fly-vs-bil-oslo-volda

Destinasjon /

Så mye sparer du på å velge fly til Oslo

Pleier du ofte å ta bilen på tur til Oslo? Det kan nok hende du vil tenke deg om to ganger før du setter deg i bilen neste gang.

Hvis du ønsker å få mest mulig ut av turen til hovedstaden, bør du nok tenke deg om to ganger før du tar bilen til Oslo.

La oss tenke oss at du bor i Ørsta/Volda, og skal besøke vennen din, Ole, som bor i Oslo, om to-tre uker.

Hvor mye tid og penger bruker du egentlig på å velge bil versus fly fra Ørsta/Volda til Oslo? La oss finne ut av det:

Alternativ 1: Du kjører bil mellom Ørsta/Volda og Oslo

Du har en VW Golf – den mest vanlige bilen i Norge – og har et gjennomsnittsforbruk på 0,53 liter bensin per mil. Literprisen på bensin var i desember 2016 på 15,2 kroner, og en VW Golf bruker 28,1 liter bensin på strekningen mellom Ørsta/Volda og Oslo. Kjøreavstanden mellom Ørsta/Volda og Oslo er 530 kilometer. Ifølge NAFs priskalkulator bruker du da 427 kroner én vei – 854 kroner tur/retur.

Det er ingen ferger mellom Ørsta/Volda og Oslo lenger, men du må over flere broer og gjennom flere bompasseringer på veien. Ifølge NAFs priskalkulator bruker du 341 kroner én vei – 682 kroner til sammen.

fly versus bil fra volda til oslo

Foto: Istock.

I tillegg kommer også marginalkostnaden per kilometer. Den får vi ved å kun ta med variable kostnader, og holde alle faste kostnader som ikke påvirkes av bruken utenfor – som rente, årsmodellrelatert verdifall og basisprisen i forsikringen. Marginalkostnaden for bilen vi har valgt her* er på 0,75 kroner per kilometer, og vi får da 397,5 kroner én vei – 795 kroner tur retur.

Siden det tar syv timer å kjøre fra Ørsta/Volda til Oslo, må du ta deg en matpause på én time på veien. Er du veldig prisbevisst tar du med deg matpakke og termos, men kjenner vi deg rett, vil du heller stoppe på en av innlandets mange flotte kinesiske restauranter. Her koster en Biff Chop Suey omtrent 150 kroner.

Tur retur koster bilturen Ørsta/Volda – Oslo 2631 kroner (1315,50 kroner per vei).   

Alternativ 2: Du tar fly mellom Ørsta/Volda og Oslo

Billettprisen er avhengig av tidspunkt for kjøp før avreise. La oss si at du kjøper billett to-tre uker i forveien, til laveste tilgjengelige pris når det ikke er salg, 799 kroner for strekningen Hovden – Gardermoen.

Ifølge avinor koster det 25 kroner hver vei for en busstur til og fra Ørsta/Volda sentrum, mens en togtur fra Oslo Lufthavn til Oslo S koster ifølge NSB 92 kroner per vei. Transport til og fra flyet, begge veier koster altså 234 kroner. La oss si at du også svipper innom kiosken på veien og svir av 100 kroner på en grillpølse, en flaske brus og en sjokolade.

Tur retur koster flyturen Ørsta/Volda – Oslo: 2032 kroner. (1016 kroner per vei). 

fly-vs-bil-oslo-volda

Foto: Sverre Hjørnevik.

11 timer bonustid i Oslo

Med en økonomibillett er det med andre ord fullt mulig å spare penger på å velge fly til Oslo fra Ørsta/Volda. Hvis dere er flere som kjører i samme bil til Oslo, ser imidlertid regnestykket annerledes ut. Men det som er helt sikkert uansett hvor mange dere er i bilen, er at dere sparer mye tid på å velge fly foran bil.

Mens total reisetid tur retur med fly er omtrent fem timer, er total reisetid med bil 16 timer (inkludert én times matpause hver vei).

Med fly får du altså elleve timer ekstra til å utforske Oslo sammen med Ole – eller kall det gjerne en halv dag. Det virkelige spørsmålet er med andre ord: hva tiden din er verdt?

Hvor mye er en halv dag ekstra sammen med din gode venn i Oslo verdt for deg?

Foto: VisitOSLO/Tord Baklund.

Kos dere med spart tid!

Dette kan for eksempel du og Ole bruke de ekstra 11 timene i Oslo til:

– Drikk den berømte aeropress-kaffen til Barista-verdensmesteren Tim Wendelboe
– Opplev Oslofjorden i høyt tempo med en RIB-tur
– Få en musikkopplevelse uten sidestykke i Operaen
– Lei og gå på skøyter i Spikersuppa
– Løs gåter i The escape games
-Opplev det ypperste av samtidskunst på Astrup Fernley-museet
– Spill et slag minigolf på Oslo Camping
– Spis fish and chips fra Mathallen på sportspuben Pokalen
– Drikk øl på mikrobryggeriet Schouskjelleren

Grünerlokka-oslo

Foto: VisitOSLO/Tord Baklund.

Så neste gang du skal på tur til Oslo lønner deg seg kanskje å ta flyet? 

*Vi har valgt å kategorisere VW Golf som småbil.

Kilder: NSB.noNAF.no, Globalpetrolprices.com, Smartepenger.no, kalkuler.com, Avinor.no, Opplysningsrådet for veitrafikken og Widerøe.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler