Ellentjern i øvre pasvikdalen nasjonalpark i Finnmark

Destinasjon /

– Nå til dags er faktisk stillhet og ro eksotisk

Uten strøm og innlagt vann, lokker Marit Sundt og Arne Liaklev tilreisende til en heløkologisk opplevelse med mat, nordlys, natur og badstu i 35 minusgrader.

Pasvik / Finnmark: Helt på tuppen av Norge, helt oppi nord, finner du Øvre Pasvik nasjonalpark. I vest har du Finland, i øst har du Russland – og overalt rundt deg er det urgammel boreal barskog. Kikker du litt nærmere, ser du en åpning i skogen: Koier, lavvo, stall, utedo, bålplass, badstu og stabler på stabler med fyringsved.

I dette skogholtet driver Marit Sundt og Arne Liaklev økologisk turisme gjennom overnattingsstedet Ellentjern AS og aktivitetstilbudet DogPower. Her kan du koble ut, koble av og koble fra – for så å la de store sanselige opplevelsene velte inn. Mobilen får du ikke ladet uansett, så du har ikke annet valg enn å legge den vekk. 

– Hos oss får man en helt annen verden. Enkel luksus og veldig, veldig god mat, smiler Marit.

marit-sundt-ellentjern

Marit Sundt utenfor en av tømmerkoiene. Foto: Lene Stavå.

Det har vært aktiviteter i området rundt Ellentjerntunet i over 100 år. De klassiske tømmerkoiene er omringet av tykk, lun furuskog. Opprinnelig bodde tømmerhoggere her, og sagbruket var i aktiv bruk helt frem til 60-tallet. Den eldste koien «gammelkoia» er fra 1920-tallet, mens «nykoia» er fra 1970-tallet.

Tømmerhytte ved Ellentjern i Pasvikdalen

Foto: Arne Liaklev.

Legen sa stopp

Marit og Arne driver Ellentjern på sjette året. Før det prøvde Marit seg på både lærerlivet, kontorlivet, pendlerlivet og kunstnerlivet. Men både kroppen og legen sa stopp.

– Du må slutte å sitte på kontor og du må slutte å sitte i bil, sa legen til meg. Mennesker er ikke skapt for å sitte i ro, forteller Marit.

Med en utdannelse som agronom fra økologiske Sogn Jord- og Hagebruksskole, falt brikkene på plass da samboerparet kom over Ellentjern i 2009.

–  Vi reiste opp hit, så mulighetene og ble straks forelsket. Det har vært seks år med mye jobb, for det tidligere sagbruket var helt gjengrodd, men vi føler oss privilegerte som får drive et slikt sted, sier Marit.

Ellentjern i øvre pasvikdalen nasjonalpark

Foto: Bjarne Riesto.

ellentjern-pasvik-vinter

Foto: Bjarne Riesto.

Uten strøm og innlagt vann

Det knirker i trærne rundt koietunet. Vannet som ligger like ved bare venter på at minusgradene skal velte inn gjennom skogen. Snart ligger snøen som en tykk dundyne. Da er det perfekte forhold for å ta seg en trugetur eller å bli dradd gjennom snøhavet av et hundespann.

Ellentjern i øvre pasvikdalen nasjonalpark

Foto: Arne Liaklev.

Tiden står på en måte litt stille her. Uten strøm og uten innlagt vann kunne det like så godt vært 1920 som 2016.

Å drive økologisk reiseliv uten innlagt strøm og vann har blitt en livsstil for Marit og Arne, men det kan selvsagt være krevende. Den største utfordringen er nok at ting kan ta lengre tid, og må planlegges ekstra nøye. For eksempel vedsankingen: Hele tre uker på våren setter de av til å hogge trær og å kløyve 30-40 kubikk brensel til vinterhalvåret. Det er tungt arbeid. 

– Vi slipper å gå på treningssenter, for å si det slik, ler Marit. Men for oss har det blitt en naturlig del av året. Det er slik vi vil ha det.

Denne enkle luksusen kommer tilreisende fra hele verden til tuppen av Norge for å oppleve. Fra USA, Australia, Østerrike, Antwerpen. Mange av turistene får seg en sjokkartet opplevelse når de opplever mørketid, nordlys og krystallklare stjernebilder, helt uten lysforurensing. For ikke å snakke om kulden.

Ellentjern øvre pasvikdalen

Foto: Randulf Valle.

pasvikdalen-ellentjern

Foto: Randulf Valle.

– For mange er det i seg selv en sterk opplevelse, forteller Marit. Hun trekker litt på smilebåndet når hun tenker på en tidligere gjest de hadde på besøk, en amerikansk frue, lettere hysterisk over at hun måtte bruke utedo i 20 minusgrader.

– Hun fikk helt sammenbrudd, det gikk ikke an, ler Marit. Men etter to dager ville ikke den amerikanske fruen reise hjem igjen.

ellentjern-pasvikdalen

Foto: Arne Liaklev.

ellentjern-pasvikdalen-ovre

Foto: Arne Liaklev.

Visste du at Finnmark er den eneste regionen i Norge der badstukulturen ikke ble borte under reformasjonen? Sørover i Europa ble det nemlig sett på som en synd at kvinner og menn skulle være nakne sammen, og kirken forbød det. Men finnmarkingene lot seg ikke stoppe. Med bjørkeris i den ene hånden og vedkubber i den andre, lot de i stedet dampen stige i de hete badstuene. Og det gjør den fremdeles. For i det kalde klimaet i nord, uten innlagt vann og strøm, er badstu faktisk det nærmeste man kommer en ordentlig dusj.

Lidenskap for «ugress»

Marit har alltid vært interessert i mat og planter, og aller helst kombinasjonen av dem. Er du så heldig å ha maten hennes foran deg, er den ikke bare laget med kjærlighet, men med lokale urter og plantevekster. Som sibirgressløk, kvann, karve, mjødurt, krekling og einer. Naturens helt egne, helt unike og helt nydelige smaker.

– Jeg lagde mitt første herbarium som 9-åring. Jeg vokste opp med en farmor som var gammel og en far som likte å lage mat. Vi hadde kunnskapen i familien, og etter hvert som jeg ble eldre ble jeg også mer og mer interessert i mulighetene naturen gir, forteller Marit. Opp gjennom årene har hun forsket og intervjuet eldre mennesker om tradisjonskost, prøvd seg frem og videreformidlet matkunnskapen.

marit-sundt ellentjern

Foto: Lene Stavå.

– Det er en viktig kulturarv som gir positive og overraskende opplevelser. Når jeg forteller dem hva de spiser, er det mange som angrer bittert på ugresset de luket rett før de dro på ferie, ler Marit.

Norges villeste fårikål

Når vi besøker Marit på Ellentjern, er det Fårikålens dag. Hun har disket opp med det som sannsynligvis er Norges villeste fårikål. 

I jerngryta som henger over bålet har hun lag på lag med nordnorsk villsau, grønnkål, hodekål, salt og pepper. Som tilbehør har hun kokt selvdyrkede mandel- og gulløyepoteter, og topper det hele med en knallgrønn Finnmarkspesto av viltvoksende løkplanter, samt røde, hele tyttebær.

farikal-ellentjern

Foto: Lene Stavå.

Ellentjern drives økologisk og er sertifisert og godkjent gjennom Norsk økoturisme. For Marit og Arne er det viktig at de tilreisende får store, gode kvalitetsopplevelser, samtidig som at lokalsamfunnet, miljøet, dyr og natur blir bevart.

– Vi ønsker å være en motvekt til den motoriserte turismen, og tror at den virkelig gode naturopplevelsen kommer når du er der selv. I naturen. I stillheten og roen. Nå til dags er det faktisk ganske eksotisk, smiler Marit.

Trenger du litt stillhet og ro? Sjekk ledige flybilletter til Kirkenes som ligger kun 10 mil unna Ellentjern.

Toppbilde: Arne Liaklev.    

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler