Aktiviteter, Destinasjon /

9 gode grunner til å reise til Hamburg

Hamburg er kanskje mest kjent for Reperbahn, men Tysklands nest største by er en konfekteske av spennende opplevelser. Gå i Beatles' fotspor, ta pulsen på ny musikk og finn vintagekupp i hipsterkvartalet Karolinenviertel.

Noen ganger skal det bare ett bygg til for å gi en bys identitet ny retning, og da den arkitektoniske juvelen Elbphilharmonien åpnet i januar 2017, ble Hamburg for alvor en by å regne med.

Widerøe flyr direkte fra Bergen til Hamburg tre ganger i uka – tirsdager, torsdager og søndager. Flyturen tar kun halvannen time, så her er det bare å begynne å planlegge oppholdet!

1. Hamburg – der natten alltid er ung

Utelivet i Hamburg er blant Europas aller beste, og det berømte St. Pauli-distriktet er en magnet. Her finner du alt fra elegante cocktailbarer og svette undergrunnsklubber til hipsterbarer og konsertlokaler. Noe for enhver smak og enhver alder. Karolinenviertel, eller bare Karoviertel som det gjerne forkortes til, er et dynamisk hipsterdistrikt som ligger bakenfor St.Pauli. Med smale, koselige gater er det hit skal du gå for de beste vintagekuppene, for eksempel hos skattekammeret Secondella. På kveldstid rigges det til konserter i det gamle slakteriet Knust, og du finner også tidligere fabrikklokaler som nå huser spennende mikrobryggerier.

2. Reperbahn – Hamburgs mest kjente attraksjon

REPERBAHN: Her finner du alt fra syndige strippeklubber til egne festivaler. Foto: Christian Spahrbier

Reperbahn er noe alle Hamburg-turister vil oppleve. Det er byens legendariske red light-distrikt med alt det innebærer av syndig og lyssky aktivitet. Deler av Reperbahn, Herbertstrasse, er avskjermet med en stor vegg og har faktisk 18 års grense. Dette er altså noe du bør droppe hvis du reiser med barn.

3. Uten Hamburg, ingen Beatles

Det var i Hamburg de fire guttene fra Liverpool ble til Beatles på begynnelsen av sekstitallet. Siden den gang har Hamburgs musikkscene fortsatt å være en av Europas mest spennende, og byen har reist en hyllest til the «Fab Four». På Beatles-Platz finner du statuer av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og pussig nok, en trommeslager som skal representere både Ringo Starr og det originale bandmedlemmet Pete Best.

HYLLES: The Beatles bodde i Hamburg tidlig på 60-tallet, og John Lennon skal ha sagt at han ble født i Liverpool, men vokste opp i Hamburg. Foto: Martin Brinckmann

Er du blodfan, anbefales en Beatlestur med Stefanie Hempel!

4. Nyt livet utendørs

THE CAMPARI LOUNGE: Det er deilig dekadent å ta en pause på en av byens lekreste takterraser. Denne finenr du på toppen av George Hotel. Foto: George Hotel

Hamburg er full av grønne lunger, lekre takterrassebarer og ikke minst, en urban og bærekraftig satsing i Hafencity. The Campari Lounge er byens mest elegante takterrasse, med lekker panoramautsikt på toppen av The George Hotel. Trives du best med lyden av rennende vann rundt deg, er Entenwerder 1 et obligatorisk stopp. Kafeen, som kan skryte på seg byens beste kaffe, ligger på en flytebrygge midt i elven Elbe og er åpen hver dag fra 10 – 18.30.

BYENS BESTE KAFFE: Kafeen Entenwerder 1 er et av Hamburgs beste vannhull, og har en spektakulær beliggenhet på elven Elbe. Foto: mediaserverhamburg.de/Geheimtipp Hamburg

5. Miniature Wunderland – reis med barna

Det er ikke bare barna som sperrer øynene opp når de får oppleve verdens største modelljernbane. Prosjekt Wunderland startet som hjertebarnet til tvillingbrødrene Frederik og Gerrit Braun, og i dag består det av  ni ulike seksjoner som imiterer ulike geografiske områder. De 1.300 togene tøffer blant annet gjennom Hamburg (så klart!), Østerrike, Statene, Skandinavia, Sveits og Italia. Museet ligger i den gamle bydelen Speicherstadt som består av klassiske  varehus i rød murstein.

DETALJFOKUS: Las Vegas, sier du? Jepp, det er riktig – den bittelille versjonen som er å finne i Miniature Wunderland! Foto: Miniature Wunderland

6. Shoppingtur

Hvor herlig er det ikke å ta en langhelg med gode venner? Da står selvsagt lange lunsjer og shopping på programmet. Langs Mönckenbergstrasse og Spitalerstrasse er det fullt av butikker og gallerier. I området rundt Neuer Wall holder de eksklusive merkene til, og i bydelen St. Pauli er det mange fine småbutikker og markeder.

7. Fotballfrelst?

Er du blant dem som elsker fotball, er det vanskelig å komme forbi Hamburger SV når du først er i Hamburg. Klubben er en av landets eldste, og laget spiller i Bundesligaen. Hjemmekampene spilles på Volksparkstadion, en femstjerners stadion som har rundt 47 000 sitteplasser og dessuten 10 000 ståplasser.

8. Bergen og Hamburg – to hansabyer

HANSABY: Hamburg er en gammel hansaby, og selv om byen i dag fremstår som moderne finner du fortsatt spor etter den gamle handelsvirksomheten. Foto: mediaserverhamburg.de/Andreas Vallbracht

Du har sikkert hørt om Hansabyer, men vet du hva «hansa» egentlig betyr? Hansa var en handelsallianse som lenge dominerte handelen i det nordlige Europa. De første sporene til Hansaforbundet oppsto i den tyske byen Lübeck på 1200-tallet, og både Hamburg, Lübeck, Bremen, London, Brugge og Bergen med flere, var aktive Hansabyer. Det betyr at nordmenn har hatt sterke bånd med Hamburg fra gammelt av, og kanskje kjenner du deg igjen i den tyske arkitekturen?

8. Fischbrötchen og andre delikatesser

When in Hamburg… Lokale delikatesser med fisk som hovedingrediens. Foto: Stefan Groenveld

Schnitzel, sauerkraut og pølser er typisk for sør-Tyskland, mens det i Hamburg brukes helt andre ingredienser. Prøv en lokal fischbrötchen, som kan oversettes til fiskebrød. Det er et rundstykke fylt med fisk, og fyllet kan variere fra sursild (bismarckhering) til røkelaks. Ellers har Hamburgs maritime sjel sørget for rikelig med påvirkning utenfra, og byens restauranter tryller frem de deiligste retter fra hele verden. Cafe Paris er en elegant restaurant med franske klassikere som croque monsieur og entrecôte med frites. L’Orient er et fabelaktig libanesisk valg der du får fornyet respekt for falaffel som hovedrett.

Hva venter du på? Hamburg er det nye Berlin, og vel så det. Sjekk Widerøes flytilbud her.

Bildet i toppen av saken: Christoph Mahlstedt

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler