Aktiviteter, Destinasjon /

Opplev Kristiansand og Sørlandet i sommer

Kristiansand er sommerbyen fremfor noen. Skjærgård med båtliv og bading, og ikke minst Dyreparken som ikke bare har mange dyr, men også byr på underholdning og masse aktiviteter!

Har du aldri vært i Sørlandets største by, bør du benytte sjansen nå i sommer. For i Kristiansand kan du virkelig finne sommerfølelsen, i tillegg til at byen byr på flust med spennende opplevelser for store og små.

Nå i sommer kan du fly direkte med Widerøe til Kristiansand også fra Trondheim, i tillegg til at det er direkteruter fra Bergen, Stavanger og København.

Kristiansand = barnas by

Det er ikke uten grunn at Kristiansand blir kalt barnas by, med Dyreparken som den største attraksjonen i sørlandsbyen. Her kan du hilse på 139 dyrearter fra hele verden – som løver, panda, slanger, jerv og gaupe. Og naturligvis sjimpansen Julius!

I Dyreparken er det 139 forskjellige arter og over 700 individer å gjøre seg kjent med – så sett av god tid! Foto: Ole Martin Buene

Inne i Dyreparken finner du også Kardemomme by og Hakkebakkeskogen, samt et badeland med egen sandstrand. Ikke rart at Kristiansand er alle barns favorittby!

Så er det ikke å komme å forbi at selveste Kaptein Sabeltann både er kongen på de sju hav – og helt sjef i Dyreparken. I fjor åpnet Spøkelseshuset, som handler om alle marerittene til sjørøverkongen. I år feirer Dyreparken at Kaptein Sabeltann er 30 i år, med fest og moro og to helt nye attraksjoner:  Grevens Forheksede Labyrint og  Den hemmelige gullskatten

Nysgjerrig på Dyreparken? Les mer om alt dere kan oppleve i Norges største og mest populære familiepark

Husk at sommerbyen Kristiansand er veldig populær – det lønner seg å være tidlig ute med å bestille både flybilletter og overnatting.

Kristiansand er et av 41 reisemål du kan besøke med Widerøes Norge Rundt-billett. Se flere Norge rundt-tips

Bading og båtliv i Kristiansand

Er det fint vær, og det er det ofte på Sørlandet om sommeren, er det deilig badetemperatur i havet fra Bystranda. Her er det klatrenett, sittegrupper, fiskeplasser, utkikkspunkt, bocciabaner, bordtennisbord, badebrygge, solterrasse – og til og med palmesus.

Aquarama ligger ved Bystranda og byr på både innendørs og utendørs basseng. Foto: Aquarama

Foretrekker du ferskvann er det flere badeplasser i friluftsområdet Baneheia. Og skulle du være uheldig med været, kan du alltids trekke inn – til Aquarama Bad som ligger midt på Bystranda. Her kan du stupe fra 10-meter’n og svømme i 50 meters basseng – eller leke deg i badelandet. Vegg i vegg ligger Aquarama Spa, Sørlandets største og mest innholdsrike spa.

Klatring og bading i skjønn forening på Aquarama. Foto: Aquarama

Liker du deg i det våte element kan du bli med Badebåten MS Bragdøya på øyhopping i skjærgården. Båten går en fast rute i sommersesongen og stopper på flere av øyene – du bestemmer selv hvor lenge du vil være.

Det blir ikke mer Sørlandsidyll enn på Bragdøya! Foto: Adam Read /Visit Sørlandet

De ferskeste rekene

Kristiansand har naturligvis sitt eget fiskemarked, fiskebrygga, som faktisk er Norges største. Her blir fersk fangst levert direkte til fiskemottaket, og i store kummer kan du se levende fisk og skalldyr. Vil du smake på fangsten kan du kjøpe med deg en pose med de ferskeste rekene du kan tenke deg – eller spise på ett av de herlige spisestedene.

Legg turen innom fiskebrygga og se hva som ble dagens fangst! Foto: Hanne Feyling / Visit Sørlandet AS

Det er mange aktiviteter i Kristiansand om sommeren, inkludert en rekke festivaler for store og små – og en oversikt over arrangementer finner du her.

Tilbudet av spise- og drikkesteder er stort i Kristiansand, og blir du tørst av alle rekene kan du stikke innom Gastropuben på Kick. De har byens beste utvalg av øl og hele 30 ølsorter på fat.

Nyhet: Verdens største restaurant under vann!

Restauranten Under har gitt Sørlandet et nytt landemerke. Foto: Inger Marie Grine /Bo Bedre

Det er ikke store avstander på Sørlandet, og leier du bil en dag eller to kan du for eksempel spise middag på fem meters dyp på Lindesnes. Restauranten Under er tegnet av Snøhetta og er både Europas første og verdens største restaurant under vann – med gourmetmat fra havet på menyen.

– Å besøke oss er mer enn et vanlig restaurantbesøk. Vi serverer en 17-18-retters meny – unike smaksopplevelser med råvarer hentet fra lokale leverandører, forteller Bernt Dag Ravnevand, markedsansvarlig for Under.

Et elleve meter langt vindu gir gjestene panoramautsikt til livet under vann. Foto: Ivar Kvaal

Så langt har restauranten fått god mottakelse, og interessen er stor.
– Besøket må planlegges, mye er fullbooket og vi har allerede ventelister, sier han.

Opplevelser og aktiviteter utenfor Kristiansand

Det er ikke store avstander på Sørlandet, og leier du bil en dag eller to kan du for eksempel dra til aktivitetsbygda Evje. Dette er bare en times kjøring fra Kristiansand. I Evje kan du for eksempel klatre i tretoppene i Klatreskogen, eller oppleve den spektakulære steinsamlingen i Mineralparken. Har du dilla på elg? Besøk Elgtun– et opplevelsessenter der du kan komme helt innpå de store dyrene!

Klatreparken byr på små og store utfordringer for motiverte feriemuskler. Foto: Dag Jenssen

Om du er enda litt tøffere kan du klatre til topps med Via Ferrata i Valle. Via Ferrata er et italiensk ord som betyr jernsti, og på ruta er du sikret med jernvaier opp hele fjellet. Belønningen får du på toppen av Straumfjellet, hvor du kan ta inn utsikten over vakre Setesdal.

Mestring med høy puls, vannsprut og ren sommerglede! Foto Odd Arne Nomedal, Fotofabrikken

Er dere virkelig eventyrlystne, kan dere legge turen til Bjelland, drøyt 45 minutters kjøring fra Kristiansand. Der lokker nemlig Adventure Norway, med alt fra kajakk-kurs, rafting og klatring, til zipline, paintball og elgsafari. Rekker dere ikke over alt dere vil gjøre på én dag, så kan dere overnatte i hytte, telt – eller hva med en natt i lavvo?

Opplev et ekte damplokomotiv

Kjører du videre til Vennesla vil vi anbefale å parkere bilen og stige inn på det 100 år gamle toget som trafikkerer Setesdalsbanen. Det ærverdige damplokomotivet er smalsporet og i meget god stand, og tar deg gjennom et flott stykke Norge på den 8 km lange strekningen mellom Vennesla og Grovane stasjon.

En togtur med dette gamle damplokomotivet gir deg en opplevelse for minneboka! Foto: Linda Evensen/Setesdalsbanens arkiv

Vil du oppleve Sørlandet i sommer? Widerøe flyr deg gjerne til Kristiansand– der venter glitrende hav, krabber og den gode, sørlandske sommerstemningen!

Foto fra Hakkebakkeskogen øverst i saken: Ole Martin Buene

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler