Destinasjon /

Nordlys og kongekrabbesafari i Kirkenes

Bli med til byen som er endestasjon for E6 og Hurtigruten, og samtidig et sted hvor de utroligste opplevelser begynner.

Med sine 3500 innbyggere er Kirkenes det fjerde største tettstedet i Finnmark, og ligger bare en kort biltur unna den russiske grensen. Nærheten til Russland setter sitt preg på byen som er omkranset av utrolig natur som byr på store opplevelser både vinter og vår.

Rik, russisk historie

Området rundt Kirkenes var et felles norsk-russisk distrikt frem til 1826 da den nåværende grensen ble satt. Opprinnelig het halvøya Piselvnes, men da Kirkenes kirke ble bygget i 1862 ble også navnet på tettstedet, som fikk bystatus i 1998, endret.

Selv om det ikke lenger er et felles norsk-russisk distrikt, setter likevel nærheten til Russland sitt preg på byen. Det regnes med at 10 prosent av innbyggerne er russiske, og Russlands generalkonsulat ligger i byen.

Hver siste torsdag i måneden blir det også arrangert «russertorg», hvor alt fra hurtigruteturister og kirkenesværinger får mulighet til å handle russiske håndbroderte duker, fargerike sjal, porselen, krystall og marjosjka-dukker.

I byen står også Russermonumentet, reist til ære for de 2000 russiske soldatene som mistet sine liv i kampene for å befri Kirkenes fra tysk okkupasjon under andre verdenskrig.

Opplev byen

DEST - Kirkenes - Pasvikturist AS

Selv om det ikke er den største byen i Finnmark skal en ikke skue hunden på hårene, det er flust av aktiviteter både i og rundt Kirkenes. Noen attraksjoner mer kjente, mens andre er litt mer ukjente og av det unike slaget.

Andersgrotta er en av disse og grotta fungerte som bomberom for kirkenesværingene under andre verdenskrig. Kirkenes opplevde mer enn 300 flyangrep under krigen, og bare Malta ble rammet av flere.

Gruvedrift har lenge vært en viktig industri for byen, og i 2009 startet AS Sydvaranger opp gruvedriften igjen etter flere år uten. For en nærmere innføring i denne historien kan du bli med på guidet tur sammen med Pasvikturist og få et interessant innsyn i historie, natur, klima og det moderne Kirkenes.

Her lærer du ikke bare om hvordan samfunnet har endret seg gjennom årene, men får også se den vakre naturen og landskapet.

Herlige huskyer og kongelige krabber

DEST - Kirkenes - Birk Husky

Naturopplevelsene står i kø rundt Kirkenes, både til lands og under vann. Her kan du for eksempel la de herlige huskyene til Birk Husky trekke deg gjennom landskapet i Pasvikdalen, enten som passasjer i sleden eller som sledefører bak reimene.

Her kan du bli med på både dags- og helgeturer, som inkluderer alt fra kjøring av hundespann til sauna og overnatting i koselige koier. Her er du virkelig garantert en fantastisk opplevelse!

Er du mer glad i hva som kravler og kryper under havoverflaten, så er en kongekrabbesafari midt i blinken for deg. Med Barents Safari kan du bli med og hente disse enorme krabbene fra deres egne teiner, før det bærer videre på tur gjennom fjordlandskapet mens kokken forbereder maten.

Her får du både se landskapet og lære mer om historien i området, med et virkelig lekkert måltid som avslutning på turen. Og det må jo bare kunne kalles helt konge?

Sov godt på snøen

DEST - Kirkenes - Kirkenes Snowhotel

Det kan kanskje høres ut som lettere galskap å bygge et hotell av snø, men det lar seg absolutt gjøre og Kirkenes Snøhotell er et hotell helt ulikt noe annet. For å bygge hotellet blåses store ballonger opp, som så dekkes med to meter med snø før ballongen fjernes og en kuppel av snø blir stående igjen.

Det er disse kuplene som former soverommene. Med en temperatur på -4 grader døgnet rundt er det ingen fare for at snøen skal smelte, og fra desember til april er det duket for en overnatting av de sjeldne.

En god natts søvn er ikke noe problem på snøhotellet, og selv om det kan høres ut som en temmelig kjølig affære så sier de fleste gjestene at det faktisk kan bli for varmt om nettene. Når varmen tar overhånd kan det være godt med noe kaldt å kjøle seg ned med.

Kanskje servert i et glass av is? Snøhotellet har nemlig sin helt egen isbar, hvor de utroligste figurer og glass er skjært ut av is.

Festmåltid på finnmarksvis

DEST - Kirkenes - Gapahuken Restaurant

Men en utforsker og eventyrer må jo også ha noe godt på tallerkenen, ikke bare i glasset. Heldigvis er det mange muligheter for også dette i og like utenfor Kirkenes. For en smaksopplevelse ved grensen anbefales Gapahuken Restaurant, som ligger naturskjønt til like ved Pikevannet med en panoramautsikt mot Russland.

Fra kjøkkenøyen i midten av restauranten forvandler kokkene til familiebedriften de flotteste råvarer til kongelige retter og deilige desserter. Fantastisk mat og fantastisk natur er en uslåelig kombinasjon.

Er du i hjertet av Kirkenes venter en utmerket mulighet til å fylle på energilagrene hos Surf & Turf Restaurant, som er blitt en favoritt hos både tilreisende og de lokale. Nyt deres fantastiske fiskesuppe, eller sett tennene i et saftig stykke sjokoladekake til dessert så forstår du hvorfor de er blitt så populære.

Byen ligger kanskje langt mot nord, men Kirkenes er tilgjengelig med daglige avganger fra Oslo. Enten du vil oppleve byens rike historie, smake på maten eller nyte naturen er byen et perfekt reisemål.

God tur!

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler