Reise med bunad

Tips og triks /

Slik reiser du med bunad

Skal du reise til en annen del landet for å feire 17. mai – og lurer på om du kan få med bunaden på flyet? Les dette først, så går det fint.  

Når det livnar i lundar og lauvast i li, skal bunaden ofte både ut og på tur. Det er konfirmasjoner, dåp og bryllup i mange kalendre – og ikke minst gleder vi oss til 17. mai.

Skal du reise hjem eller bort for å feire nasjonaldagen? Da må kanskje stasplagget med stakk og sølv og det hele, om bord i et fly. En bunad er verdt mye både i penger og kjærlighet. Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på.

Ta med i håndbagasjen

– Bunaden bør du legge i håndbagasjen. Men maksgrensen på åtte kilo gjelder som vanlig, forteller regiondirektør Trond Stenersen i Widerøe Ground Handling.
Inne i kabinen legger du bunadsposen eller kofferten i hattehylla. Det er altså ikke mulig å henge den opp inne i flyet, så pakk den pent før du reiser.
– Du må nok regne med å stryke bunadsskjorten når du kommer frem, sier Stenersen.
Stenersen anbefaler at du tegner en egen bunadsforsikring. Reiseforsikringen dekker nemlig ikke så verdifulle enkeltgjenstander som en bunad. Tapt reisegods er som regel begrenset til maks 15.000 kroner, avhengig av forsikringsselskap.

Vi tok en prat med Gjensidige for å sjekke om det er verdt det:

En bunadsforsikring i Gjensidige koster cirka 250 kroner året for en bunad verdt 40.000 kroner.
– Med en bunadsforsikring vil tap av bunaden være dekket selv om den ligger i en koffert du har sjekket inn. Sølv må du imidlertid ta i håndbagasjen for at det skal være dekket, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Kniv og søljer

Og apropos sølv: Sjekk at nålen på søljen ikke er lengre enn seks centimeter. Er den det, regnes den nemlig som en farlig gjenstand.

Har du bunadskniv, får du den ikke med deg gjennom sikkerhetskontrollen dersom bladet er lengre enn seks centimeter. Da må du rett og slett pakke den godt inn og legge den i innsjekket bagasje.

Reise på 17. mai? Ta bunaden på

Widerøe bunad reise Mange av Widerøes bakkeansatte tar ofte på seg bunaden på 17. mai, så om du skal fly med oss på selveste nasjonaldagen, håper vi at du også pynter deg med finstasen før du reiser. Så kan markeringen av dagen starte allerede om bord.

Egen bunadsluse

På Oslo Lufthavn Gardermoen vil det være en egen sluse for alle reisende i bunad den 16. og 17. mai. Vanligvis er denne delen av sikkerhetskontrollen bare åpen for familier.
– Det er svært hyggelig hvis folk velger å reise i bunad, og vi synes det er gir en god 17. mai-stemning på lufthavnen, sier kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen. Han anbefaler å være litt forberedt før du går gjennom sikkerhetskontrollen.
– Søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren. Samle bunadssmykker i en smykkepose eller i et smykkeskrin og vis det til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen, sier Andersen.

Bløtkake i hattehylla?

Er det fest, så er det kake. Men kan du ta med deg en bløtkake inn på flyet?
Dessverre kan du ikke det, opplyser OSLs kommunikasjonssjef Andersen. Kransekake går greit, men krem vil bli klassifisert som flytende, og du kan derfor ikke ha med deg mer enn 100 ml av dette. Bløtkaken må du derfor spise opp før sikkerhetskontrollen.
– Du kan eventuelt dele kaken med de andre reisende før sikkerhetskontrollen, slik at alle får en hyggelig kakefest med masse bunadskledde passasjerer, ler Joachim Westher Andersen.

Heliumsballonger er forresten også strengt forbudt å ta med seg inn på flyet, hvis du hadde planlagt å overraske noen med det. Men det er plass til mengder av god vårstemning og glede! Velkommen om bord!

Her er en liten hilsen fra Bente til deg som skal reise på nasjonaldagen:

Foto i topp av saken: Atle Syversen feirer 17. mai i Volda.
Foto Stokmarknes: Monica Lauritsen er kledd for nasjonaldagen / Widerøe

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler