Destinasjon /

Opplev herlige og historiske Hammerfest

Hammerfest er en av verdens nordligste byer, men det betyr ikke at opplevelsene ligger langt unna. Her finner du både en spennende historie, sjarmerende innbyggere og en spektakulær natur.

På 70,7 grader nord ligger byen Hammerfest. Med rundt 10 500 innbyggere er byen ikke bare et viktig handels- og servicesenter for Vest-Finnmark, men også et spennende reisemål.

Historiske Hammerfest

© Zbigniew Wantuch Ziggi

© Zbigniew Wantuch Ziggi

Hammerfest har en lang og rik historie hvor fiske, ishavsfangst og fiskeindustri har vært sentrale element i byens fortid. Takket være Golfstrømmen er havnen helt isfri og byen ble derfor et naturlig knutepunkt for handel og ishavsfangst. I våre dager er den kanskje mest kjent for sitt bidrag til olje- og gassindustrien. På Melkøya like utenfor byen ligger nemlig et anlegg for mottak og prosessering av naturgass fra Snøhvitfeltet i Norskehavet, som ligger hele 160 kilometer utenfor øya.

Andre verdenskrig var en periode som virkelig preget Hammerfest, noe den fortsatt gjør den dag idag. Byen ble okkupert av tyskerne og brukt som en viktig base, blant annet for ubåter, under krigen. Høsten 1944 ble byens befolkning tvangsevakuert av tyskerne. På Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms kan du lære mer om hvordan ble plyndret, brent ned til grunnen og gjenreist.

En ekslusiv og iskald klubb

© Zbigniew Wantuch Ziggi

© Zbigniew Wantuch Ziggi

Med over 230 000 medlemmer er Isbjørnklubben, The Royal and Ancient Polar Bear Society, en av landets mest kjente og eksklusive klubber. Det startet i 1961 med mål om å selge sertifikater til byens turister som bevis på at de hadde besøkt byen, men utviklet seg raskt til noe større. Klubbens målsetning idag er å ta vare på byens og distriktets historie. På klubbens museum kan du lære mer om en rekke tema som spenner fra byens historie og ishavsekspedisjonene til isbjørnen. Inngang til museet er gratis.

Men for å bli medlem i klubben skal det mer til et søknadsbrev. For å få innpass må man nemlig personlig møte opp i Isbjørnklubbens lokaler i Hammerfest og betale en medlemsavgift. Da mottar man en isbjørnnål i sølv og emalje. Det gis ingen unntak til denne regelen, til og med ikke Elvis Presley fikk bli med i klubben uten å møte opp selv. Tar du kontakt med klubben på forhånd kan det arrangeres en egen «adling» av deg som nytt medlem. Et godt alternativ om man ikke blir slått til ridder med det første!

Verdensarv på Fuglenes

hf4

En annen verdenskjendis i Hammerfest står på Fuglenes. Kjendisen er et målepunkt i Struves meridianbue, som astronomen Friedrich Georg Wilhelm Stuve satte opp mellom 1816 og 1855. Disse punktene strekker seg fra Hammerfest og hele 2820 kilometer sør til Svartehavet. Struve og hans kolleger brukte meridianbuen til å måle jordens eksakte størrelse og form, noe som var et enormt fremskritt for topografien. For å lære mer om meridianbuen kan du ta turen opp til Fuglenes og se et av ytterpunktene med egne øyne. Blir du med på byguiding er dette verdensarvmonumentet ett av stoppestedene.

Dansen i sentrum

© Eirik Berg / DanseFestival Barents

© Eirik Berg / DanseFestival Barents

Men Hammerfest er ikke bare kjent for sin verdensarv, byen spiller også en viktig rolle i kulturlivet i Finnmark og Nord-Norge. Ved havna ligger Arktisk Kultursenter, byens bankende kulturhjerte. Her settes det opp en rekke forestillinger året gjennom og det samarbeides med en rekke festivaler. Dansekunsten har fått sitt fotfeste i byen og regionen, blant annet gjennom DanseFestival Barents. Festivalen har som mål å presentere forestillinger av høy nasjonal og internasjonal kvalitet hvor hovedfokuset ligger på kunst og kultur fra Barentsregionen.

Arktisk sushi

© Niri Sushi

© Niri Sushi

Havet setter sitt preg på hele regionen og fisk står selvsagt fisk på mang en meny i Hammerfest. Hos Niri Sushi har den fått en japansk vri over seg. Her serverer de ikke bare de tradisjonelle sushibitene, men også sushi med en nordnorsk særegenhet som har gjort dem kjent langt utenfor bygrensen. Lokale råvarer som kongekrabbe og hval finnes på menyen, sammen med laks fra det lokale Cermaq-slakteriet. For ordens skyld er Niri det eneste stedet i Norge som får bruke nettopp denne laksen. Disse smakene gir deg garantert en sushi du vil huske i lang tid framover, servert av sushikokker i verdensklasse som de hentet i Ukraina. Er du i Hammerfest i helgene blir restauranten forvandlet til en lounge med musikk på kveldstid og er et perfekt sted å avslutte en uke på.

Det er med andre ord tydelig at denne byen har mye å by på og det er bare en ting å gjøre. Hopp ombord i et av Widerøes fly og la det ta deg med til Hammerfest. Dit flyr vi fra flere steder i landet direkte eller via Alta. God tur!

Hovedbilde © Øyvind A. Holm

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler