Aktiviteter, Destinasjon /

På to hjul i Vesterålen og Lofoten

Velger du sykkel fremfor bil, kommer du både nærmere naturen og får bedre tid til å nyte utsikten. Og sommerstid kan du til og med bruke de lyse nettene mens tråkker fra sted til sted i dette nydelige landskapet.

Har du drømt om å oppleve Lofoten og Vesterålen i sommerferien, men kvier deg for en lang kjøretur nordover? Hva med å fly rett til hjertet av opplevelsene og sette seg på sykkelsetet?

Å sykle i Lofoten og Vesterålen passer både for aktive syklister og familier som sykler med vogn og litt bagasje. Terrenget er nemlig lite kupert, og det er lett å tilpasse etappene etter behov.

 Eventyret venter! Med Widerøes konsept Fly and Bike kan du fly til Andenes, Leknes, Røst, Svolvær eller Stokmarknes og plukke opp  sykkelen på flyplassen. 

Det er vakkert over alt i Lofoten og Vesterålen, akkurat her har syklisten kurs mot Henningsvær. Foto Sissel Fornes

Legg turen utenfor allfarvei

Velger du den populære Nasjonalvei Sykkelrute nr. 1  – Kystruta – kan du tråkke deg gjennom hele øyriket, fra Å ytterst i Lofoten til Andenes i Vesterålen. Ruta slynger seg mellom mektige fjell på den ene siden og havet på den andre, langs vakre bukter med hvite strender, og mellom fiskevær og fuglefjell – med utsikt til storhavet.
– Vi slår gjerne et lite slag for å ta seg tid til å bevege seg utenfor hovedveien, der det naturlig nok er mest trafikk.  Vi anbefaler å ta små avstikkere og teste de lokale rutene, det er jo nydelig over alt, sier Elisabeth Dreyer, daglig leder i Destination Lofoten.

Fra sykkelsetet er du tett på naturen. Og ser du et motiv, er det bare å bremse ned og finne frem kameraet. Her på vei nordover fra Svolvær. Foto Sissel Fornes

Hun mener steder som Ballstad, Stamsund, og Henningsvær helt klart fortjener et besøk – og mener det også er vel verdt innsatsen å sykle rundt Gimsøya.

– Dette er godbiter du ikke vil gå glipp av!

Har du ambisjoner om å ta lange strekk på sykkelen, er det imidlertid noe du bør være klar over: Det kan være et stykke mellom butikker og spisesteder her, så planlegg turen og pass på å ha med nok mat og drikke!

Vil du vite mer om Fly and Bike? Her får du tips til flere steder og opplevelser. 

Langsomme turer i lyse netter

I Lofoten og Vesterålen er det ingen grunn til å sove bort sumarnatta.Tar du sykkelturen om natta, er opplevelsen om mulig enda bedre: Det spesielle lyset farger hus og landskap samtidig som nattestillheten og roen forsterker de øvrige sanseinntrykkene.

– Både i Lofoten og Vesterålen anbefaler vi syklistene å prøve å snu litt på døgnet, for en helt annerledes sykkelopplevelse, sier reiselivssjef Astrid Berthinussen i Vesterålen.

Utnytt det spesielle lyset fra midnattssola til magiske sykkelturer med veiene og utsikten nesten for deg selv. Foto: Øyvind Wold / www.visitvesteralen.com

Med liten eller ingen trafikk på veiene blir det nemlig en roligere tur, med muligheter for innslag du ikke kan få på dagtid.

– Lyset, stillheten og lydene gjør dette til en helt spesiell opplevelse, helt annerledes enn å sykle om dagen. Om natten vil man også kunne møte dyr som du sjelden eller aldri ser om dagen, som rev, hare og elg og også fugler, sier Berthinussen.

Trenger du flere argumenter for en reise til Lofoten? Her er sju grunner du kan vurdere!

Kritthvite sandstrender på Andøya

I Vesterålen er Andøya en god destinasjon for deg som liker å sykle. Dette er vei rundt hele øya, totalt rundt 10 mil der du kan tråkke i vei i det tempoet som passer deg. Du bør imidlertid ikke ha det så travelt at du ikke tar deg tid til en stopp ved den kritthvite sandstranda på Bleik. Med sine to kilometer er den faktisk en av Norges lengste. Hele veien rundt øya er det ting å oppleve, ikke minst utsikten mot storhavet.

Ingen grunn til å sette fartsrekord på denne strekningen. Finn heller roen ved den fine sandstranda på Bleik på Andøya. Foto Benjamin Antonsen_www.visitvesteralen.com

Har du ambisjoner om å ta lange strekk på sykkelen, må du være klar over at det kan være et stykke mellom butikker og spisesteder. Planlegg derfor turen og pass på å ha med nok mat og drikke! Syklingen kan også kombineres med andre transportmidler.

– Man kan jo ta noen bussetapper på dagtid og utnytte midnattssola til flotte sykkelopplevelser når det er stille på hovedveiene, sier Astrid Berthinussen, som også foreslår å legge inn noen andre aktiviteter:

– Det trenger ikke være komplisert. Det går fint an å leie en kajakk for en helt enkel ettermiddagstur på noen timer. Gå en liten fjelltur, eller ta en safari, for å se hval, sel eller fugl, oppfordrer hun.

Nysgjerrig på Vesterålen? Les mer om dette fantastiske øyriket her. 

Prøve kajakk? En ny naturopplevelse som gir sanseinntrykk, garantert. Foto: Crossing Latitudes /nordnorge.com

Røst – et lite stykke Norge

Hvis du virkelig vil ta en tur utenfor allfarvei, lar du oss fly deg til Røst, som er den ytterste og sørligste kommunen i Lofoten – et godt stykke ut i havgapet. Gjennom Fly and Bike-konseptet kan du komme hit på dagstur, plukke opp sykkelen på flyplassen og sykle rundt på denne idylliske øya.

Røst er en flat øy der du kan lett kan tråkke i vei og nyte salt vind i håret. Foto Sissel Fornes

Røst er en av landets minste kommuner, og på øya bor det rundt 600 mennesker. Her kan du bo på bryggehotellet, i et landsatt hurtigruteskip, eller i lavvo. Sving innom Kulwants Cafe, besøk tørrfiskloftet og de gamle kirkeruinene, eller ta deg en tur med rib.

Røst er lite stykke Norge som ikke ligner på noe annet, og øya fikk i juni 2018 status som Utvalgt kulturlandskap.

Sommernatt på Røst er en fredelig opplevelse. Foto Sissel Fornes

Høres det spennende ut med sykkelopplevelser i Lofoten og Vesterålen? Med Widerøes konsept Fly and Bike kan sykkelturen starte når flyet har landet, enten du flyr til Andenes, Leknes, Stokmarknes, Svolvær eller Røst

Foto øverst i saken: Øyvind Wold / www.visitvesteralen.com

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler