Destinasjon /

Storbykultur eller småbysjarm? Bergen har begge deler!

Har du vært i all verdens storbyer, men ennå ikke besøkt Bergen? Da må vi minne om at det ikke er tilfeldig at så mange turister velger seg byen mellom de sju fjell!

Hvorfor reise til utlandet, når du kan reise til Vestlandet? Som storby kan Bergen nemlig varte opp med det aller mest av hva du kan ønske deg på en høsttur; yrende liv, tallrike attraksjoner,  inkludert et velkjent verdensarvsted,  shopping selvsagt, ypperlige spisesteder,  og nærhet til både fjell og hav – med opptil flere lett tilgjengelig utsiktspunkter!

Bryggen står på UNESCOs liste over verdens kulturarv og er Bergens mest kjente bygninger. Foto Andres Giubelli/visitnorway.com

Selve sentrum i Bergen er egentlig ganske lite og passer perfekt for en rusletur uten en plan. På oppdagelsesferden vil du finne trange smug, brosteinsbelagte gater med småhus i tre og bugnende blomsterkrukker, og travle gater med historiske bygårder, moderne arkitektur, forretninger og folkeliv. Statuer og monumenter over de viktigste bysbarna.  Og selvsagt deilige, grønne pusterom. Ta deg en kaffe i hånden og opplev Bergens mangfoldighet, her er både småbysjarm og storbykultur!

Klar for oppleve høsten i Vestlandets hovedstad? Bestill flybilletten til Bergen her

Å rusle gjennom de trange smugene på Bryggen er nærmest som en liten reise i tid. Foto Martin Håndlykken /visitnorway.com

Utsikt i verdensklasse i Bergen

I løpet av oppholdet er du faktisk nødt til å oppsøke minst ett av Bergens fantastiske utsiktspunkt. Bare 150 meter unna Bryggen og Fisketorget i sentrum ligger Fløibanen, en kabelbane som tar deg 320 meter opp til toppen av Fløyen. Om du er i det aktive hjørnet er det også fint å spasere opp, noe som tar i underkant av en time i behagelig tempo. På veien vandrer du gjennom koselige, smale brosteinsgater og frodige skogstier – og støter på blide, turglade bergensere.

Dette vil du ikke gå glipp av! Det gjør heller ikke noe om du har vært her før, utsikten forandrer seg med været og årstidene og er vel verdt å oppleve flere ganger. Foto Øyvind Heen  visitnorway.com

Eller hva med en tur opp til det høyeste av Bergens sju fjell, Ulriken? Det finnes flere ruter opp, men du kan også velge å sveve til toppen med Ulriksbanen på sju minutter. Framme på utkikksplatået har du panoramautsikt over Bergen med hav, skjærgård, fjorder og fjell i 360°.  Her finner du også  restauranten Sky:Skraperen.

Ulriksbanen i Bergen. Foto: Bergen Reiselivslag/ Espen Haagensen

LUFTIG: Ulriksbanen sparer deg for melkesyre og frakter deg til toppen av Ulriken på sju minutter. Foto: Bergen Reiselivslag/Espen Haagensen

Du kan enten gå en av stiene ned igjen, ta banen ned – eller hva med å gå over vidden til Fløyen? Turen tar fem timer og er en av bergensernes favoritter, året rundt.

BERGENS BESTE KAFFE

Vel nede igjen har du fortjent en pause, og da er det lite som kan måle seg med å nyte Bergens beste kaffe. Kanskje noe søtt til også?

Det Lille Kaffekompaniet ligger skjermet i en sidegate bak utgangen av Fløibanen. Den intime og sjarmerende kafeen er Bergens eldste kaffested, og har også en gulrotkake som det snakkes varmt om. Gjemt mellom de historiske, skjeve trehusene på Bryggen finner du Kaffemisjonen, som ble kåret til byens beste barista i 2017. Etter kulissene å dømme tror du at du er midt i Diagonallmenningen i Harry Potter, men den eneste tryllingen som foregår her er kaffe- og croissant-magi.

Om du ønsker å se en annen del av byen kan du ta kaffen i Møhlenpris. Denne bydelen, som ligger litt utenfor sentrumskjernen, har fått en hipster-renessanse de siste årene. Her finner du blant annet den kule og trivelige kafeen Nobel Bopel. Og skulle solen finne på å titte frem, ligger alt til rette for en trivelig utekaffe på Bergen Kaffebrenneri, som ligger i et nedlagt skipsverft.

Lunsj-date  med en hummer

Du har ikke vært i Bergen om du ikke har vært på Fisketorget! Opplevelsen kommer komplett med måkeskrik og den deilige duften av sjømat. Foto: Terje Rakke /Nordic Life AS/ www.fjordnorway.com

Ta en svipp innom det legendariske Fisketorget og smak på saftige biter av kongekrabbe eller hummer, før du rusler videre til Det Hanseatiske Museum. Her sitter lukten av tørrfisk i veggene, og du får et unikt innblikk i livet, slik det artet seg for de tyske kjøpmennene fra Hansaforbundet mellom 1350 og 1750.

Nå begynner det kanskje å rumle i magen, og hva er vel da bedre enn en fristende sjømatlunsj? Test ut spennende tapas med smak av kyst på Bare Vestland, eller gå for en ordentlig god og klassisk fiskesuppe på historiske Finnegaardsstuene på Det Hanseatiske Hotel.

Byen er Bergen …

… og laget er Brann! Har du lyst til å komme under huden på bergenserne, da møter du opp på Brann Stadion og ser de rødkledde i aksjon.

… og teatret er Den Nationale Scene! Hvorfor ikke gjøre som du ville gjort i Wien, London eller New York og booke billetter til en forestilling?

… og komponisten het Edvard Grieg. I konserthuset han har fått oppkalt etter seg, kan du oppleve symfoniorkesteret med verdensstjerner, 50-tallssvisker med Bergens-stjerne, se en ballettforestilling eller få den en god latter eller ti på standup-show.

ER DET MELDT REGN?

Fortvil ikke. Trekk inn, og få deg med Bergens kunstskatter på KODE (Kunstmuseene i Bergen). På kort tid kan du bli kunstkjenner, og vandre gjennom verkene til storheter som Edvard Munch, Nikolai Astrup og Pablo Picasso, eller få med deg den ukjente historien til «den røde kvinnen» Marie Hvoslef.

KODE i Bergen. Foto Dag Fosse

STORE KUNSTOPPLEVELSER: Gå ikke glipp av Bergens spennende kunstscene på KODE. Foto: Dag Fosse

Om du ikke vil til fortiden, men heller reise til fremtiden, bør du dra til vitenskapssenteret VilVite. Ta heisen ut i verdensrommet og gå i bane rundt jorden, eller lag ditt helt eget eksperiment.

PS: Det er lov å besøke disse stedene hvis det ikke regner også.

En tur til gamle Bergen er definitiv også verdt innsatsen, særlig på en fin høstdag! Foto Bergen Reiselivslag /Willy Haraldsen/visitbergen.com

Her kan du se hva som skjer i Bergen!

Når nettene blir lange og jula kommer til Bergen

Pepperkakebyen imponerer og er som tatt ut av en eventyr! Foto: Bergen Reiselivslag /visitbergen.com

Er du jakt etter litt god, gammeldags julestemning, kan det være lurt å legge turen til Bergen i siste del av november eller i desember. Lysfesten finner sted første søndag i advent, med tenning av julegrana utpå Lille Lungegårdsvannet, underholdning, julesang og stemningsfullt fakkeltog. Det hele avrundes med et stort fyrverkeri og er et kjært og tradisjonsrikt arrangement.

For andre gang arrangeres i år også et julemarked på Festplassen, med masse småskalaprodusenter og privatpersoner som viser frem sine unike produkter. Er du heldig kan du se mens gaven du vil kjøpe blir laget!

Sist, men ikke minst: I førjulstiden må du nesten få med deg verdens største pepperkakeby. Hvert år lager nemlig skoleelever og barnehagebarn i Bergen pepperkakehus, -biler, -tog, -båter, -oljeplattformer og til og med romskip som blir til et enormt, kreativt pepperkakeunivers. Tradisjonen med å lage en felles pepperkakeby strekker seg helt tilbake til 1991, og i tråd med julens gode budskap går overskuddet fra utstillingen til veldedige organisasjoner som hjelper barn.

Se flere tips til hva du kan gjøre i Bergen!

Toppbilde:  Robin Strand / Fjord Norway

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler