Destinasjon /

Postkortjulen opp av dage

Noen føler de mistet litt av julegleden et sted på veien. Muligens ligger den og venter på Røros.

Tørr, iskald snø knitrer som potetmel under vinterstøvlene, som for å holde en rytme til lyden av ivrige barnestemmer og kanefart. Funklende peiser kaster et varmt lys ut i de historiske gatene mellom trehusbebyggelsen på Røros, og holder sammen med levende lys og julegater det tunge vintermørket i sjakk.

 

Ekte #fjøsnisse på #julemarkedrøros #røros #destinasjonroros #vinter #nrktrondelag #visitnorway

A photo posted by Julemarked Røros (@julemarked_roros) on

 

Første helg i desember kan du lete etter noen av høydepunktene både fra byens mat og håndverk, da Bergstaden for åttende år på rad vil fylles med gaveideer, levende lys og lukten av julemat og småkaker, i det som er et av landets mest sjarmerende julemarked.

Markedet er denne gangen utvidet til å vare over en hel langhelg, fra formiddagen 1.desember til vintermørket og roen har senket seg søndag 4. desember.

Julekortstemning med historisk sus

 

Foto: Arne Tønset / Destinasjon Røros

Foto: Arne Tønset / Destinasjon Røros

Bergstaden er en av Europas eldste, autentiske trehusbyer, og har stått på UNESCOs Verdensarvliste siden 1980 – uten at stedet skulle være redusert til en historisk etterlevning av den grunn. Det er så levende og aktivt som noensinne før.

Tettstedet med den karakteristiske kirken og trehusbebyggelsen vokste frem på fjellvidda etter etableringen av Røros Kobberverk i 1644, og gruvedriften skulle vare i 333 år – nesten helt frem til i dag.

Tettstedet ligger høyt oppe, på 600 meter over havnivå. Sammen med området rundt – den såkalte Circumferensen, også denne fredet av UNESCO i 2010 – ble dette parallelt med gruvedriften bokstavelig talt grobunn for noen av landets beste mattradisjoner. Mye godt oppstår i møtet mellom reindrift, gårdsbruk, tilgjengeligheten av ville bær og frukter, samt lange tradisjoner med husdyrhold.

Innen desember vil hele Røros pynte seg til jul: og da tenker vi like mye på puddersnøen som legger seg på vidda og de mange knausene, som på julegater og nisser med rødmalte kinn i tettstedet. Sørsamisk kultur og hundekjøring på vidda, og glimrende skispor, vinterparker og alpinanlegg i fjellsidene som strekker seg opp mot vintersolen er blant det som innbyggerne og tilreisende til Røros kan oppleve i regionen til vinterstid.

Det vil være å ta i å kalle Røros en hemmelighet … men kanskje er det likevel en slags skjult skatt som en destinasjon i førjulstida?

Landets beste mat og drikke?

 

Foto: Marius Rua / Destinasjon Røros

Foto: Marius Rua / Destinasjon Røros

Andelslaget Rørosmat skal ha mye av æren for at Røros er blitt synonymt med fremragende, lokalprodusert og økologisk mat av ypperste kvalitet. Matprodusentene i regionen har gått sammen for å vise at produktene deres er et lite knepp og vel så det over det en stort sett kan få tak i andre steder.

Den ekte og friske smaken i melken fra Rørosmeieriet har mye av landet allerede blitt kjent med, så vel som deres smør, yoghurt og rømme. Fra Rørosrein kan en oppleve reinpølse fra vidda, til lokale og velsmakende øl fra  Atna Øl eller Røros Bryggeri.

En av de største leverandørene av egg, melk, ost og kjøtt i området er Galåvolden gård, som tar imot grupper for servering og omvisning. Ja, og så lager de Røros-isen, da. Selv om det kanskje ikke ligger helt til årstiden, kan du gjerne nyte fløteis laget med lokale multer og tyttebær pakket inn i et saueskinn foran peisen.

Rørosmat sine hjemmesider har langt mer du kan utforske av varer og produkter – og på stedet kan du for eksempel prøve en lokalmatsafari.

Hva med å gi bort en spiselig gave eller to i år?

Håndverk og gaveideer

 

Et av pleddene fra Røros Tweed, «Myrull» designet av Karen Staver.

Et av pleddene fra Røros Tweed, «Myrull» designet av Karen Staver. Foto: Røros Tweed.

Ved siden av mattradisjonene er Røros i verdensklasse på grafikk og håndverk, med Røros Tweed som det mest åpenbare eksempelet, spesielt med deres rykte for å lage klodens kanskje deiligste pledd. En perfekt julegave til den som har alt, eller kanskje bare en førjulsgave til deg selv?

Når en tenker over det, er det kanskje ikke rart at noe slikt skulle oppstå akkurat her. Røros er nemlig et av Norges kaldeste steder, med en kulderekord nedenfor 50 blå. Termometeret den 13. januar 1914 viste nærmere bestemt blåfrosne -50,4 °C, det kaldeste som er målt i Sør-Norge noensinne.

Men så er det vel også lite som gir mer julestemning enn kontrastene mellom lys og mørke, vinterluftens skarpe kulde og varmen når en er tullet inn i et pledd foran peisen?

Kommer du utenbys fra letter det to Widerøe-fly fra Oslo med retning Røros hver ukedag, med like mange avganger den andre veien. Det er også en avgang og to ankomster på søndager. 

Tips til overnatting finner du hos Destinasjon Røros, og kanskje er du også interessert i å kombinere juleopplevelsene med en deilig spa-dag i hjertet av Røros?

Toppbildet: Thomas Rasmus Juell Skaug / Visit Norway

Print Friendly

Relaterte artikler