Aktiviteter, Destinasjon /

London-tur i sikte? Dette bør du få med deg!

Aldri en kjedelig dag i London! Selv om du har vært her mange ganger før, vil du fortsatt finne nye opplevelser, shopping og severdigheter. Her er 12 tips som får tiden til å fly!

Widerøe flyr direkte fra Kristiansand og nå har du fem muligheter i uken til å fråtse i Londons urbane gleder. Kanskje er det på tide å oppleve noe litt annerledes?

1. Du kommer ikke forbi London Eye!

Opplev London fra en gondol – turen med pariserhjulet tar 30 minutter. Foto John Bakator/Unsplash

Du tenker at du kanskje ikke har spesielt behov for å kjøre pariserhjul når du først har reist til London, men her spørs det om du bør revurdere. London Eye er med en høyde på 135 meter og en bredde på 120 meter Europas største pariserhjul. Turen rundt tar en halvtime og fra toppen får du en fantastisk utsikt over byen – og får oversikt over Londons store severdigheter. Er det klarvær, kan du se hele 40 kilometer i hver retning.

Litt historietime avslutningsvis: London Eye ble bygget i forbindelse med årtusenskiftet og åpnet i 1999. Den ble imidlertid en så stor turistattraksjon at den har blitt stående.

2. Søndagstur til Columbia Road

En fest for øynene, men avslappet søndagsstemning i Columbia Road. Foto: Joanna Henderson/London and Partners

Legg turen til East End og Columbia Road som hver søndag forvandles til et yrende og fargerikt blomstermarked. Vit også at bak det overveldende botaniske innslaget befinner det seg rundt 60 små gallerier og butikker, der du kan handle alt fra cupcakes til vintage klær og antikviteter. Du finner også mange restauranter, kafeer og barer der du kan fylle tanken før søndagsturen går videre. NB! Moroa begynner klokka 08 og varer til 15-draget, litt avhengig av vær og vind… Enkelte butikker holder også åpent i uka.

3. Et must for Harry Potter’s-fan!

Foto: Tom Kulczycki / Unsplash

Har du en dag ekstra anbefales å bli med til Warner Brothers Studio, der Harry Potter-filmene ble produsert. Det er flere guidede turer å velge mellom, samtlige med magisk innhold! Se kulissene, drikk smørterøl og sjekk inn på Galtvortekspressen.

4. Afternoon tea på Fortnum and Mason

ET RITUALE: Afternoon tea er for mange et høydepunkt når man er på ferie i England. Foto: Fortnum and Mason

London kan være punk og rock ‘n’ roll, men det kan også være et dannet terituale med tilhørende scones, snitter og syltynn porselen. Visste du forresten at fenomenet «afternoon tea» oppsto tidlig på 1800-tallet da hertuginnen av Bedford ble sulten mellom frokost og middag, og derfor ba om et hemmelig måltid bestående av te og snacks på rommet sitt? Ettermiddagste ble fort et begrep som fiffen omfavnet, og i dag serveres du en av byens mest fornemme «afternoon teas» – med eller uten bobler – i varemagasinet «Fortnum and Mason» i hjertet av Piccadilly. Her har overklassen handlet sin te siden 1707! Husk å bestille i forkant.

5. Ta en tur til Cambridge

Den verdenskjente universitetsbyen ligger en times tid nord for London og er absolutt verdt et besøk. Når du lander på Stansted London, er du faktisk bare en halvtimes togtur unna. Opplev de ikoniske universitetsbygningene, parkanlegget og småbysjarmen. Her er plenty av koselige serveringssteder, gallerier og butikker for en hver smak. Du kan også bli med på en guidet sykkeltur som for eksempel svinger innom den nydelige landsbyen Grantchester, der tv-serien ble spilt inn. Eller hvorfor ikke oppleve Cambridge fra vannet – fra en liten elvebåt?

6. Stemningsfulle Bankside

Helt særegen atmosfære i området Bankside, der man også faktisk treffer folk som bor og lever i London! Foto: Mickey Lee / MediaMixer

Bankside ligger på sørsiden av Themsen og har med sine restauranter og kulturtilbud blitt et stadig mer populært område. Dette er en av de eldste delene av London, men er på ingen måte gammelmodig, tvert i mot. Her ligger serveringsstedene tett, og området er i ferd med å opparbeide seg status som gastronomisk midtpunkt i London. Det antas å henge sammen med nærheten til Borough Market, som i seg selv er verdt et besøk. På Bankside kan du også dykke ned i kunst i verdensklasse, for her finner du Tate Modern og Bankside Gallery. 

7. Løvenes konge – et minne for livet

I The Lion King får du se 25 dyrearter levendegjort på scenen på mesterlig vis. Foto: Ryan Wallace / Unsplash

Om du synes du har sett – og hørt – Disney-filmen nok ganger for resten av livet, så er du ikke ferdig med Simba før du har sett musikalen! Kostymene, prestasjonene, regien – den to og en halv time lange forestillingen er virkelig skapt for minnebøkene. Derfor har også den prisvinnende musikalen  gått på The Lyceum Theatre siden den ble satt opp i 1999 – 20 år uten opphold!

8. Shoreditch og Hoxton – London for hipstere

Se på gatekunst, se på folk… Foto: Joanna Henderson/London and Partners 

Shoreditch og Hoxton ligger ikke lange veien fra London Bridge, men har allikevel en helt annen puls enn resten av byen. På dagtid rusler du ned historiske Brick Lane, også kjent som «karrimila» og «Bangla Town». Flere steder står skiltene både på engelsk og bengalsk, og det er her du får byens beste indiske mat. Strøkets rå mursteinsfasader har lenge vært en magnet for kjente grafittiartister som Banksy og Ben Eine, så kos deg med flotte veggmalerier som er her i dag, og blir borte i morgen. Når mørket faller på tar du turen inn på barer som Zigrid von Underbelly og Callooh Callay, som serverer syndig gode cocktails. Dette er et London som fort sniker seg under huden.

9. Ta en «My Fair Lady»

FIN I EN FEI: De dyktige damene på Blink Browbar fikser brynene dine på en, to, tre for en billigere penge enn hjemme. Foto: Vibeke Montero

Du sender sikkert bilen på service, så hvorfor ikke unne deg selv litt egenpleie på neste Londontur? Den engelske hovedstaden er et mekka for flørtevipper, gyngekrøller og ekstra fine negler, og med litt planlegging rekker du alt på en formiddag. I Oxford Street ligger varemagasinene Selfridges og Topshop, og begge stedene har de «blow bars» der du får fikset håret, «brow bars» der får fikset dådyrblikket og «nail bars» der hender og føtter blir som nye. Ikke koster det skjorta heller, og det er deilig å komme hjem til hverdagen som en forbedret utgave av seg selv.

10. Spennende shopping utenfor Oxford Street

KENSINGTON: London er en drøm for deg som liker å shoppe. Hva med kvalitetetssengetøy fra Cologne & Cotton? I Kensington er det bare å dra kort – eller drømme seg bort! Foto: Pawel Libera/London and Partners

Oxford Street er en av Europas mest kjente handlegater, og en destinasjon i seg selv. Men glem ikke at London har mer å by på for deg som er glad i å shoppe. Prøv disse tre shoppinggatene neste gang du jakter på et kupp: Kensington High Street, King’s Road og Sloane Street. Sistnevnte er full av flaggskipbutikker som krever tykk lommebok. Tenk Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Chanel, og så videre. I King’s Road finner du butikker som French Connection, Dune, Calvin Klein, Oasis, m.fl og du er heller aldri langt fra en koselig pub. Er du mer av en skattejeger, kan du prøve markedet Portobello eller handlegaten Carnaby Street,  der du finner litt rimeligere design- og merkevarer.

11. Verdens beste bar på The Savoy

EKSKLUSIVT: På The Savoy både sover og nipper du til cocktails i stil. Foto: Vibeke Montero

The Savoy er en «grande dame» i Londons jungel av hoteller. Det er et legendarisk hotell som har huset filmstjerner siden åpningen i 1889, og som også har markert seg på det kulinariske kartet. Gordon Ramsay driver restauranten «Savoy Grill» der du selvsagt kan forvente det aller beste. Hotellbaren «The American Bar» kom helt til topps da verdens 50 beste barer ble kåret i 2017, så hvorfor ikke stikke innom for en aperitiff?

Hvor: The Savoy ligger et steinkast fra Covent Garden, på The Strand.

12. From Stansted with love

LIVERPOOL STREET STATION: Det tar 45 minutter med ekspresstog fra Stansted til hjertet av London. Foto: Cultura Creative 2012/London and Partners

Når Widerøe flyr direkte til London fra Kristiansand, lander du på Stansted, kanskje den fineste og mest brukervennlige flyplassen i London. Den enkleste måten å komme seg inn til bykjernen på er med tog: Stansted Express bruker 45 minutter inn til Liverpool Street Station, og det lønner seg å bestille togbilletter på forhånd.

Hva venter du på? London kaller, og Widerøe er på vingene fra Kristiansand til London mandag, torsdag, fredag og søndag! Fra 31.mars flyr vi også onsdager, og fra 24. juni til 12. august flyr vi hver eneste dag!

 Foto øverst i saken: Julian Love / London and Partners

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler