Destinasjon /

Trendy tur til trivelige Gøteborg

Med fire flyavganger daglig er fika, foto og fargerik høststemning i Göteborg nærmere enn du tror. Bli med og vi skal fortelle deg en hemmelighet.

Koselige Gøteborg er stor nok til at det hele tiden popper opp nye innovative kafeer, matkonsepter og mennesker. Men liten nok til å bevare den intime, gode stemningen.

Gøteborg er Nordens femte største by etter Stockholm, København, Helsingfors og Oslo. I en ellers svært moderne by er også mye av den eldre bebyggelsen bevart. Foto: Dick Gillberg/Mediabank Göteborg & Co

Den svenske lillebroren er en magisk by når gradestokken kryper nedover. Trærne skifter farger og synger i symfoni med de røde hustakene, så pakk med deg både skjerf og fotoapparat.

Fra Oslo tar flyturen bare 55 minutter, og Widerøe har hele fire daglige avganger til Gøteborg.

Fika som en hjälte

Lite kommer høyere på koselighetsfaktoren enn fika. Varme, lune kafeer tar deg i mot med en kanelbolleklem og en styrkende kopp kaffe eller kakao.

Cafe Kronhuset, som er gjemt inne i en av Gøteborgs eldste og mest sjarmerende gater, står tiden nesten stille. Bygget i seg selv er fra 1600-tallet, og i de små bodene rundt gjøres ting på gamle håndverksmåten. Ta deg en halvtimes fika her.

Litt mer rustikk industri får du hos Da Matteo i Magasinsgatan. Drikk det som kanskje er byens beste kaffe, mens du sitter mellom melsekker store som trillebårer og ti meter under taket.

Fika-fristelsene kommer i mange former, men mest kjent er kanelbollene. Foto: Superstudio D&D/Mediabank Göteborg & Co.

Vil du høre noe morsomt? Da kaffe ble importert til Sverige i 1685, ble det så populært at det satte resten av importindustrien på hodet. Så omveltende var den fremmede drikken at kaffe ble forbudt hele fem ganger før folket endelig fikk det som de ville. Kanskje det er nettopp derfor fika er så viktig for svenskene?

Så viktig at Alkemisten, som åpnet for bare noen år siden, har tatt kaffe til kjemiske høyder. De er også kjent for sin økologiske meny, med rawfoodboller, saftige surdeigssandwicher og velkomponerte helgebruncher.

Vi anbefaler i grunnen en fika hver annen time. Påfyll er viktig når du er på tur.

Kunst

For litt kunstnerisk påfyll bør du ta turen til Göteborgs Kunstmuseum, som huser en av Nord-Europas fremste kunstsamlinger. Her kan du vandre gjennom vakre kunstsaler, fra renessansen til nåtid, fra Rembrandt og Picasso til samtidens Charlotte Gyllenhammar og Cajsa von Zeipel. En voksenbillett koster ikke mer enn 40 kroner, pensjonister går gratis.

I förbindelse med at Göteborg fyller 400 år i 2021, er Stora Hamnkanalen dekorert med bobler som en inspirasjon til hvordan byen kan utvikle seg frem mot jubileet. Foto Dick Gillberg

Også foto står sterkt i kanelbollebyen. Det var nemlig her at ett av verdens beste kameraer ble oppfunnet: Mellomformatkameraet Hasselblad.  Det ble brukt av selveste NASA i deres Apollo-program på 60-tallet. Ta derfor turen innom Hasselblad Center, som også ligger i Gøteborgs Kunstmuseum.

Leken by

Dersom du vil kjenne at du lever, er mulighetene mange i Liseberg! Foto: Stefan Karlberg Liseberg/Mediabank Göteborg & Co

Enten du reiser med barn eller ikke: Latter og lek finner du på Liseberg. Tiden flyr (bokstavelig talt) i Nordens største fornøyelsespark, med karuseller, berg-og-dal-baner og spøkelseshus på rekke og rad. Sjansen er i det hele tatt stor for at det vil kile ordentlig i magen – enten det er av sukkerspinn eller luftige svev.

Fra den 17. november forvandles Liseberg dessuten til en glitrende julesaga. Under millioner av julelys kan du svinge innom julemarkedet, spise polkagriser, nyte varm toddy og få med deg det gnistrende isshowet. Her sikrer du julestemningen.

Er du på jakt etter julestemning, er Liseberg en sikker vinner. Foto: Liseberg

Trendy matby

Nå begynner det å bli på tide med en ordentlig matbit. Vil du ha sjømat, kjøtt, asiatisk eller svensk? Her det bare å velge og vrake, for er det noe Gøteborg har blitt gode på, er det å suge til seg trender av det kulinariske slaget.

På Magasinsgatan finner du hippe matvogner som serverer pølser og asiatisk tacos. Enkelt, håndholdt og av høy kvalitet.

Mange foodtrucks og godt utvalg innen streetfood i Gøteborg. Foto Frida Winter /Mediabank Göteborg & Co

Sjøbaren i Haga scorer høyt både blant de lokale og på Tripadvisor. Prøv fiskesuppen eller gratinert torsk med potetmos. Eller østers og skalldyr i den flotte fiskehallen Feskekörka. Det ryktes dessuten at Gøteborg har noen av de beste dumplingene utenfor Japan. De finner du på Dubble dubble i Kastellgatan 14.

Ferske varer rett fra sjøen i Gøteborgs helt spesielle fiskekirke. Foto: Simon Paulin/Visit Sweden

Vil du klatre høyere opp i den kulinariske stigen, bør du booke bord på en av byens imponerende syv Michelin-restauranter. Besøker du byen midtukes, kan du få en treretters til bare 400 kroner på Michelin-restauranten Bhoga.

Hemmelige vannhull

Er du et nattmenneske, har du reist til riktig by. Gøteborgs yrende uteliv er en attraksjon i seg selv, så du kan trygt la hotellrommet stå tomt enda noen timer.

Ølkjennere anbefales en tur til 7:ans Ølhall på Kungstorget 7 der du kan smake brygg fra mikrobryggerier fra fjern og nær, mens du nyter atmosfæren i byens eneste gjenværende tradisjonelle ølhall.

Om du virkelig vil riste løs bør du ta deg en helaften i Rosenlund, byens tidligere «red light district» – en gryende spire med mat, cocktails og selvfølgelig meget dansbar musikk.

Dance, dance, dance – eller en rolig kveld på vinbar? I Gøteborg er valget ditt. Foto: aveny.se/Mediabank Göteborg & Co

Ja, og så lovet vi deg en hemmelighet. Her kommer den: Til høyre for inngangen til restauranten Tranquilo på Kungstorget, er der en grønnaktig dør. Ring på ringerklokken og vent i spenning på at noen skal åpne, og føre deg inn til cocktailbaren Stranger. Husk å lukke døren etter deg igjen, slik at ingen sniker seg inn.

God tur til söta bror!

Foto øverst i saken: Göran Assner

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler