Aktiviteter, Destinasjon /

Norge rundt-billetten: – En slik sommerferie du drømmer om

Ideen om fly fra sted til sted i Norge på én billett tiltalte de to venninnene. Så de skreddersydde en drømmeferie ut fra sine interesser - og ble ikke skuffet! Norge rundt-reisen ble en opplevelse for minnebøkene.

Vinteren 2017 satt Marianne Hope og Sissel Fornes og kikket i kalenderen. Skulle de rett og slett feriere i Norge? Norge Rundt-billetten avgjorde saken.

– Å reise fra sted til sted og få mange, men helt forskjellige opplevelser på kort tid, er en veldig, veldig morsom måte å feriere på. Vi reiste til steder vi kanskje ellers ikke ville besøkt, sier Sissel.

Har du lyst til å reise Norge rundt med bare én billett? Widerøe flyr til 41 destinasjoner, og billetten varer i 14 dager!

Sandane – here we come!

Første etappe gikk med morgenfly direkte fra Oslo til Sandane. Der ventet en campinghytte på Gloppen Camping, med utsikt utover Gloppenfjorden på den ene siden, og til Ryssdalshornet på den andre. Der ventet også to el-terrengsykler, som de leide av av Gloppen Aktiv.

Ut på tur fra Sandane med sprellferske el-terrengsykler. Foto: Marianne Hope

– Dette ga skikkelig mersmak. Med el-sykler fikk vi en helt annen rekkevidde enn vi ellers ville fått, forteller venninnene, som både syklet langs fjorden og tok seg opp til det idylliske stølsområde Traudalen.

Ja, vi elsker dette landet! Foto: Marianne Hope

– Sola skinte, vi badet i Traudalsvatnet og mente vi var verdens heldigste!

Under oppholdet på Sandane gikk de også den vakkert tilrettelagte Kjærlighetsstien i Trivselsskogen og videre opp til Utsikten, som virkelig bærer sitt navn med rette. Derfra det korte stykket til Holsviksfossen.

– Det ble et par dager i postkortversjonen av Norge, dette. Helt fantastisk!

Naust på naust på naust innerst i Gloppenfjorden, et lite steinkast fra campingplassen. Foto: Marianne Hope

En viktig attraksjon på Sandane er Gloppen Hotell, viden kjent for sitt kjøkken, basert på særdeles kortreiste varer. Selvsagt dro de dit for å flotte seg en kveld:

– Den middagen ble for meg selve beviset på hvor lykkelig man kan bli av god mat og drikke, sier Sissel.

De gjestet også kafeen Lauget, som ved siden av kvalitetskaffe også tilbyr lokale herligheter, både i flytende og fast form.

– God servering, god stemning og perfekt beliggenhet i sentrum, oppsummerer de.

Blir du inspirert? Her får du gode tips til planlegging av reisen med Norge Rundt-billetten. 

Midnattssol, værskifte og taktskifte i Tromsø

Etter tre fredelige dager i Gloppen, ventet byliv i Tromsø. De sjekket umiddelbart inn i loftsleiligheten de leide i sentrum via AirBnB, før de viet seg til shopping og kafébesøk. Bylivet og pulsen ble en morsom kontrast til naturopplevelsene de hadde bak seg.

Neste morgen ruslet de bort til  Tromsø Outdoor for å leie sykler. De tråkket raskt ut av sentrum og satte kursen mot Telegrafbukta.

– En lett og hyggelig sykkeltur, som gir mye utsikt og friluftsglede, konkluderer de.

Å sykle rundt Tromsøya er en enkel tur med virkelig nydelig utsikt. Foto Sissel Fornes

Derfra tråkket de videre til Tromsø arktisk-alpine botanisk hage, før de satte kursen mot Ishavskatedralen. Siste stopp var Fjellheisen, for en luftig tur opp til Storsteinen, 421 meter over havet – en nærmest obligatorisk Tromsø-opplevelse.

– Å sykle mellom de forskjellige attraksjonene gjorde at vi rakk veldig mye på én dag, uten å stresse. Vi stoppet der det passet oss og lot ikke klokka styre oss, kommenterer Marianne.

Fjellheisen reklamerer med «Stolt leverandør av utsikt siden 1961», og turen er nærmest obligatorisk. Foto Marianne Hope

Den kanskje aller mest uforglemmelige øyeblikket inntraff imidlertid mye senere. For etter en himmelsk middag på Emmas Drømmekjøkken var damene klare å sjekke byens uteliv. Topp stemning, kan de rapportere. Ikke minst da de kom ut på gata i 02-tiden om natten.

– Det var på en måte natt og dag samtidig: Nattens folkeliv og stemning – men i strålende sol!? Det var faktisk ganske eksotisk!

Gjensyn med Lofoten – Svolvær next!

Hei, hei, Lofoten! Foto: Sissel Fornes

Å ikke reise til Lofoten på Norge rundt-turen, var aldri aktuelt, ifølge de to turvenninnene. De forteller at flyturen fra Tromsø via Andøya til Svolvær i grunnen var en opplevelse i seg selv.

– Du har ikke bruk for bok eller avis på turen, forsikrer Sissel og Marianne. – Det er mer enn nok underholdning å se ut av vinduet!

Fra flyplassen gikk turen den korte veien med taxi inn til Svolvær, til kafébesøk og shopping i sportsbutikkene. Ettermiddagen tilbrakte de på idylliske Hammerstad Camping, der de grillet og nøt utsikten fra den overraskende store terrassen som tilhørte den bittelille, sjarmerende campinghytta.

Bittelite og veldig sjarmerende overnatting, with a view. Og med varmekabler, faktisk. Foto: Sissel Fornes

– I ferien er det kjekt å veksle mellom å spise på restaurant og å lage mat selv. Været var fint, så det var perfekt å grille, mener de to.

Neste dag var det på tide å sette seg på sykkelsetet igjen, denne gang med tohjulinger fra Lofoten Rorbuer. Ferden gikk i strålende solskinn først til Kabelvåg, som er det eldste fiskeværet i Lofoten og tidligere også det største. Det var her den kommersielle delen av lofotfisket startet for over 1000 år siden.

Kabelvåg, en fredelig plett på jord. Foto: Marianne Hope

Videre på hjul til Henningsvær, som virkelig er  et eldorado for friluftsinteresserte – et perfekt utgangspunkt for fjellturer, klatreturer, kano-og kajakkpadling, fiske og havørnsafari. Fiskeværet har dessuten noen koselige butikker, et glassblåseri med utsalg, kunstmuseum, og flere hyggelige spisesteder.

– Det ble bacalao og en kald en på Klatrekafeen, og så vidt jeg husker satt vi der og var litt misunnelige på oss selv, mener Sissel.

Den Gyldne Omvei i Trøndelag

Fjerde og siste del av eventyret var lagt til Trøndelag. Turvenninnene fløy til Trondheim, og satte seg på et tog nordover. De hoppet av i Sparbu, der Anne Haga i Visit Innherred ventet med to sykler, bestilt gjennom Fly and Bike-konseptet.

– Det var en veldig kul opplevelse! Jeg fikk følelsen av å være på en veldig spesiell tur, sier Marianne.

Og mens bagasjen ble fraktet til gårdshotellet de skulle bo på, tråkket de seg langs Borgenfjorden, i et landskap som gjerne beskrives som Norges svar på Toscana.

Hvis du ikke finner ro i sjelen på Husfrua, så finner du det kanskje aldri… Foto: Sissel Fornes

En liten feilnavigering i et kryss, gjorde at turen ble litt lenger enn planlagt. Det gjorde ikke noe:

– Det gjorde bare at vi kom i kontakt med noen hyggelige folk vi ellers ikke ville snakket med. Det er et eksempel på at man ikke kan planlegge eller google seg til alle de fine opplevelsene man får på en sånn tur, poengterer Marianne.

Vel fremme på gårdshotellet Husfrua fant de seg fort til rette en i en liten hytte med panoramavindu mot åsene nedenfor og fjorden. Og sauer, kuer og nokså frittgående, nærmest pågående, høner!

– En annerledes og sjarmerende måte å bo på, mener de to.

Dårlig vær, nei!? Det har vi ikke sett! Foto: Sissel Fornes

Det ER noe som heter dårlig vær, og det ankom neste morgen. Men her var ingen dårlige klær, så de to kastet seg på hjul i øsregnet og satte kursen mot Gulburet, som er en besøksgård med butikk, kafé, galleri og glassblåserverksted, en av perlene på Den Gyldne Omvei – og vel verdt besøket. De reiste derfra glade i magen og med nye, glassblåste skatter i sykkelveska.

Feriens siste kveld ble tilbrakt på restauranten Øyna som ligger et lite steinkast fra gårdshotellet. Over en hjemmelaget burger av det lokale, minneverdige slaget, forsøkte de to å oppsummere Norge rundt-ferien.

Sissel Fornes (til v.) og Marianne Hope gledet seg over ferien helt fra de startet planleggingen.

– Vi kunne godt hatt mer tid over alt og kanskje reist til et sted eller to til med Norge Rundt-billetten også. Men jeg ville ikke byttet ut noen av de opplevelsene vi hadde– det ble en slik sommerferie man drømmer om, fastslår Marianne.

–  Ferien måtte jo bli bra, vi skreddersydde jo turen etter våre ønsker og behov, konkluderer Sissel.

Foto øverst i saken: Sissel Fornes

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler