Aktiviteter, Norge Rundt /

Norges svar på Toscana

Bølgende åkrer, vakkert kulturlandskap, lokale matspesialiteter og hjertelig vertskap. Å sykle Den Gylne Omvei på Inderøy i Trøndelag er som en skattejakt – med mange skatter!

Det sies at Den Gyldne Omvei tar åtte minutter lenger enn å kjøre hovedveien … eller en dag, ei uke, en hel sommer, et helt liv… Med andre ord perfekt for deg som er i feriemodus på sykkelsetet. Her bør du i alle fall sette av to dager!

Med konseptet Fly and Bike kan du reservere sykkel samtidig som du bestiller flybillett.
Flere sykkeltips? Les mer om Fly and Bike og sykkelopplevelser i Norge

Når du lander på Værnes, plukker du opp bagasjen din og går rett på nordgående tog på Værnes stasjon.
– Heller enn å starte sykkelturen på flyplassen anbefaler vi de som vil sykle Den Gylne Omvei å starte turen på Røra eller Sparbu. Vi møter dere der med sykler, sykkelveske, pumpe, kart og tilbud om å transportere bagasjen til der dere skal overnatte, sier Anne Haga i Visit Innherred.

Se en liten film om Den Gyldne Omvei.

Fly and Bike tips

Flott sykkeltur på 30 km rundt Borgenfjorden i Inderøy/Steinkjer. Ruta slynger seg mellom trønderske gårder og vakkert kulturlandskap, og passerer blant annet Mære kirke, Gjørv Gård, og Gulburet. Foto: Visit Innherred

Mat for historieinteresserte

Følg veien nordover og se opp for den første attraksjonen, Mære kirke, en middelalderkirke fra 1100-tallet.
– For historieinteresserte er det masse påfyll å få i dette området, forteller Anne Haga, som anbefaler at turen fortsetter Borgenfjorden rundt.
– Glem ikke  å ta en avstikker til Gangstad Gårdsysteri.
Der lages ikke bare fantastisk god ost, men også is! Det er viktig å fylle på med energi, jeg anbefaler lakris-isen!

 Bo med huskatt og blondegardiner

Tilbake på pedalene igjen går turen videre til Verdal Østre og Gulburet, som er en gårdsbutikk og lunsjkafé, med servering fra eget bakeri og bryggeri.
– Det er en liten og intim kafé som passer godt til lunsj. De har invitert kunstverkstedet Glasslåven inn på tunet, så dette er et hyggelig stopp på turen, forteller Haga.

Herfra er det ikke mer enn tre kilometer til Straumen, som er kommunesenteret på Inderøy. Her finnes fire overnattingssteder: Saga, Strømnes, Husfrua Gårdshotell og Jægtvolden Fjordhotell.
– Det lønner seg å booke på forhånd, da flere av disse har få rom som fort fylles opp. Planlegger dere en helgetur, så husk at sommeren også er en populær tid for bryllup, påpeker hun.
Inderøy har også privat overnatting, med selvhushold, samlet under navnet Fuglekassen.
Starter du turen på Sparbu, har du nå syklet ca. 20 kilometer.

Sjarmerende atmosfære i Husfrua, som er et godt bevart trønderlån, der det originale interiøret er intakt. Foto: Svein-Erik Knoff

Trøndernes nasjonalrett nr.1

Mens du er i Inderøy, må du sørge for å få smakt ekte Inderøysodd. Mange av stedene har egne sommermenyer, men sodd kan forhåndsbestilles på overnattingsstedene, opplyser Anne Haga. Restauranten Øyna anbefales også. Her får  du i tillegg til god mat en formidabel utsikt.
–  Den ligger på taket av Inderøy og er perfekt for å senke pulsen og slappe av mens du hviler blikket på fjorden og landskapet rundt.

Kulturell føde etter frokost

Etter en god frokost starter du en ny dag med å trille ned til Straumen for å besøke Nils Aas kunstverksted og Muustrøparken.
– Nils Aas vokste opp på Straumen. Selv om han var en av Norges mest betydningsfulle billedhoggere, ville han ikke ha et museum etter seg. Kunstverkstedet er derfor vel så mye en arena for aktiviteter, skiftende utstillinger og en arena der barn kan eksperimentere med materialer, forklarer hun.

Den idylliske Muustrøparken ligger like ved, med skulpturer av nettopp Nils Aas og fin utsikt mot Straumen og fjorden. Etter denne myke starten på dagen, er det tilbake på sykkelsetet igjen, med kurs ut av Straumen og en runde på 30 kilometer foran deg.

Turen går mot Gulburet igjen, men nå skal du krysse rett over halvøya, og ta veien ned til Kjerknesvågen.
– Når du kommer dit har du syklet en god etappe, så det passer og ta litt forfriskninger på kaia, kikke på jekta «Pauline» og slappe av en liten stund, sier Anne Haga.

Tilbake til start

Turen fortsetter langs hovedveien til Berg Gård, som har gårdsbutikk og enkel servering. Er dere en gruppe på tur, kan dere også få arrangert akevittsmaking.

– Da de startet produksjonen i fjor, var det 116 år siden sist det ble  tappet ekte Inderøy-akevitt! Ruta fortsetter langs riksvei 755 tilbake til Straumen, hvorfra den avsluttende etappen er langs Borgenfjorden og opp til Røra, eventuelt Sparbu stasjon.
– Her kan man stikke innom Røra Bakeri, som er et flatbrødbakeri. Smak på «skjenning», som hører til nasjonalretten vår, sodd. Dette er et spesielt flatbrød med en søt side. Husk at det skal spises med den søte siden ned mot tunga, forklarer Haga.

Etter avtale kan du her ta avskjed med sykkelen, bli gjenforent med bagasjen din, og hoppe på et tog tilbake til flyplassen.
– Jeg lover to rolige, fine dager, med opplevelser og hyggelige møter med vertskapet langs Den Gyldne Omvei. Her blir man godt tatt godt vare på, forsikrer Anne Haga.
– Og vil du heller fortsette oppholdet er det bare å fortsette sykkelturen nordover til Steinkjer eller sørover til Stiklestad Nasjonale Kultursenter og vidre langs pilegrimsleden til Munkeby i Levanger. Vi bistår deg med din ferieplanlegging, forteller Anne Haga i Visit Innherred til slutt.

Foto øverst i saken: Visit Innherred

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler