Aktiviteter, Destinasjon /

Opplev Vestlandet: I Florø venter ekte sjøliv!

Widerøe-ansatt Arild Steinholm er ikke i tvil: Florø, Norges vestligste by, er stedet å besøke om du er på jakt etter aktiviteter til sjøs!

Florø er Norges vestligste by, og stedet du skal besøke for å få smaken på sjølivet. Her kan du prøve forskjellige aktiviteter ved og på sjøen, for eksempel kajakkpadling, elverafting, dykking, fisking og båtturer.

Florø lufthavn ligger i gangavstand fra byen, bare rundt halvannen kilometer fra sentrum og i østre enden av rullebanen finner man Sørstrand Folkepark, en av byens fineste badeplasser og rekreasjonssteder.

– Og en liten båt- eller biltur nord for Florø finner du en av Norges kanskje aller vakreste strender Grotlesanden, forteller Arild Steinholm, Widerøe-ansatt fra Florø.

Når våt moro går av stabelen, tilbys aktiviteter i, under og på vann – og programmet utvides for hvert år. Foto Våt Moro/Marius Andrè Langø

Fra 12. til 15. juli går havsportfestivalen Våt Moro av stabelen, der bokstavelig talt vannspruten står hele helgen.

Vi flyr deg gjerne til salte opplevelser i Florø i sommer – bestill flybilletter her!

 Overnatte på fyr?

Beliggende helt ute i skipsleia er det flere fyr i skjærgården utenfor Florø.
– Jeg anbefaler at du prøver å overnatte på et fyr, for eksempel Kvanhovden fyr. Og Stabben fyr er et fyrhus som dekker en hel holme og et veldig populært fotomotiv, sier Arild.

Florø sett fra flyet. Foto Arild Steinholm

Verdens lengste sildebord

Florø er også kjent for sildefisket, og i midten av juni dekkes et 350 meter langt sildebord gjennom byen i forbindelse med kystfestivalen Himmel & Hav. Det blir servert en rekke silderetter, som Nøttesild, Sild i Solnedgang, Sild for dei Sure, og Pelagia Sild, for å nevne noen.

– Alle får spise seg mette – helt gratis!

I forbindelse med Sildebordet og Himmel & Hav-festivalen settes det også opp forestillinger av Kinnaspelet – Songen ved det store djup.

– Dette er et av Norges lengstlevende spel og har gått årlig siden 1985 på øya Kinn like utenfor Florø. Her finner man også Kinnakyrkja som er bygd på 1100-tallet, og i bakgrunnen sees fjellformasjonen og landemerket Kinnaklova, forklarer Arild.

Fascinerende utsikt fra Hornelen

Kombiner sjølivet med en fantastisk tur til fjells. Hornelen leverer! Foto: Sverre Hjørnevik

Arild Steinholm mener Florø har mye å tilby aktive sommerturister! Foto privat

Er du glad i fjellturer er Florø et godt utgangspunkt, det er kort vei til mange fjelltopper på fastlandet, men også til fjelltoppene på øyene utenfor, samt de noe lavere åsene som er på selve øya Florø ligger på.

– En times kjøring fra Florø finner du det sagnomsuste heksefjellet Hornelen, ikke ulikt Preikestolen i fasong, men cirka 200 meter høyere med sine 860 meter rett ned i fjorden. Det er faktisk Europas høyeste sjøklippe, opplyser Arild.

Det er knyttet mange sagn og myter til Hornelen. Her ville overtro ha det til at hekser samlet seg både julaften og St. Hans for å danse og feste med Fanden. Men i dag er det et yndet turmål, komplett med uværsbu på toppen, med bok der man kan skrive inn navnet sitt.

– Flora Turlag arrangerer mange turer, og de mest kjente er nok «Øyane over» hvor man i løpet av en dag går over de fire høyeste fjellene på øyene utenfor Florø, sier Arild som også løfter frem turen «Nipenatt». Dette er en 8-timers tur som går i årets lyseste månede, i juni, med start klokka 19.

– Så går du utover mot havet i solnedgangen – og går fortsetter å gå til det begynner å bli lysere igjen, utdyper han.

Etter å ha vært på sjøen, er det bare å nyte livet i Florøs koselige sentrum. Foto: Laila Anita Schønhardt

 

– Ellers har jo Florø fått etterhvert et av de mest kjente mikrobryggeriene i landet, nemlig Kinn Bryggeri. De åpnet øl-café i Florø i fjor, Vesle Kinn, som er vel verdt et besøk. Vi sees i Florø til sommeren, hilser Arild.

Florø har mer på by på  – les om småbyidyll og sykkelopplevelser med sjøsprøyt! 

Foto øverst i saken: Våt Moro/HS Produksjon

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler