Destinasjon /

VINTERFERIE: FRA RØROS TIL SVERIGE MED SKI I BAGASJEN

Sverige er et flott skiland, hvis du bare vet hvor du skal reise. Like over svenskegrensen, bare en time fra Røros i bil, ligger Funäsfjällen som et skjult skiparadis.

Rett over grensen til Sverige venter et skieldorado som kombinerer fantastisk natur med familieaktiviteter og majestetiske omgivelser. Frem til nå har det vært en godt bevart hemmelighet at Skandinavias største skisted befinner seg noen få mil over grensen fra Norge. Like øst for Røros kryper fylkesvei 31 over grensen ved Vauldalen, og blir til Riksväg 84 som fører deg til vintersportseldoradoet nordmenn først nå begynner å få øynene opp for.

Puder i Funäsfjällen

Funäsfjällen er et pudderparadis og passer for både eksperter og noviser. Foto: Funäsfjällen

Skandinavias største skisportsted

Området som kalles Funäsfjällen består faktisk av hele seks forskjellige skiområder — Funäsdalen, Ramundberget, Tänndalen, BruksvallarnaMesslingen, Kappruet og Tännäs — alt innenfor en radius på noen få kilometer. Med 39 heiser og hele 136 nedfarter skal det godt gjøres å rekke over alt i løpet av en krystallklar vinteruke.Lengste nedfart er på godt over 2100 meter.

I Funäsfjällen finnes også et av verdens flotteste områder for langrenn, med hele 300 kilometer preparerte løyper. Vi du ha flere tall? Her finnes også hele 610 kilometer scooterløyper, 14 moskuser, 29 restauranter, 5 vaffelhus og 1 mikrobryggeri, så alt ligger til rette for god stemning både i og utenfor sporet.

bruksvallsloppet2 (1)

Er du glad i langrenn, vil du fryde deg over de flotte løypene. Foto: Funäsfjällen

Gode snøforhold

Snø- og føreforholdene plasserer Funäsfjällen helt i toppklasse. Hvert år faller mellom fem og syv meter snø, mer enn nok til å sørge for kritthvite vidder og mengder av snø i alpinbakkene.

De enorme snømengdene gjør at Funäsfjällen har haugevis av flotte off-piste-muligheter. For de som er ekstra eventyrlystne finnes også gode muligheter for heli-skiing og off-piste. En topptur til majestetiske Helagsfjellet (1798 m.o.h.) eller en av de andre fjellturene garanterer skikjøring i særklasse.

Funäsfjällen byr faktisk på hele 60 topper over 1000 meter, så her kan du gå nye toppturer gjennom flere sesonger uten å krysse spor. Foto: Göran Assner

Perfekt for barnefamilier

Området rundt Funäsfjällen er også «nesten norsk». Med sin beliggenhet i Herjedalen var dette stedet sammen med Jemtland faktisk under norsk styre frem til 1645. Fremdeles snakkes dialekten jamtska, som ligner mye på norsk, av mer enn 50 000 mennesker.

22022012-IMG_6408

Området tilbyr bakker og løyper på alle ferdighetsnivåer. Foto: Funäsfjällen

Størrelsen, servicenivået og tilgjengeligheten gjør også Funäsfjällen til en perfekt destinasjon for barnefamilier. Løypenettet, både for langrenn og alpint, er tilpasset alle ferdighetsnivåer slik at både stor og liten får utnyttet omgivelsene. Et vell av overnattingsmuligheter, fra enkle hytter til luksuriøse høyfjellshoteller gjør at alle finner noe som passer for dem.

Det smaker godt med en varm vaffel etter mange timer utendørs, men visste du at vaflene serveres med krem over grensa? Foto: Jocke Lagercrantz

Fly til skieventyret

Den enkleste måten å komme seg til Funäsfjällen på er å fly til Røros og ta leiebil det siste stykket over grensen og opp på fjellet. Flyet fra Oslo til Røros tar mindre enn én time, og bilturen videre opp til Funäsfjällen omtrent like lenge. Har du god tid kan du også vurdere å legge til en ekstra overnatting i Røros. De gastronomisk interesserte kan bli med lokale matproduksjonsmiljøet på lokalmat-safari, og Røros byr i tillegg på både romantikk, historie, postkortjul og naturopplevelser.

Det er akkurat like koselig på svenske fjellstuer som på norske, og Malmbäckstugan i Tänndalen er et trivelig stopp underveis. Foto: Jocke Lagercrantz

Widerøe flyr tur-retur mellom Oslo og Røros to ganger hver ukedag, og har i tillegg én avgang og to ankomster til Oslo på søndager. Billetter finner du her

Alle bilder er brukt med tillatelse fra Funäsfjällen.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler