosofimagister Jon Medbøe fortalte i alle fall at han og to studenter hadde hørt slepende skritt og messesang under sine nattlige vandringer i Nidarosdomen. Dette førte til en offentlig debatt, og i kjølvannet dukket det opp den ene skumle historien etter den andre fra folks møter med munken i Nidaros.

Etter ordre fra domprosten ble Medbøe faktisk utestengt fra Nidarosdomen (!), og da Andre Bjerke og Harald Tusberg noen år senere ville utforske mysteriet i et TV-program, forble dørene nattestengt. Hva betyr egentlig det?

Tar du turen til Trondheim rundt Halloween?

Da må du faktisk besøke Nidarosdomen på dagtid, men byen har selvfølgelig forberedt seg godt til Halloween på alle måter.

Sverresborg er Trøndelags Folkemuseum og 31. oktober, inviterer museet til skrekkelige visuelle opplevelser utendørs – for voksne! Hva er vel bedre enn en skikkelig skrekkfilm ute på et mørkt tun på selveste Halloween? Sammen med Kosmorama og Sparebank 1 inviterer du til gratis utekino. På plakaten står Fritt Vilt fra 2006.

Ringve musikkmuseum er Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter. Her venter musikalske spøkelser, og det står blodsuppe og skumle muffins på menyen i kaféen. Følg refleksløypa i parken med skumle oppgaver (det loves uhyggelige premier).

Vitensenteret i Trondheim har et spesielt halloween-program lørdag og søndag 27. og 28. oktober. I samarbeid med Arctic Skeletons og Kunnskapsbyen Trondheim vil hele helgen være full av lærerike aktiviteter!

Klar for Trondheim? Vi flyr deg direkte

Kilder: Wikipedia, Hvem Hva Hvor 1967, Adresseavisa
Foto i topp av saken: Montasje Zhenikeyev iStockfoto / CH – visitnorway.com

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler