Tips og triks /

Skal du fly i juleferien? Da bør du vite dette!

Er en flyreise en del av juleplanene dine, bør du planlegge enda bedre enn normalt og pakke smartere enn noen gang. Men slapp av - her får du beste tipsene for en stressfri reise hjem til jul!

Desember er en koselig, men ofte også hektisk måned. Dersom du skal ut å fly, bør du nok likevel prioritere tid til å forberede reisen litt, slik at du ikke står der siste kvelden med finstasen, gavene og en smekkfull koffert – og et optimistisk tidsskjema frem til flyet letter.

Vaktleder Ann Kristin Vollstad hos Widerøe Ground Handling i Sandane har noen nyttige råd til deg som skal fly i juleferien.

1. Vær ute i god tid

– Dette er bud nummer én. Det er alltid stor trafikk rundt jul og køer de fleste steder; på veiene, på parkeringen, i innsjekkingen og gjennom sikkerhetskontrollen. Så husk å sette av nok tid til de ekstra minuttene som går med alle steder.

2. Les reglene for innsjekket bagasje og pakk smart

– Tenk nøye gjennom om du har bruk for alt du pakker med deg. Jeg anbefaler å pakke fornuftig og å sette deg inn i bagasjereglene på forhånd, slik at du vet hvor mye bagasje billetten din tillater at du har med og hva det eventuelt koster å sjekke inn mer enn én bag eller koffert. Dersom du er i tvil, bør du veie bagasjen hjemme først. Ser du at du har for mye, kan du betale for dette på forhånd, noe som også er rimeligere. I tillegg går det litt fortere på flyplassen.

Kan du disse smarte pakketriksene? Se hvordan du utnytter plassen i kofferten maks og samtidig har god orden:

I den hektiske førjulstiden med veldig mange reisende og mye bagasje, kan det skje at bagasje havner på avveie.

– Som regel klarer vi å få alt frem til jul. Men skulle det være noe som du er helt avhengig av å ha hos deg til jul, og som det også er tillatt å ta med om bord, så prioriterer du det i håndbagasjen.

3. Ha kontroll på håndbagasjen

Hovedregelen er at alle reisende over to år kan ha med én håndbagasje innenfor målene 55x40x20cm cm, med maksvekt på 8 kilo.

– I tillegg til én håndbagasje kan du ta med én liten håndveske eller en liten pc-veske. Men du kan ikke ha med to bæreposer med gaver i tillegg. I forbindelse med jul er det nesten ingen som reiser med lite bagasje, det er tvert i mot sånn at de fleste har med seg en god del. Plassen i bagasjehyllene er begrenset, og det er umulig å få med alt dersom alle stiller med mer enn det som er tillatt.

4. Gaver i kofferten eller i håndbagasjen?

Ja, hvordan skal man forholde seg til gaver når man ikke vet hva det er?

– Det smarteste er kanskje å sjekke med giveren, dersom du er i tvil om hvordan du skal bringe med deg gaven: Tåler den transport i koffert eller bag? Kan den knuses eller bli ødelagt? Er innholdet eventuelt tillatt som håndbagasje?

Husk at dersom du skulle være så uheldig å oppleve at en blir ødelagt, er det ikke alt som blir erstattet, du som passasjer har et eget ansvar for ikke å sende eller bringe med deg artikler som lett kan bli ødelagt.

5. Vær våken ved bagasjebåndet!

Når flyet har landet på din destinasjon, er det også om å gjøre å ikke la seg rive med julestresset.

– Ja, pass på at du tar med riktig koffert du står ved bagasjebåndet. Tar du med deg andres bagasje, blir det nemlig ditt ansvar å levere den til eieren – og å hente din egen på flyplassen!

Oppsummert: Vær ute i god tid og følg bagasjereglene  – da blir opplevelsen så mye bedre!

– Det er fulle fly og mye folk, men det er nesten alltid litt ekstra god stemning de siste dagene før jul, sier vaktleder Ann Kristin Vollstad i Sandane.

Vaktleder Ann Kristin Vollstad ved Widerøe Ground Handling i Sandane regner med stort trykk og mye bagasje i juletrafikken, men tror også det blir god stemning om bord. Foto: Barbro Boquist Lindstad

Velkommen om bord og riktig god jul!

Foto øverst i saken: Thomas Haugersveen

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler