Destinasjon /

Staselige Sandane – les Andreas Eikeseth Nygjerds tips fra hjemplassen

I serien Min hjemplass snakker vi med mennesker fra rundt om i landet for å få deres beste tips til hva du bør oppleve når du besøker nettopp deres hjemplass. Nå står endelig staselige Sandane for tur.

– For meg er Sandane spesielt fordi jeg har vokst opp her, men også på grunn av den fine geografien med fjell og fjord på alle kanter. Den passelige størrelsen på bygda og alle de hyggelige menneske gjør det til et flott sted, forteller Andreas Eikeseth Nygjerd.

Sandane ligger innerst inne i Gloppefjorden, en fjordarm av Nordfjord, og har med sine 2200 innbyggere vært et variert og godt sted å vokse opp. Andreas jobber som fotograf og har sitt eget fotostudio på Sandane, hvor han fokuserer på portrettfotografi, og ville gjerne dele sine tips til hjemstedet med oss.

Yrende kulturliv

© Geir Skagen / Runar Sandnes

© Geir Skagen / Runar Sandnes

Sandane og Gloppen kommune holder et høyt aktivitetsnivå når det kommer til kulturopplevelser forteller Andreas. Her finner du en lang rekke konserter, festivaler og aktiviteter året rundt.

– Jeg må særlig trekke frem Gloppen Musikkfest med Hanne Oftedal i spissen. Det er en liten, men stor, musikkfestival for den klassiske sjangeren hvor det er høy kvalitet på musikerene og arrangementet.

Ellers arrangeres det jevnlig konserter og andre kulturelle arrangement i bygda, for eksempel i kulturhuset Trivselshagen. Den lokale bluesklubben Fjæra Bluesklubb arrangerer også hvert år Fjord Blues som kan skilte med flere artister av internasjonalt kaliber. I nabobygda Breim er det duket for skikkelig fest med Norsk Countrytreff, som er blitt ett av de største kulturarrangementene i fylket og landets største av sitt slag. Her finner du hvert år et eldorado for den som elsker countrymusikk og god stemning.

– Det er teateroppsetninger, små og store konserter og generelt mye aktivitet i kulturlivet året rundt, sier han.

Fantastiske fjorder og fjell

Stisykling på Haugsvarden i Nordfjord og Gloppen Kommune. © Andreas Eikeseth Nygjerd

Stisykling på Haugsvarden i Nordfjord og Gloppen Kommune. © Andreas Eikeseth Nygjerd

Med så mye som skjer er det ikke rart at Sogn og Fjordane blir kalt for ”trivselsfylket”. Men det er ikke bare aktivitetene som bidrar til at folk trives. Det gjør også den storslagne naturen som omkranser hver eneste bygd, og byr på førsteklasses opplevelser.

– Det er mange turmuligheter tilgjengelig i umiddelbar nærhet, både korte og lengre turer. Blant annet er turen til Haugsvarden flott, med sitt behagelige turterreng og spektakulære utsikt. En rundtur rundt klassikeren Eggenipa er også veldig bra, forteller Andreas.

Naturlig nok må den vakre naturen som finnes rundt bygda vises frem når det kommer folk på besøk. Etter en tur i vakkert landskap er det på sin plass å koble av i like flotte omgivelser.

– Når vi har gjester på sommerstid er det gjerne tidlig opp for å gå på fjelltur i nærområdet. Som Sogn og Fjordingar flest er jeg stolt av naturen vi har rundt oss og liker å vise gjester fra andre deler av landet hvor fint det er her. Etter turen tar jeg de gjerne med på Gloppen hotell for lokal mat og lokalt øl.

Smaken av Sandane

© Gloppen Hotell

© Gloppen Hotell

Midt i hjertet av sentrum ligger Gloppen Hotell, et sted like rikt på historie og sjarm som det er på lokale smaker. Like bak hotellet ligger nemlig deres egne produksjonskjøkken, hvor de tar imot råvarer fra lokale produsenter og bearbeider disse etter tradisjonsrike oppskrifter.

– Satsingen deres på lokal mat må absolutt trekkes frem. Her får en virkelig god mat i fine omgivelser, skryter Andreas.

På hotellet brygger de også sitt eget øl, fra kjøkkenet kommer mat som er virkelig kortreist. Når flere av råvarene kommer fra en radius på mindre enn 3 kilometer kan nok maten heller kalles ureist. Nettopp denne ultralokale maten står i fokus året rundt på Sandane og særlig under matfestivalen Matamål. Over en helg i september yrer det med liv i bygda med en lang rekke gode muligheter for å smake seg gjennom velsmakende Sogn og Fjordane.

Når du kjenner naturens kall og ønsker å utforske den ville og vakre vestlandsnaturen er det godt å vite at Widerøe enkelt flyr deg til Sandane. Med daglige avganger fra både Bergen og Oslo er det yrende kulturlivet og nydelige naturen aldri langt unna. God tur!

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler