Tips og triks /

Norge rundt-billetten: 6 smarte tips til planleggingen

Går du med tanker om sy sammen tidenes sommerferie med Norge rundt-billetten? Høre måkeskrik på Sørlandet, spise lokalmat innerst i en vestlandsfjord, nyte midnattsola i Lofoten og dra på havfiske i Finnmark? Dette kan du få til! Her får du gode råd på veien:

Å reise med Norge rundt-billetten til Widerøe gir deg mulighet til å besøke hele 41 destinasjoner i Norge i løpet av 14 dager. Du kan reise til steder du ellers kanskje ikke ville rukket å besøke i løpet av en to uker lang ferie, og du kan oppleve all den variasjonen Norge som ferieland har å by på. Eller kanskje du har familie og venner spredt rundt i landet som du tenker det er på tide å besøke?

Lofoten er et veldig populært reisemål, og det lønner seg å bestille overnatting tidlig. Når du først har kommet dit, er det imidlertid nok utsikt til alle. Her er det Svolværgeita som skal fotograferes. Foto: Marianne Hope

Er man sporty og fleksibel, kan man få en fantastisk Norge rundt-ferie ved å ta hele eller deler av turen på sparket, hoppe på et fly med ledig plass, ordne overnatting og gjøre maks ut av oppholdet dit man kommer etter innfallsmetoden! Det eneste viktige her, er å booke de flygningene du være med på for å rekke avtaler eller spesielle opplevelser. De fleste vil nok uansett foretrekke at i alle fall mesteparten av reisen er planlagt, både flyreiser, overnattinger og med en plan for mulige opplevelser de ulike stedene.

Sett derfor av en kveld eller to til noen økter på laptopen, og du vil fort oppdage at denne innsatsen gjør at du begynner å glede deg enda mer!

Du kan reise med Norge Rundt-billetten i juli og august, og prisen avhenger av hvor mange soner du vil reise i: 1 sone koster 3460 kr, 2 soner koster 4070 kr og hele landet koster 4680 kr. Ønsker du en tredje uke, koster dette 2040 kr. For barn: 1 sone 2595 kr, 2, soner 3053 kr og hele landet 3510 kr, med tillegg på 1530 kr for en ekstra uke.

Drømmer du om å fly fra sted til sted i sommer? Norge rundt-billetten kjøper du her. 

1. Gjør deg kjent med rutekartet og avreisetidene

Det aller første du bør gjøre er å kikke på selve rutekartet for å få inntrykk av hvordan flyrutene går. Widerøe flyr som nevnt til 41 destinasjoner i Norge, og det er å kjenne på hvilke steder som lokker aller mest og hvilke knutepunkter du muligens må innom. Når du søker etter flyforbindelser, kan det lønne seg å stykke opp reisen – inn til nærmeste knutepunkt, deretter videre til ønsket destinasjon. Flere tips til planleggingen finner du her.

Oppsummert: Identifiser hvilke steder eller aktiviteter som er aller viktigst for deg å besøke, og sett opp en prioritert liste.

Vanskelig å vite hva som lokker mest? Her har vi samlet masse informasjon om Norge Rundt-billetten og tips til steder og opplevelser.  

2. Kjøp billetten – og start bookingen

Begynner du i god tid før ferien, er det naturlig nok størst mulighet for at du finner ledige plasser på alle avgangene du ønsker deg. Når du har kjøpt billetten, og dermed avgrenset reiseperioden innenfor 14 dager, kan du begynne å søke og booke i en egen søkefunksjon for Norge Rundt-billetten. Vær oppmerksom på at hver flight har et visst antall billetter reservert for Norge Rundt-billetten* og at de mest populære strekningene raskt blir fylt opp om sommeren!

Sørlandsidyllen venter, komplett med måkeskrik og hvite seil på fjorden. Husk at det fort kan bli fullt på populære flights mellom sør og nord om sommeren, så book så tidlig som mulig. Foto: Visit Sørlandet

Du står fritt til å legge opp og endre reiseruten som du ønsker innenfor reiseperioden du har valgt. Unntaket er den første strekningen – den kan ikke endres. Du kan ellers fly så mye du vil, inntil fire ganger på hver strekning, det vil si to ganger i hver retning. Du kan bestille frem til to timer før avreise, men vi anbefaler deg å bestille så tidlig som mulig.

*Søker du etter billetter på forsiden av wideroe.no, vil du ikke kunne se om det er ledige Norge rundt-billetter igjen på flighten. 

3. Bo på hotell, på camping, privat eller leie?

Hvordan vil du bo på de forskjellige stedene? Er du mest glad i bo på hotell, eller liker du selvhushold i campinghytte best? Kanskje et rom leid via AirBnB? Ofte kan det være et budsjettspørsmål, og da kan det være fint å variere litt ut fra hvor lenge du skal bli værende og hva du ellers skal bruke penger på. Etter noen døgn i campinghytte kan det være fint å ta inn på et hyggelig hotell på det neste stedet, før man kanskje bare leier et enkelt rom det tredje stedet – og tilbringer kvelden på en god restaurant.

Tak over hodet: Moderne hytter på tunet på gårdshotellet Husfrua på Inderøy i Trøndelag.

Det er i dag mange gode søkemotorer for overnatting, som booking.com, hotels.com, etc. Også her kan det være smart å være tidlig ute, da får du best priser og har størst valgmulighet. Ved populære reisemål som for eksempel Lofoten, er pågangen stor. På de mest besøkte stedene blir det mer eller mindre utsolgt.

Ønsker du mer inspirasjon – les om de to venninnene som skreddersydde sin drømmeferie!

4. Transport på destinasjonen

Du må også tenke på hvordan du skal komme deg rundt for å se og oppleve hva stedet har å by på. Da kan du få god hjelp av mobiltelefonen, nærmere bestemt via appen Entur, som vi anbefaler at du laster ned. Appen har en søkefunksjon, og skal dekke hele Norge. Det er også mulig å kjøpe billetter direkte fra appen.

På Norge rundt-turen din vil du kunne bruke en rekke ulike transportmidler rundt omkring, som taxi, buss, båt, leiebil og sykkel.

Leiebil er et godt alternativ dersom flyplassen ligger et stykke fra destinasjonen og du også ønsker å se områdene rundt. Du kan bestille leiebil som står klar på flyplassen.

Eller hva med å leie sykkel for å komme deg til sentrum, og for å se deg rundt på destinasjonen? Widerøe tilbyr Fly and bike på en rekke steder, og da står sykkelen og venter når du lander. Ellers kan de fleste turistkontor formidle leiesykkel.

Sykkel er et godt transportalternativ, enten du vil tråkke lengre distanser, eller bare trille fra attraksjon til attraksjon. Foto: Terje Rakke – Nordic Life_www.nordnorge.com

Det finnes også en rekke faste ruter for buss og båt, og rutetider finner du blant annet på 177.norutebok.no og Norway Bussekspress. For hurtigbåt og cruise i Sogn og Fjordane og Hordaland, se www.norled.no. I Nordland kan du reise ubegrenset i én uke med busser og hurtigbåter med Travelpass Nordland.

Når det kommer til transport til og fra flyplassen, så har Avinor informasjon om avstand til sentrum, om flybusser og taxi.

5. Lag mappe med reisedokumenter

Planlegger du ferien din i februar eller mars, har du garantert glemt hva den campingplassen i Sogndal heter eller hvilket bilutleieselskap du booket når ferien endelig er der. Det er derfor smart å opprette mapper på datamaskinen din, der du samler alle bookinger. Et eget dokument med linker til nyttige nettsider er også en god idé. Med mange destinasjoner og mange søk er det fort å gå i surr, og du kommer til å elske deg selv for planleggingen når du står der og lurer på hva det båtutleieselskapet egentlig het, eller hvordan den turbeskrivelsen lød.

De allers ivrigste planleggerne vil kanskje til og med skrive ut alle dokumenter og samle i en perm?

6. Pakketips: Hva trenger du til turen?

Selv om kalenderen viser juli når ferien starter, er ikke det i Norge det samme som at det blir flere sammenhengende uker med shortsføre. Tvert i mot er det ofte nødvendig med både ull innerst, sommerdunjakke, tjukke sokker og ei lita lue, i tillegg til badetøy og sommerklær. Hva slags opplevelser har du lagt opp til?  Hvordan skal du bo? Og hva slags transport? Skal du sykle, vil du minimere bagasjen. Satser du på leiebil, står du litt friere. Vil du ha med egen sykkelhjelm og sykkelshorts? Fiskestang? Pent antrekk? Liten tursekk? Fjellstøvler? Golfsko? Lakenpose?

Store ferieopplevelser venter i ditt eget land – du skreddersyr selv opplevelsene. Foto Sverre Hjørnevik

Poenget er å ha tenkt gjennom dette i god tid, slik at du slipper å ta avgjørelser på dette siste kvelden når bagen brått er blitt full. Du trenger generelt mindre enn du tror. Ta med en en liten boks vaskepulver, så kan du skylle opp favorittplaggene om det kniper. Men lag en liste – du kommer ikke til å angre.

Norge venter på deg – god tur!

Foto øverst i saken: Sissel Fornes

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler