Destinasjon /

Ekte nasjonalromantikk i naturskjønne Sogndal

Å reise til Sogndal er som å flykte inn i et nasjonalromantisk maleri.

Du har kanskje hørt den distinkte dialekten, drukket Lerums edle saftdråper eller heiet frem fotballaget, men Sogndal har mer å by på enn som så. Omkranset av høye fjell og vakre fjorder er det ikke mangel på naturopplevelser i unike omgivelser.

 

7718074166_c819ae4c6f_b-2

Opplev bygd og fjord

Når du endelig har satt dine bein på ekte sognejord, er det bare å komme seg ut og utforske. I sentrum av bygda finner du blant annet en statue av bygdas sønn, forfatter og forbryter, Gjest Bårdsen, som av noen blir kalt Norges egen Robin Hood. Oppe i åsen finner du også en runestein, som trolig er satt opp en gang i middelalderen, rundt 1100-tallet. På den nesten to meter høye og 40 centimeter brede steinen har runologer tydet at det står «Kong Olav skaut mellom desse steinane». Steinen står like ved Stedje kirke, som også er vel verdt et besøk.

Sogningene vet å gjøre noe utav det de har rundt seg. Besøker du saftbygda i august kan du få med deg festivalen Fjell og Fjordmoro som byr på paragliding, sykkeltur i fjellene eller klatring. Hvis dette ikke er helt deg kan du nyte livet på festivalområdet og ta del i standup-battle, bryggedans eller FjordYoga. Her finnes det med andre ord noe for enhver festivalgjenger, uansett preferanse.

Historisk landskap

 

 

Det er ikke bare naturopplevelser å spore i Sogndal. 15 minutter unna sentrum ligger nemlig De Heibergske Samlinger og Sogn folkemuseum, hvor du kan se hvordan sogningene har levd og bodd fra middelalderen og frem til våre dager. I tillegg finnes flere utstillinger av håndverk, tekstiler og klær, samt en egen utstilling for barn.

Et besøk til Flåm er også sterkt anbefalt, hvor du kan bli med på en eventyrlig togreise med Flåmsbanen. Den 54 kilometer lange reisen byr på enestående utsikt og ble i 2014 kåret til verdens flotteste togreise av Lonely Planet. Denne utmerkelsen skal det godt gjøres å konkurrere med. Flåm ligger bare 1,5 times kjøretur med bil unna Sogndal.

Stikk gjerne innom Dampskipskaien og nyt lokal mat og drikke med det som kanskje er Sogndals flotteste utsikt. Hjemmelaget suppe og lokal spekemat er utmerket energipåfyll for enhver reisende. Husk også å fylle på med litt sukker i form av en Lustrabolle.

Best på fjord, fjell og puddersnø

 

Overnatting og meksikansk gryte med utsikt over Sogndal? Ja takk ⛺️???? så enkelt og så godt! #hilleberg #sogndallodge #sogndal

Et bilde publisert av Sogndal Lodge & Guiding (@sogndallodge)

 

Skulle du ønske å komme så tett på Sognefjorden som over hodet mulig, er det bare å ta padleårene fatt. Sogndal Lodge og Guiding arrangerer flere ulike turer, blant annet ut på fjorden, opp til fjellene eller over isbreene. Kanskje det kunne friste med en tur for å se blåisen på Jostedalsbreen? Eller hva med en overnattingstur med hjemmelaget gryte og utsikt over hele Sogndal?

 

Flotte forhold i Sogndalsdalen om dagen. Her på veg til Frudalshesten (1554moh)

Et bilde publisert av Sogndal Lodge & Guiding (@sogndallodge)

 

Når en skal gi seg i kast med mektig norsk natur, er det også viktig å ha kunnskapen på plass. Ta en tur innom Norsk Bremuseum for å lære mer både isbreene og klimaet, på en helt ny måte. Her får du se og lære hvordan breene blir til, og hva de har å si for klimaet vårt. Vel verdt et besøk!

Om du skulle ønske å ta en nærmere titt på puddersnøen, er Sogndal et panorama. Skiferie i Sogndal byr på endeløse muligheter, men er kanskje mest kjent for den dype, løse og deilige snøen. Klikk deg inn på Sogndal Skisenter, som tilbyr alt fra gode løypekart til skiutleie. Skisenteret tilbyr også god informasjon om alt i fra toppturer i området til den sagnomsuste  Laussnøekspressen!

Fire kilometer med bøker og tradisjonskost

 

Fjærland in Sogn. Sogn og Fjordane, Norway. Photo: www.fjords.com Follow @tfbergen for more amazing photos from Norway.

Et bilde publisert av NORWEGIAN FJORDS (@norwegianfjords)

 

Er det noe de kan i den sjarmerende bokbyen Fjærland, en liten halvtime med bil unna Sogndal, er det bøker. Her har de kilometervis med bøker, plassert i hyller på tidligere venterom, fjøs, banker og postlokaler. Helt siden 1995 har de solgt brukte bøker, tegneserier og annen litteratur til reisende fra hele verden. Her finner du bøkene din lokale bokhandler ikke har.

På vei til eller fra bokbyen burde du også svinge innom Brævasshytta – en bedre utsikt til måltidet skal du lete lenge etter. Her serveres norsk tradisjonskost i solide porsjoner til panoramautsikt over en av Bøyabreens brearmer. Få restauranter kan skilte med uteservering ved en isbre. Brævasshytta er virkelig en skjult juvel langs de norske veiene!

Syklende i Sogndal

 

 

Å oppleve naturen fra bilen er en ting, men å være midt oppi den ville naturen er noe annet. Du kommer tettere på og kan kjenne den friske fjordluften i ansiktet mens du tråkker deg bortover vestlandsveiene. Nå trenger du ikke lenger å frakte med deg din egen sykkel, da du kan leie en med Fly and Bike.

Bestill sykkelen på forhånd og plukk den opp når du ankommer Sogndal lufthavn Haukåsen. Enkelt, miljøvennlig og sunt! Hva er vel bedre enn det? Utforsk Stedjeberget på to hjul eller sykle til utkikkspunktet Flot. Begge turene passer for både store og små.

Hvis du ønsker mer inspirasjon til tråkkeferie i Sogndal

 

Snø på toppane og regn ved fjorden ❄️???? snart vinter hurrraa!????☃

Et bilde publisert av Sogndal Lodge & Guiding (@sogndallodge)


Enten du er på jakt etter ditt neste adrenalinrush, en god bok eller bare vil nyte naturen og hva den har å by på – Sogndal er stedet. Den vakre bygda er lett tilgjengelig med en kort flytur fra både Bergen og Oslo. Sogndal sentrum ligger også kun 20 minutter fra flyplassen. Enkelt og greit, med andre ord.

God tur! 

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler