Min hjemplass /

Tor Halvard Nilsens Namsos-tips

Tor Halvard Nilsen er opprinnelig fra Nordland, født i Mosjøen og oppvokst i Mo i Rana og Brønnøysund. Dirigenten har reist mye rundt i landet og har nå lagt sin ...

Tor Halvard Nilsen er opprinnelig fra Nordland, født i Mosjøen og oppvokst i Mo i Rana og Brønnøysund. Dirigenten har reist mye rundt i landet og har nå lagt sin elsk på den lille kulturbyen Namsos hvor han har bodd de siste fire årene. Som dirigent for Namdal Vokalensemble, Spillum Damekor og Namsos Musikkorps, i tillegg til å undervise ved Namsos kulturskole, er det liten tvil om at Nilsen brenner for kultur.

Kulturelt engasjement og Trønderrock

Rock City utstilling

– Namsos er en kulturby med både stor og kvalitativ aktivitet innen musikk, dans og annen kulturaktivitet, sier Tor Halvard. Han forteller at Namsos Kommunale Kulturskole er en foregangsskole innen denne type tilbud, og at skolen flere ganger har vunnet priser for sin inkluderende og kvalitative drift. Dette engasjementet gjenspeiler seg i hele byen og gjør også at det finnes et godt kulturtilbudet for tilreisende.

Det er ikke til å komme utenom at Namsos regnes som Trønderrockens vugge, ettersom byen har oppfostret musikere som Åge Aleksandersen, Terje Tysland og DDE. Historien om disse og mange flere kan du oppleve på Rock City, opplevelsessenter og konsertarena. – Rock City, med sin NTE Arena, er byens storstue for konserter med rytmisk musikk som blant annet rock, pop og jazz, i tillegg til helt nye kinolokaler, meddeler Tor Halvard.

I følge dirigenten er det få byer i Norge som har fostret så mange kjente pop- og rockemusikere som Namsos og at den sterke trønderrock-tradisjonen garantert vil sørge for at det stadig vil vokse fram nye band og artister i byen. Det er med andre ord gode muligheter for å få med seg en konsert under ditt besøk, enten med en etablert artist eller kanskje med morgendagens stjerner. – I tillegg til Rock City har vi Namsos Kulturhus som stadig byr på forestillinger, konserter, teater og andre kulturoppsetninger av både lokalt og nasjonalt format, forteller han.

 

 

 

Trivelig småby

Ved siden av Rock City ligger også Scandic Rock City Hotell, som i følge Tor Halvard byr på en litt spesiell overnattingsopplevelse. – Hver etasje i hotellet representerer en trønderrock-artist eller –band og senga i suiten er en stor gitar. Nilsen trekker også fram Tinos hotell, som har en meget god, italiensk restaurant. –Namsos er en trivelig småby, akkurat passe stor til at de fleste kjenner hverandre og at man er på hils med de fleste menneskene som bor her. I gatene finnes flere trivelige butikker og koselig kafeer, forteller han. Dette gir byen en god atmosfære som du garantert vil føle på når du vandrer rundt i byen.

Friluftsliv og museumsopplevelser

At kulturen står sterkt i Namsos er ingen hemmelighet, men dette er også et sted for den friluftinteresserte. Byen som ble grunnlagt i 1845 og ble egen kommune i 1855, strekker seg fra storhavet til fjellet, noe som byr på gode turmuligheter, enten du foretrekker bølgeskvulp eller fjellvandring. – Mange har sikkert hørt om Klumpen, en fjellknaus som ligger helt inntil byen, sier Tor Halvard. – En vandring opp dit gir deg en fantastisk utsikt over både bysentrum og bydelene rundt. DDE synger jo også om Klumpen i sangen By´n æ bor i.

– Jeg vil også trekke fram Namdalsmuseet som viser byens historie gjennom både tekst og bilder. Museet er opptatt av byens historie og har de siste årene samarbeidet med Namsos Teaterlag om et musikkspill som viser livet ved Namsens bredder, helt tilbake til 1800-tallet. Også i sommer kan du få med deg musikkspillet Paa Braaholmens Steiner og Strender, skrevet av Namsos-musiker, komponist og tidligere kultursjef Terje Adde. Byen ble så å si helt utslettet av bombing under andre verdenskrig. Dette førte til at den ble bygd opp igjen fra grunnen, noe som gjør Namsos til en forholdsvis ung og moderne by, sier Nilsen.

Rootsfestivalen

Tor Halvard Nilsen reiser mye med jobben sin og sier spøkefullt at han omtrent betrakter Widerøe som sin egen privatsjåfør rundt omkring i Norges land. Ønsker du deg en kulturell ferie til Trønderrockens vugge, eller ønsker du å utforske litt trøndersk fjord og fjell? Widerøe flyr deg til Namsos, som også er et godt utgangspunkt for opplevelser i resten av Trøndelag. Et spennende alternativ er å ta turen til Den Gyldne Omvei for en nærmere titt på trøndersk mat og kultur.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler