Aktiviteter /

Tipp topptur til Møysalen

Vil du se Norges fineste utsikt, må du til Hinnøya i Vesterålen og ta beina fatt. Turen tar 10 timer tur-retur, og er dels både bratt og luftig. Men belønningen på toppen er verdt hver svettedråpe.

Kan en topp som ligger 140 mil hjemmefra være verdt turen? Ja, mener Kjell Haugen og Sissel Fornes. For selv om det aktive Oslo-paret har mange fine turer på samvittigheten, stikker denne seg ut.

– Utsikt til bratte taggete fjelltopper som stuper ned i sjøen, til grønne koller og dyrket mark, en skjærgård rik på øyer og blått hav – i strålende vær. Denne 360 graders visningen av det vakreste i norsk fjellheim gjorde meg full av jubel og ydmykhet på en gang, sier Sissel.

De er ikke alene om å mene at denne turen er magisk. Leserne av friluftsmagasinet UTE kåret den nemlig til Norges flotteste fjelltur for noen år siden. Møysalen er også det høyeste fjellet i Vesterålen.
– I en ellers flott ferie med mange fine opplevelser og turer, ble dette høydepunktet, sier Kjell.

360 grader med fantastisk utsikt og en topptur som sent vil bli glemt. Foto: Privat

Vil du starte turopplevelsene direkte i Vesterålen? Vi flyr deg til Stokmarknes, der du også kan leie bil.

Guidet tur

Paret ble med på en guidet tur fra Møysalen Nasjonalparksenter som starter med kort, men idyllisk båttur inn Lonkanfjorden. Når du går i land og begynner å gå, er du altså ved 0 og skal gå 1262 høydemeter.
– Heldigvis starter det pent, på en god sti i frodig terreng med masse blomster, forteller Sissel.

Etter en snau times gange kommer den første «svettlia» – i form av en sammenhengende nokså bratt stigning på 500 høydemeter.
– Det var over 20 varmegrader og sol fra skyfri, så derfra og opp bestod antrekket av shorts og solkrem, forteller Kjell.

En perfekt dag for topptur, og mange valgte å bli med på guidet opplegg fra Møysalen Nasjonalparksenter. Foto: Sissel Fornes

Litt luftig

Og oppover gikk det, over snø og ur, med klyving i enkelte partier, noen steder også med kjetting å dra seg etter. Et sted er det også nokså luftig, noe Sissel ikke trives altfor godt med.
– Jeg har dessverre litt høydeskrekk, men jeg sa til meg selv «ikke tenk, ikke se ned, bare gå etter de andre». Det gikk helt fint, sier hun.
Like før toppen er det også en liten bre som skal forseres, og der gikk hele følget i tau.
– Vi syntes det var veldig greit å delta på en guidet tur, så slapp vi å bekymre oss for sikkerheten eller tenke på rutevalg underveis, kommenterer Kjell.

Søker du store naturopplevelser? Hva med å prøve Norge rundt-billetten, og bli bergtatt i Sogndal?

Fordel å være litt fjellvant

Det kreves ingen spesielle ferdigheter å gå denne turen, men du bør være i OK fysisk form og helst litt vant med å gå i fjellet. Med tanke på klær og utstyr, var det stor spredning i gruppa.
– Vi tenker nok at det er en fordel å gå turen med fjellstøvler og ikke i joggesko, men vi så begge deler. Og alle kom både opp og ned!

For et par som i hvert fall delvis måler lykken i livet i antall utetimer og naturopplevelser, ble dette en dag for den mentale minneboka. Kjell er oppvokst i Jotunheimens forgård og har samlet turer så lenge han kan huske.
– Ikke alle opplevelser kan eller bør sammenlignes, men når jeg ser på dagene i Vesterålen samlet sett, der denne var høydepunktet, så er den er blant topp 3, sier han.

De to møyene, som ifølge sagnet skuer på salen deres far bygget til dem. Foto: Kjell Haugen

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler