Destinasjon /

La deg sjarmere av Aberdeen og Skottland i høst!

På den skotske østkysten finner du den allsidige havnebyen Aberdeen, med spektakulær natur, spennende shopping og whisky som gjør deg klok.

Visste du at Aberdeen er kåret til Skottlands snilleste by? Bli med og finn ut hvorfor!

På snaue 60 minutter med fly fra Stavanger eller Bergen befinner du deg spaserende (eller surfende) i Aberdeen. Havnebyen er for mange kjent som en viktig energipartner, men er også en deilig, blomstrende by rik på sport, kultur, arkitektur og masse god mat og drikke.

Widerøe har daglige flyvninger til Aberdeen, så her er det bare å planlegge en svipptur til de skotske trakter.

Den grønne sølvbyen

Aberdeens historie strekker seg 8000 år tilbake i tid, med elvene Dee og Don som slynger seg på hver side av byen. Byen ble fort en hektisk og ettertraktet havn: Inn elvemunningene ble det fraktet tekstiler, krydder og råvarer fra fjerne Østen, og selv den dag i dag er Aberdeens havn en av Storbritannias viktigste.

Om det er hektisk i byen, så er det fredelig langs bredden av elva Dee. Foto: Visit Aberdeen / www.visitabdn.com

I dag kalles byen for Europas oljehovedstad, men den blir også omtalt som granittbyen eller sølvbyen. Hele seks millioner tonn granitt ble nemlig hentet ut fra et nærliggende steinbrudd og brukt i oppbygningen av byen.

Granittsteinens sølvglitrende overflate finner du i storslåtte University of Aberdeen, og på universitetsområdet rundt. De mange bygningene og de smale brosteinsgatene er et levende bevis på byens rike utvikling og historie. Også Marischal College på Broad Street, med dens viktorianske stil, er til å miste pusten av.

Marischal College med sine fantastiske fasader i lokal granitt. Foto: Visit Aberdeen / www.visitabdn.com

Sølvet komplimenteres av byen mange grønne lunger. For tropiske og eksotiske vibber besøk Winter Gardens i Duthie park. For bekker fossefall og perfeksjonerte steinbed, besøk Johnston Gardens. Mer skottsk zen finner du ikke.

Aberdeen er en hyggelig by å rusle rundt i, og slår du deg ned et sted, kommer du lett i kontakt med skottene. Foto: Visit Aberdeen / www.visitabdn.com

Kulinarisk og rustikk

I likhet med her hjemme har det skjedd mye spennende på matfronten i Storbritannia. Lille Aberdeen kan alene skimte med seks restauranter i Michelins matguide for 2017. Blant annet sjømatrestauranten Silver Darling, som i tillegg til en eksklusiv meny byr på panoramautsikt over fiskebåter, bystrand og havnelivet. Kan vi friste med grillet sverdfisk, østers og ferske lokale råvarer?

Det finnes noe for en enhver gane og enhver lommebok i Aberdeen. Foto: Visit Aberdeen / www.visitabdn.com

Om du vil bite i noe mer «tradisjonell» mat, anbefaler vi The Adelphi Kitchen, som er ytterst elsket av de lokale. I det trivelige, rustikke lokale kan du blant annet sette tennene i husets røkte andewrap med fermenterte plommer, heftig mac&cheese eller King Kong waffles. Sistnevnte sender deg garantert i matkoma.

Strender og surf

Det magiske med Aberdeen er de mange mulighetene byen har å tilby. Det ene øyeblikket er du på shopping i Union Street, det neste på et surfebrett på Aberdeen Beach. Bare et steinkast fra sentrum finner du nemlig langstrakte gylne sanddyner og solrike strandpromenader, noe som gjør byen populær både blant surfere, kitere, vindseilere og folk som vil ha seg en eksepsjonell fin spasertur. De lokale surferne forteller at du kan surfe hele året, men at oktober til april er spesielt bra.

Ifølge lokale surfere er forholdene aller best om vinteren, fra oktober til april. Foto: Visit Aberdeen / www.visitabdn.com

Også seler og delfiner liker seg langs den skotske kysten. Har du med barn på turen, kan det være spennende med en tur ut på bølgene. En halvannen times rundtur i båt gir deg en fantastisk mulighet til å se delfinene på nært hold, og samtidig får du se havnebyen, med dens enorme skipsflåte, fra sjøsiden.

Grønne golfåser

Skottland er de grønne åsers land. Det frodige terrenget gjør derfor landsdelen til golfens mekka. Du er med andre ord ganske så «spoilt for choise» (som de sier der borte) med over 50 golfklubber i områdene rundt Aberdeen. Høyest på listen troner Auchmill Golf Club og Royal Aberdeen Golf Club, sistnevntes ytterste nihullsbane er kjent som en av verdens vakreste.

Ut på den grønne green. Rett og slett golfers’ paradise! Foto: Visit Aberdeen / www.visitabdn.com

Når vi først er inne på verdens vakreste. Du kan simpelthen ikke reise til Aberdeen uten å få med deg ærverdige Dunnottar Castle. Med en beliggenhet som tar pusten fra deg, og en dramatiske historie som strekker seg tilbake til 1392, er Dunnottar ett av Skottlands mest besøkte slott. Bare 45 minutter med buss fra Aberdeen sentrum.

Middelalderfestningen Dunnottar Castle er åpen for publikum. Det er to veier inn, begge krever gode sko. Foto: Visit Aberdeen /www.visitabdn.com

Whisky, pubkultur og musikk

Whisky med stor W finner du i Aberdeen. Det korndestillerte brennevinet ble opprinnelig brygget av munker så tidlig som 1100- og 1300-tallet, med høyst levende tradisjoner den dag i dag. Det er en kjent sak at verdens beste whisky – også kjent som livets vann – kommer fra Skottland.

Som turist i Aberdeen er det nærmest obligatorisk å besøke et whisky-destilleri for å lære om skottenes stolte dråper. Foto: Visit Aberdeen / www.visitabdn.com

Aberdeen, med byens mange destillerier, er derfor perfekt for prøvesmaking. Følg dråpene fra malting, mesking, fermentering og destillering, og test alt fra purung whisky på 3 år til kloke dråper lagret i 15-20 år. Kanskje blir du litt klokere på livet? Start her

Et pub-besøk hører med når du er i Skottland, om så bare for å slå av en prat med den koselige skotten på barstolen ved siden av deg. BrewDog (som vi nå også har i Norge), har sitt opphav i Aberdeen, og byr på en rekke øltyper av høy kvalitet.

Shopping og spøkelser

Snør på shoppingskoene og spaser langs hovedgatene Union Street, George Street og St. Nicolas Street opp og ned.  Her finner du alt fra kjente kjedebutikker til eksklusive high-end merker. Kjøpesenteret Union Square er dessuten en redning hvis himmelen åpner seg.

Det er god anledning til å få shoppet i den skotske kystbyen. Foto: Visit Aberdeen /www.visitabdn.com

Husk at du som nordmann kan få igjen moms på kjøpene dine. Se etter Tax Free-skiltet i butikkene du handler, og du kan få tilbake cirka 12 prosent på kjøpene dine på flyplassen før avreise. Kanskje får du unna deler av julehandelen?

Timene flyr av gårde i Aberdeen. Etter en real shoppingrunde, hva er vel bedre enn å slenge seg nedpå for en strekk på hotellrommet? Norwood Hall Hotell er en historisk perle fra midten av 1800-tallet. Men vi må advare, her spøker det.

Spøkelser eller ei. Aberdeens vennlige vesen er vanskelig å ikke la seg sjarmere av. For ikke å snakke om de morsomme skottene. Vi lover du drar hjem igjen med et smil om munnen.

Foto øverst i saken: Shutterstock

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler