Business i bygda, Destinasjon /

Nordmenn har fått smaken på reinsdyr

I «lokalmathovedstaden» på Røros lokker smaken av reinsdyrkjøtt stadig flere.

– Vi følger reinkalven fra den er født til den slaktes og serveres. Vi har tid til å la kjøttet modnes godt før nedskjæring og satser på god kvalitet hele veien, forteller Eva Nordefjell, daglig leder i Rørosrein

Opprinnelig startet familiene bak bedriften Rørosrein med en gamme, en samisk hytte, som de benyttet som serveringssted. Begge familiene har sørsamisk bakgrunn og utgangspunkt i reindrifta i området.

– Gamma vår var ferdig i 2008 og siden den gang har vi tatt imot gjester, men i 2010 bestemte vi oss for å satse videre på dette prosjektet. Drømmen var å skape flere arbeidsplasser knyttet opp mot reindrifta, og gjøre verdiskapingen komplett, forteller Eva Nordefjell, daglig leder i Rørosrein.

Hardt arbeid vinner priser

BIB Rõrosrein fotograf Ingrid Eide collage

Utfordringene står i kø når en starter sin egen bedrift og ofte må ildsjelene legge alt de har av timer inn i bedriften for at det skal gå. Da er det godt når det endelig løsner.

– Det har blitt mange lange arbeidsdager og lite tid til familie og venner. I begynnelsen opplevde vi også at det var vanskelig å få solgt varene, men nå er etterspørselen etter reinsdyrkjøtt større enn hva vi kan levere, sier Eva.

På gården produseres en lang rekke produkter av reinsdyrkjøtt, fra fileter og biffer til speke- og grillpølser. I gamma kan de også tilby tradisjonell samisk mat og formidle historien til den sørsamiske reindriften som har lang historie i Rørosområdet. Det handler om å ta vare på tradisjoner og samtidig sette fokus på kvalitet.

–  Da vi vant Det Norske Måltids pris for Norges beste kjøttråvare i 2013 for flatbiffen vår var det en flott anerkjennelse på at vi langt på vei har lykkes i å ha god kvalitet på produktene.

Nyter godt av merkevaren Røros

BIB Rõrosrein fotograf Magne Haugom

Mange har nok hørt om bergstaden Røros, viden kjent for sin sjarmerende bebyggelse, lange historie og Rørosmartnan. Nettopp denne merkevaren som bergstaden har blitt, kan bedriftene nyte godt av.

Rørosrein er langt ifra alene om å produsere mat. I nettverket Rørosmat er de sammen med 32 andre lokalmatprodusenter fra Røros, som alle er med på å støtte opp om byen som lokalmathovedstaden.

– Dette er et meget godt nettverk. Der har vi som motto å gjøre hverandre gode og glede oss over den andres suksess, sier hun.

Hever seg over janteloven

BIB Rõrosrein fotograf Tom Gustavsen

Bedriftene i bygda støtter opp om hverandre også ved å være kunder hos hverandre. Men reinsdyrkjøttet er blitt spesielt populært hos den vanlige rørosingen.

– Vi har blitt veldig godt mottatt i Rørossamfunnet, og mange kommer til utsalget vårt for å handle kjøtt når de vil unne seg «litt ekstra». Vi har selvfølgelig opplevd janteloven, men velger å heve oss over negative kommentarer, konstaterer Eva.

Fra sin spede begynnelse og frem til nå har bedriften vokst fra én til 12 ansatte. Der Rørosrein tidligere kun drev med foredling og slakt, kjøper de nå også inn rein fra andre reineiere. Rett og slett fordi de ikke har nok dyr selv til å møte etterspørselen.

– Vår reise og etablering har vært et lite eventyr, vi har vokst fort og med en formidabel utvikling. Det har vært hardt arbeid og lange dager, men også fryktelig morsomt — og det er fortsatt morsomt og absolutt verdt hele satsingen!

I 2012 gikk serien «Åtte årstider» på NRK, hvor TV-seerene får være med bak kulissene og under huden på familiene bak Rørosrein.

Skulle du få lyst til å besøke gamma til Rørosrein for å lære mer eller smake på produktene, flyr Widerøe deg til lokalmathovedstaden Røros direkte fra Oslo flere ganger i uken.

God tur!

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler