Aktiviteter /

Norge under overflaten – dykking i verdensklasse

Se for deg at du svever over hus og steingjerder, skipsvrak hvor fisk svømmer i store stimer eller tapte skatter på havets bunn. Uansett hvilken opplevelse du ønsker, blir det aldri kjedelig med dykking i Norge.
Få andre steder i verden kan du oppleve så spennende dykkeropplevelser som her til lands. Til forskjell fra det cocktailpregede undervannslivet i sydligere strøk, er norske farvann av en røffere, mørkere karakter.
Stadig flere dykkere har oppdaget variasjonen i Norges vakre og interessante undervannsverden. Uansett hva som foretrekkes av strømdykking, vrakdykking eller veggdykking, har du akkurat det du trenger for å få adrenalinet til å pumpe.

Verdens største strøm

Isdykking

Saltstraumen er kanskje den råeste dykkeropplevelsen du kan oppleve her til lands. Kåret til jordens femte beste destinasjon for dykking av National Geographic, er dette et uforglemmelig sted å kaldtvannsdykke. Enorme fisker svømmer gjennom flagrende tareskog, omringet av fargerike anemoner og nakensnegler. Det er ikke uten grunn at denne heftige strømmen har kommet med på listen over verdens ti beste dykkerdestinasjoner.

Men Saltstraumen er ikke for nybegynnere. Den sterke strømmen er ikke bare heftig, men kan også være farlig om du ikke vet hva du holder på med. Har du ikke dykket så mye før kan det derfor være lurt å kontakte en av de lokale aktørene i området. Da har du muligheten til å prøve deg i strømmen utenfor Bodø i kontrollerte forhold med sikkerheten i forsetet.

Dykking i øyriker og Undervannsbyen

 

 

Å dykke nord for polarsirkelen i vannet rundt øyriket Lofoten er en helt særegen opplevelse.  Det arktiske vannet er krystallklart, og huser blant annet flott tareskog, områder med alger, fantastiske maneter, kråkeboller og sjøstjerner, for ikke å nevne forskjellige fiskeslag som kveite, torsk, steinbit og flyndre. I tillegg er Lofoten kjent for sine mange vrak som er blant de mest interessante i hele Norge.

En drøy time vest for Ørsta/Volda finner du et av verdens mest unike dykkersteder. For over 100 år siden ble en liten landsby lagt under vann da et ras sperret en elv som gikk gjennom Nordangsdalen. Lygnstøylsvatnet ble til, og landsbyen ligger i dag som en undervannsby på bunnen. Å svømme gjennom vannet her er en eventyrlig opplevelse. Frosset i tid ligger små hustufter, broer, steingjerder og trær som vitner om en svunnen tid, mens du flyter vektløs gjennom gatene.

En vrakdykkers drøm

Mange skip har i løpet av årene havarert utenfor Norges kyst, og for eventyrlystne dykkere er dette en drøm å utforske. I havna utenfor Narvik hviler tyske, norske og engelske vrak side om side etter det heftige slaget om byen i 1940. Noen av de beste vrakene etter 2. verdenskrig finner du likevel i Gulen på Vestlandet, med «Frankenwald» som den største attraksjonen. Begge disse stedene trekker hvert år flere tusen dykkere.

Går du rundt med en skattejeger i magen er Mørekysten stedet å dra. I 1725 forliste det nederlandske handelsskipet Akerendam rett utenfor Runde. Om bord hadde skipet flere tusen mynter i gull og sølv. På begynnelsen av 70-tallet oppdaget tre sportsdykkere vraket og skatten om bord. Verdien ble anslått til 30-40 millioner kroner og er et av de største skattefunnene i Europa. Selv om det meste har blitt berget opp skal det fortsatt finnes mer på bunnen, så er du heldig kan det være du finner en bortgjemt skatt. Dessverre ikke til odel og eie, men spenningen gjør det likevel verdt et besøk.

Gourmetskatter

Dykker med kongekrabber. Foto: Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com

Foto: Terje Rakke/Nordic Life – Visitnorway.com

Norges kyst har også andre skatter enn edle metaller å by på. Et utall mengder fisk samt ulike skalldyr ligger bare og venter på å bli oppdaget. Jaktdykking er en populær aktivitet som byr på mange godbiter om du vet hvor du skal lete. Bare et par timers kjøring fra Trondheim ligger Hitra og Frøya som med rent, klart vann med milde vanntemperaturer er godt kjent for gode dykkerforhold.

Men også havets delikatesser har gjort dette til et populært sted å dykke. Råvarer herfra serveres på gourmetrestauranter i hele landet med alt fra ulike typer skjell til krabbe på menyen. Med selvfanget sjømat verdig en konge trenger du ingen restaurant når dagen er omme.

For en fullkommen opplevelse er alt du trenger en bryggekant å dingle beina utfor, mens du nyter sashimi av kamskjell og fisk rett fra grillen.

Hvilke dykkeropplevelser vil du anbefale?

Toppfoto: Casper Tybjerg – Visitnorway.com

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler