Aktiviteter, Destinasjon /

9 tips som setter en ekstra spiss på London-turen

Ingen andre byer er som London. Metropolen har en egen evne til å fornye seg, så uansett om du har vært her en, to eller tre ganger før, finner du fortsatt nye opplevelser, shopping og severdigheter.

Widerøe flyr direkte fra Kristiansand og nå har du fire muligheter i uken til å fråtse i Londons urbane gleder. Kanskje er det på tide å oppleve noe litt annerledes?

1. Stemningsfulle Bankside

Helt særegen atmosfære i området Bankside, der man også faktisk treffer folk som bor og lever i London! Foto: Mickey Lee / MediaMixer

Bankside ligger på sørsiden av Themsen og har med sine restauranter og kulturtilbud blitt et stadig mer populært område. Dette er en av de eldste delene av London, men er på ingen måte gammelmodig, tvert i mot. Her ligger serveringsstedene tett, og området er i ferd med å opparbeide seg status som gastronomisk midtpunkt i London. Det antas å henge sammen med nærheten til Borough Market, som i seg selv er verdt et besøk. På Bankside kan du også dykke ned i kunst i verdensklasse, for her finner du Tate Modern og Bankside Gallery. 

2. Shoreditch og Hoxton – London for hipstere

UTENDØRS GALLERI: Gatekunst av høy kvalitet preger Shoreditch og Hoxton. Foto: Tom Steiner

Shoreditch og Hoxton ligger ikke lange veien fra London Bridge, men har allikevel en helt annen puls enn resten av byen. På dagtid rusler du ned historiske Brick Lane, også kjent som «karrimila» og «Bangla Town». Flere steder står skiltene både på engelsk og bengalsk, og det er her du får byens beste indiske mat. Strøkets rå mursteinsfasader har lenge vært en magnet for kjente grafittiartister som Banksy og Ben Eine, så kos deg med flotte veggmalerier som er her i dag, og blir borte i morgen. Når mørket faller på tar du turen inn på barer som Zigrid von Underbelly og Callooh Callay, som serverer syndig gode cocktails. Dette er et London som fort sniker seg under huden.

3. Julehandel: Santa Claus is coming to London!

Julehandel i London bør oppleves. Bare pass på å legge inn godt med pauser på rolige kafeer! Foto: visitlondon.com

Litt morsommere å handle julegaver i andre butikker enn hjemme – og også finne ting å legge under treet som bare kan finne i London! Se ikke bort fra at du kan finne et og annet til deg selv også, enten du velger travle Oxford Street eller mer fasjonable Chelsea og King’s Road. Julepyntet er det overalt, og er det julestemning du vil ha – ja, da må du ta turen til Camden Market. Dit kan du forresten dra uansett tid på året, enten du vil få med deg en forestilling, handle litt, eller bare kikke på folk.

4. Spøkelsestur gjennom Londons gater

TUT OG HUTTEMEGTU: The Ghost Bus Tour er en morsom opplevelse for små og store. Foto: Richard McCall

Alle storbyer med respekt for seg selv har en mørk side. «The Ghost Bus Tour» er et horror/komedie-selskap på fire hjul som organiserer skumle og teatralske turer for å avdekke hovedstadens spøkelser og demoner. Bussen, en klassisk Routemaster buss fra 1960-tallet, frakter deg forbi noen av byens må-se-severdigheter som The Houses of Parliament, London Bridge, Westminster Abbey, Downing Street, Tower Bridge og St. Paul’s Cathedral.

På veien blir du fortalt om den djevelske barbereren i Fleet Street, de kjente gravstøttene i Westminster Abbey, den svarte hunden fra Newgate Prison, med mer. Bussen går hver dag klokken 19.30 og 21.00 utenfor Grand Hotel, vis a vis Sherlock Holmes Pub.

Les mer, og bestill billett her.

5. «Afternoon tea» på Fortnum and Mason

ET RITUALE: Afternoon tea er for mange et høydepunkt når man er på ferie i England. Foto: Fortnum and Mason

London kan være punk og rock ‘n’ roll, men det kan også være et dannet terituale med tilhørende scones, snitter og syltynn porselen. Visste du forresten at fenomenet «afternoon tea» oppsto tidlig på 1800-tallet da hertuginnen av Bedford ble sulten mellom frokost og middag, og derfor ba om et hemmelig måltid bestående av te og snacks på rommet sitt? Ettermiddagste ble fort et begrep som fiffen omfavnet, og i dag serveres du en av byens mest fornemme «afternoon teas» – med eller uten bobler – i varemagasinet «Fortnum and Mason» i hjertet av Piccadilly. Her har overklassen handlet sin te siden 1707! Husk å bestille i forkant.

6. Ta en «My Fair Lady»

FIN I EN FEI: De dyktige damene på Blink Browbar fikser brynene dine på en, to, tre for en billigere penge enn hjemme. Foto: Vibeke Montero

Du sender sikkert bilen på service, så hvorfor ikke unne deg selv litt egenpleie på neste Londontur? Den engelske hovedstaden er et mekka for flørtevipper, gyngekrøller og ekstra fine negler, og med litt planlegging rekker du alt på en formiddag. I Oxford Street ligger varemagasinene Selfridges og Topshop, og begge stedene har de «blow bars» der du får fikset håret, «brow bars» der får fikset dådyrblikket og «nail bars» der hender og føtter blir som nye. Ikke koster det skjorta heller, og det er deilig å komme hjem til hverdagen som en forbedret utgave av seg selv.

7. Spennende shopping utenfor Oxford Street

KENSINGTON: London er en drøm for deg som liker å shoppe. Hva med kvalitetetssengetøy fra Cologne & Cotton? I Kensington er det bare å dra kort – eller drømme seg bort! Foto: Pawel Libera/London and Partners

Oxford Street er en av Europas mest kjente handlegater, og en destinasjon i seg selv. Men glem ikke at London har mer å by på for deg som er glad i å shoppe. Prøv disse tre shoppinggatene neste gang du jakter på et kupp: Kensington High Street, King’s Road og Sloane Street. Sistnevnte er full av flaggskipbutikker som krever tykk lommebok. Tenk Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Chanel, og så videre. I King’s Road finner du butikker som French Connection, Dune, Calvin Klein, Oasis, m.fl og du er heller aldri langt fra en koselig pub. Er du mer av en skattejeger, kan du prøve markedet Portobello eller handlegaten Carnaby Street,  der du finner litt rimeligere design- og merkevarer.

8. Verdens beste bar på The Savoy

EKSKLUSIVT: På The Savoy både sover og nipper du til cocktails i stil. Foto: Vibeke Montero

The Savoy er en «grande dame» i Londons jungel av hoteller. Det er et legendarisk hotell som har huset filmstjerner siden åpningen i 1889, og som også har markert seg på det kulinariske kartet. Gordon Ramsay driver restauranten «Savoy Grill» der du selvsagt kan forvente det aller beste. Hotellbaren «The American Bar» kom helt til topps da verdens 50 beste barer ble kåret i 2017, så hvorfor ikke stikke innom for en aperitiff?

Hvor: The Savoy ligger et steinkast fra Covent Garden, på The Strand.

9. From Stansted with love

LIVERPOOL STREET STATION: Det tar 45 minutter med ekspresstog fra Stansted til hjertet av London. Foto: Cultura Creative 2012/London and Partners

Når Widerøe flyr direkte til London fra Kristiansand, lander du på Stansted, kanskje den fineste og mest brukervennlige flyplassen i London. Den enkleste måten å komme seg inn til bykjernen på er med tog: Stansted Express bruker 45 minutter inn til Liverpool Street Station, og det lønner seg å bestille togbilletter på forhånd.

Hva venter du på? London kaller, og Widerøe er på vingene fra Kristiansand til London mandag, torsdag, fredag og søndag!

 Foto øverst i saken:Photo by Kudzai Makopa / Unsplash

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler