Aktiviteter, Destinasjon /

Opplev sørlandsbyen Kristiansand i sommer

Kristiansand er sommerbyen fremfor noen. Skjærgård med båtliv og bading, og ikke minst Dyreparken der du kan møte både apen Julius og selveste Kaptein Sabeltann.

«Kaptein Sabeltann er en farlig mann» heter det i sangen, men selv kongen på de sju hav har sine fobier. Foran årets sesong har det dukket opp et nytt og ganske skummelt hus i Dyreparken, nemlig Spøkelseshuset! Her gjemmer alle marerittene til Kaptein Sabeltann seg, til og med Grusomme Gabriel som du garantert har hørt mye om hvis du noen gang har hatt en fireåring i huset.

 Nå i sommer kan du fly direkte med Widerøe til Kristiansand også fra Trondheim, i tillegg til at det er direkteruter fra Bergen, Stavanger og København.

Besøk barnas by

Har du aldri vært i Sørlandets største by, bør du benytte sjansen nå i sommer. For i Kristiansand kan du virkelig finne sommerfølelsen, i tillegg til at byen byr på flust med spennende opplevelser for store og små.

Det er ikke uten grunn at Kristiansand blir kalt barnas by, med Dyreparken som den største attraksjonen i sørlandsbyen. Her kan du hilse på 125 dyrearter fra hele verden – som løver, panda, slanger, jerv og gaupe. Og naturligvis sjimpansen Julius – han fyller snart 40 år!

I Dyreparken er det 125 forskjellige arter og til sammen 700 individer å gjøre seg kjent med – så sett av god tid! Foto: Ole Martin Buene

Inne i Dyreparken finner du også Kardemomme by og Hakkebakkeskogen, samt et badeland med egen sandstrand. Ikke rart at Kristiansand er alle barns favorittby!

Du klarer fint å bruke både to og tre dager i Dyreparken, og du kan også overnatte der. For eksempel på sjørøverhotellet Abra Havn der du kan bo i selveste Kaptein Sabeltanns suite.

Men husk at sommerbyen Kristiansand er veldig populær – det lønner seg å være tidlig ute med å bestille både flybilletter og overnatting.

Kristiansand er et av 42 reisemål du kan besøke med Widerøes Norge Rundt-billett. Se flere Norge rundt-tips

Bading og båtliv i Kristiansand

Er det fint vær, og det er det ofte på Sørlandet om sommeren, er det deilig badetemperatur i havet fra Bystranda. Her er det klatrenett, sittegrupper, fiskeplasser, utkikkspunkt, bocciabaner, bordtennisbord, badebrygge, solterrasse – og til og med palmesus.

Aquarama ligger ved Bystranda og byr på både innendørs og utendørs basseng. Foto: Aquarama

Foretrekker du ferskvann er det flere badeplasser i friluftsområdet Baneheia. Og skulle du være uheldig med været, kan du alltids trekke inn – til Aquarama Bad som ligger midt på Bystranda. Her kan du stupe fra 10-meter’n og svømme i 50 meters basseng – eller leke deg i badelandet. Vegg i vegg ligger Aquarama Spa, Sørlandets største og mest innholdsrike spa.

Klatring og bading i skjønn forening på Aquarama. Foto: Aquarama

Liker du deg i det våte element kan du bli med Badebåten MS Bragdøya på øyhopping i skjærgården. Båten går en fast rute i sommersesongen og stopper på flere av øyene – du bestemmer selv hvor lenge du vil være.

Det blir ikke mer Sørlandsidyll enn på Bragdøya! Foto: Adam Read /Visit Sørlandet

De ferskeste rekene

Kristiansand har naturligvis sitt eget fiskemarked, fiskebrygga, som faktisk er Norges største. Her blir fersk fangst levert direkte til fiskemottaket, og i store kummer kan du se levende fisk og skalldyr. Vil du smake på fangsten kan du kjøpe med deg en pose med de ferskeste rekene du kan tenke deg – eller spise på ett av de herlige spisestedene.

Legg turen innom fiskebrygga og se hva som ble dagens fangst! Foto: Hanne Feyling / Visit Sørlandet AS

Hver tirsdag hele sommeren er det gratis konserter på fiskebrygga, kom gjerne tidlig for å sikre deg en god plass. Det skjer også mye annet i hele byen om sommeren, oversikt over arrangementer finner du her.

Topp stemning når det er sommerkonsert på brygga – noe som skjer titt og ofte. Ikke minst er det en gratis konsert hver tirsdag. Foto: Alf Sverre Torgersen/Visit Sørlandet

Tilbudet av spise- og drikkesteder er stort i Kristiansand, og blir du tørst av alle rekene kan du stikke innom Gastropuben på Kick. De har byens beste utvalg av øl og hele 30 ølsorter på fat.

Opplevelser utenfor Kristiansand

Det er ikke store avstander på Sørlandet, og leier du bil en dag eller to kan du for eksempel dra til aktivitetsbygda Evje. Dette er bare en times kjøring fra Kristiansand. I Evje kan du for eksempel klatre i tretoppene i Klatreskogen, eller oppleve den spektakulære steinsamlingen i Mineralparken. Har du dilla på elg? Besøk Elgtun– et opplevelsessenter der du kan komme helt inntil de store dyrene!

Klatreparken byr på små og store utfordringer for motiverte feriemuskler. Foto: Dag Jenssen

Om du er enda litt tøffere kan du klatre til topps med Via Ferrata i Valle. Via Ferrata er et italiensk ord som betyr jernsti, og på ruta er du sikret med jernvaier opp hele fjellet. Belønningen får du på toppen av Straumfjellet, hvor du kan ta inn utsikten over vakre Setesdal.

Kjører du videre til Vennesla vil vi anbefale å parkere bilen og stige inn på det 100 år gamle toget som trafikkerer Setesdalsbanen. Det ærverdige damplokomotivet er smalsporet og i meget god stand, og tar deg gjennom et flott stykke Norge på den 8 km lange strekningen mellom Vennesla og Grovane stasjon.

En togtur med dette gamle damplokomotivet gir deg en opplevelse for minneboka! Foto: Linda Evensen/Setesdalsbanens arkiv

Vil du oppleve Sørlandet i sommer? Widerøe flyr deg gjerne til Kristiansand– der venter glitrende hav, krabber og den gode, sørlandske sommerstemningen!

Foto fra Hakkebakkeskogen øverst i saken: Ole Martin Buene

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler