Innsikt, Tips og triks /

Skal barnet ditt fly alene? Frykt ikke, men les disse tipsene!

Nervøs for å sende sønnen eller datteren din ut på eventyr alene? Slapp helt av – du gruer deg helt sikkert mer enn barnet! Vi passer godt på under hele flyreisen.

Om barnet ditt skal besøke slekt eller venner som bor langt unna, er fly ofte det beste alternativet. Du kan følge barnet helt til gaten – og hente ved ankomst – en tryggere reisemåte for små barn enn buss, tog og båt som stopper på mange steder.

Når barnet ditt skal ut og fly på egenhånd med Widerøe, trenger du ikke å uroe deg. Vi tilbyr assistanse til alle barn i alderen 5 til og med 12 år, og til barn mellom 12 og 17 år som ønsker det. De blir tatt godt vare på av trivelige ansatte som sørger for at barnet ditt både får en trygg og hyggelig tur.

Widerøe har lang erfaring med barn som reiser alene, og våre trivelige ansatte passer godt på og har også et ekstra smil til små passasjerer som reiser alene. Foto: Widerøe

Under får du svar på alt du og barnet ditt trenger å vite om reisen. Og husk: Barnet ditt er ikke alene om å reise alene.

Slik bestiller du billett

Du kan bestille billett for barn som reiser alene med Widerøe og/eller SAS på wideroe.no. Det er lurt å være tidlig ute med å bestille billett. For ditt barns sikkerhet er det nemlig et begrenset antall plasser for barn som reiser alene per avgang. Det tilkommer et gebyr per strekning. Du kan lese mer om gebyrer her.

For barn mellom 5 tom 11 år: Bestill billetten som 0 voksen og 1 barn. Fyll ut passasjerens detaljer og følg bestillingsprosessen som normalt. Når vi har fått bekreftet plass for ditt barn, sender vi deg en epost med totalpris inkludert gebyr. Vi tar også kontakt dersom det ikke er ledig plass.

For barn mellom 12 og 17 år: For barn mellom 12 og 17 år er det valgfritt å bestille assistanse.
Dersom du ønsker å bestille assistanse velger du 1 voksen (ikke ungdom) og 0 barn. På bekreftelsessiden i bestillingsprosessen legger du inn merknad i feltet «Andre spesielle ønsker». Her oppgir du barnets alder og at du ønsker UM-assistanse. (UM er en forkortelse fra engelsk «Unaccompanied minors» og er et internasjonalt begrep i flybransjen.) Eksempel på tekst til merknadsfeltet: «Voksen passasjer er 12 år, ønsker UM-assistanse».

Litt spennende å reise alene, synes Martin som hadde godt selskap i iPaden på tur hjem fra Gøteborg i fjor sommer. Foto: Lena Fredberg Gagnum

Når vi har fått bekreftet plass for ditt barn, får du en epost med totalpris. Vi tar kontakt om det ikke er ledig plass. Er det ikke behov for assistanse, bestiller du bare vanlig ungdoms- eller voksenbillett.

Husk dette før reisen

Før reisen må skjema for barn som reiser alene fylles ut. Etter utfylling skrives det ut i tre eksemplarer, underskrives og tas med til flyplassen. Skjemaet finnes også på flyplassen. Her finner du skjema for barn som reiser alene.

Det er lurt å beregne god tid på flyplassen, til å gjøre seg kjent og bli forberedt på det som skal skje. Foto: Widerøe

Den som følger barnet til flyplassen må være fylt 16 år. Personen må også være tilstede på flyplassen helt til flyet har tatt av. Grunnen til dette er at selv om flyet er klar for avgang, så kan det være årsaker til at man må skifte fly og lignende, selv om dette skjer sjeldent.

Både den som følger barnet til flighten og den som henter barnet ved ankomst, skal alltid vise et gyldig ID-bevis.

Tips til reisen

Vi anbefaler at barnet får med seg noe å spise på turen, selv om barnet sier «jeg er ikke sulten» når dere drar hjemmefra. Sannsynligheten er stor for at matpakken blir fristende oppe i lufta. Og selv om flyturen er kort, kan det bli uforutsett venting på flyplassen.

Om barnet ditt ikke er veldig reisevant, er det lurt å snakke om hva som vil foregår før, under og etter flyturen. Ta deg tid før reisen til å svare på spørsmål, og fortell alt som vil skje under turen, hvem som henter barnet ved ankomst og lignende.

Selv for en modig, liten eventyrer kan det være godt å ha med en bestevenn på reisen. Foto: Widerøe

Selv om barnet ditt sier at det er kjedelig å høre på, vil det uansett føle seg tryggere av informasjonen

La heller ikke dine eventuelle bekymringer smitte over på barnet. Ofte kan den foresatte være mer stresset enn selve barnet som skal reise, noe barnet gjerne merker. Senk skuldrene, og vit at barnet er i trygge hender hos oss.Et siste tips er å se denne flotte videoen av Ida som reiser alene sammen med storebror for første gang. God tur!

Foto øverst i saken: Sverre Hjørnevik

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler