Destinasjon, Norge Rundt /

Opplev Unescos verdensarvsteder med Norge Rundt-billetten

Norge har hele åtte steder på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Fly fra sted til sted med Norge Rundt-billetten og få med deg Bryggen i Bergen, Bergstaden Røros, Vegaøyan og mye mer i samme ferie!

Stedene som står på Unescos liste over verdens kultur- og naturarv har natur eller byggverk av stor universell verdi. Noen byggverk og naturområder ansees faktisk å ha så stor betydning at tapet av dem ville være uerstattelig for menneskeheten.

Norges åtte steder er derfor i godt selskap, for på lista finner du blant annet pyramidene i Egypt, Taj Mahal i India, Great Barrier Reef i Australia og Den kinesiske mur.

Dette er de norske verdensarvstedene på Unescos liste:

  • Bryggen i Bergen
  • Urnes stavkirke
  • Geirangerfjorden og Nerøyfjorden
  • Bergstaden Røros
  • Vegaøyan på Helgelandskysten
  • Helleristningen i Alta
  • Struves triangelkjede
  • Rjukan-Notodden industriarv

Vil du se Norge med nye øyne? Reis med Norge Rundt-billetten og opplev våre unike verdensarvsteder!

Hvor mange av Unescos norske steder vil du besøke?

Widerøe flyr til 41 reisemål i Norge, og med Norge Rundt-billetten kan du reise ubegrenset i Norge i 14 dager. Vi har delt landet i tre soner, og du kan velge mellom å reise i en sone (3460 kr) , to soner (4070 kr) eller Hele Norge (4680 kr).

Fra vakre Vega på Helgelandskysten. Foto Erlend Haarberg / www.visithelgeland.no

For deg som vil oppleve alle våre verdensarvsteder, foreslår vi denne reiseruta: Bergen, Sogndal, Ålesund eller Ørsta/Volda, Røros, Brønnøysund, Alta, Hammerfest og Sandefjord – og hjem.

Hektisk  å rekke alle? Du ikke se alle i år! Da kan fint legge opp ruta slik at du kombinerer verdensarvsteder med andre attraksjoner og steder du har lyst til å se – eller besøk hos familie og venner! 

Bryggen – vår mest kjente verdensarv?

Bryggen i Bergen er også kjent som Tyskebryggen og Hansabryggen.  Foto Terje Rakke / Nordic Life AS / www.fjordnorway.com

Alle har sett Bergens fantastiske bryggerekke, i alle fall på bilde, men har du virkelig sett den?

Bryggen ble anlagt rundt 1070, og Bergen regnes som en av de eldste store verdenshavnene i Nord- Europa. I middelalderen var Bryggen med den tradisjonelle trehusbebyggelsen et livlig sentrum for internasjonal handelsvirksomhet, som sete og knutepunkt for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge.

De karakteristiske rekkene med hus med gavlen mot sjøen er eksempel på en type arkitektur som har eksistert i nærmere 900 år, og Bryggen er den eneste handelsstasjonen utenfor Den Hanseatiske Liga som har bevart den originale strukturen innenfor det sentrale bylandskapet. Husene rommet boliger, kontorer og lagerrom for en internasjonal handel med tørrfisk.

Her sitter det 900 år med historie i veggene! Foto Terje Rakke /Nordic Life As /www.fjordnorway.no

Bryggen som har stått på verdensarvlisten siden 1979, har 61 fredede bygninger og er den den tredje mest besøkte turistattraksjonen i Norge.

Rusler du på Bryggen i dag, vil du finne koselige småbutikker, restauranter og spisesteder. Men du skal ikke bevege deg mange meter innover i passasjene og de mørke svalgangene før du hensettes til middelalderen!

Urnes stavkirke i Luster – på Unescos liste fra 1979

Urnes stavkirke representerer de norske stavkirkene på Unescos verdensarvliste. Foto Terje Rakke / Nordic Life AS / www.fjordnorway.com

Det som kjennetegner en stavkirke er at den er bygget i tre med bærende konstruksjoner av staver (stolper). Denne typer kirker regnes for å være de viktigste eksemplene på middelarkitektur i tre, og det er Urnes stavkirke som representerer byggeskikken på Unescos liste over verdensarv.

Urnes stavkirke ligge på gården Ornes på sørsiden av Lustrafjorden i Sogn og Fjordane.

Fly fra Bergen til Sogndal, og derfra går ferden rundt to mil videre i leiebil, med en naturskjønn fergetur underveis. Når du skal se den historiske kirken får du nemlig utsikt til en av Norges vakreste fjorder med på kjøpet!

Kirken er fra 1100-tallet og er den en av de eldste stavkirkene vi har. Blant de gjenværende stavkirkene ansees denne å være arkitektonisk og kulturhistorisk unik på grunn av treskjæringsarbeidene og den omfattende innvendige dekoren.

Den ble tatt med på Unescos verdensarvliste samtidig som Bryggen i Bergen i 1979.

Både Geirangerfjorden og Nerøyfjorden er verdensarv

Fra Ornes kan du fortsette turen videre i leiebil, om du vil. Du befinner deg allerede i fjordriket, og det er mindre enn to timer å kjøre til Flåm innerst i Nerøyfjorden – som er klassifisert som verdensarvområde sammen med Geirangerfjorden.

Når du har kommet så Flåm, vil du kanskje ta deg en tur ut på fjorden? Det anbefales, pass på at mobil eller kamera har fulladet batteri – her kommer motivene tett.

Vakre Geiranger, vakre Norge! Om du har vært her før, så tåler du kanskje denne utsikten en gang til? Foto Per Eide / www.fjordnorway.com

Dersom du har drømt om å se Geiranger, kan du enten hoppe over Nerøyfjorden og fly direkte fra Bergen til Ørsta/Volda eller Ålesund. Eller om du vil se begge deler, returnere til Sogndal og fly derfra.

Det tar like lang tid å kjøre til Geiranger fra Ålesund som fra Ørsta/Volda, nokså nøyaktig to timer.

Er du først kommet til Geiranger, må du nesten ta deg tid til å ta inn denne perlen. Grønt og frodig, med ville fossefall, og majestetiske fjell der folk har slått seg ned langt oppi de bratte fjellsidene. Imponerende natur, imponerende mennesker.

Her er mulighet for aktivitet på alle nivåer, enten du vil vandre, padle, sykle, klatre eller rett og slett ta et fjordcruise. Gå heller ikke glipp av Trollstigen, som har et utsiktspunkt som kanskje får det til å kile litt i magen?

 Bergstaden Røros – historisk gruvedrift

På Røros kan du oppleve hvordan 333 års gruvedrift og byjordbruk har skapt en helt særegen by på fjellvidda. Foto TerjeRakke / Innovasjon Norge

Etter høye fjell og vakre fjorder, er det på tide å få beina på jorda igjen – og kanskje til og med et historisk dykk til aktivitet som har funnet sted under jorda? Fra Vestlandet kan du nemlig så gjøre en sving via hovedstaden og deretter gå inn for landing i Bergstaden Røros.

Det særegne kobbergruvemiljøet på Røros 600 meter over havet har nemlig stått på Unescos verdensarvliste siden 1980. Da var det gått tre år siden gruvedriften ble lagt ned, etter nøyaktig 333 års drift.

Her er det mange spor etter tidligere tiders gruvedrift, både store og små bygg, såkalte slegghauger, museer, og en bykjerne med en sjeldent stor og godt bevart trehusbebyggelse – med den ikoniske kirken i spissen. I dag er sentrum preget av et moderne håndverksmiljø, små butikker og gode spisesteder med lokalmat.

Rørosmuseet tilbyr en vandring i historien i Olavsgruva. Foto CH /Visit-Norway

Når du har kikket ferdig, er det fortsatt mye å ta seg til, for eksempel kan du fiske, sykle, eller slå et slag golf. Eller du kan finne roen på flotte Røros Bad & Velvære, mens du kikker på utsikten.

Er du i Røros i månedsskiftet mellom juli og august, kan du få med deg det historiske, musikkspillet Elden som hvert år settes opp i spektakulære omgivelser blant slegghaugene i gruvebyen.

Vegaøyan – ærfuglenes rike

Det sies at å tilbringe tid på Vega betyr også «å leve livet langsomt», så til denne vakre øygruppa medbringes hvilepuls! Foto Tore Schning Olsen

Nå er det på tide å sette kursen nordover. Fly via Oslo eller ta toget til Trondheim og fly derfra til Brønnøysund. Like utenfor denne kystbyen på Helgelandskysten ligger nemlig Vegaøyan.

Fra Brønnøysund går det hurtigbåt ut til øyriket, til verdensarvøya Rørøy, ærfuglenes rike. På Nes, som er øysamfunnets hjerte, finner du både verdensarvutstillingen og ærfuglmuseet.

Historien om ærfuglene og øyfolket på Helgeland er helt spesiell og er bakgrunnen for at Vegaøyene i 2004 ble skrevet inn i Unescos liste over verdens natur- og kulturarv –  som det første norske kulturlandskapsområdet. Her har nemlig en unik tradisjon med ærfugldrift pågått i mer enn tusen år, og ansees som et vitnesbyrd på mennesker som har utviklet særegne og enkle levemåter i et ekstremt værhardt område rett sør for Polarsirkelen.

Ærfugldriften på Vegaøyan er unik i verdenssammenheng. Foto Helgeland Reiseliv / www.visithelgeland.com

På Lånan tar ærfuglvokterne deg med på omvisning mellom reirene og husene og gir deg innsyn i den eldgamle tradisjonen med at mennesker og ærfugler hjelper hverandre.

Videre fra Vega kan man fortsette med øyhoppingen. Kanskje frister det også med en sving innom Ylvingen, øya der handlingen i den populære NRK-serien Himmelblå utspilte seg.

Eller returnere til Brønnøysund og ta en avstikker til Torghatten, det helt spesielle fjellet med et hull i.

Helleristninger i tusentall i Alta

De eldste helleristningene i Alta er fra rundt 5000 f. Kr. og forteller oss om hva folk var opptatt av for for 7000 år siden. Foto Svetlana Funtusova / www.nordnorge.com

Vi fortsetter nordover, til Alta i Finnmark, der du bare en kort spasertur fra sentrum finner den største samlingen helleristninger med jaktmotiver i Nord-Europa.

Bergkunsten er den viktigste dokumentasjonen på at det bodde mennesker i utkanten av det fjerne nord i førhistorisk tid, og står derfor på Unescos verdensarvliste.

Etter at de første ristningen ble oppdaget i 1973, har stadig flere blitt funnet. De totalt 6000 figurene er funnet fire forskjellige steder i Finnmark, og i 1991 åpnet Alta museum i tilknytning til feltet der.

Bergkunsten består både av helleristninger og hellemalerier som ble laget mellom 7000 og 2000 år siden. Det er både frittstående figurer og større scener, der ulike motiver fra jakt og fiske går igjen. Rein, elg og bjørn er gjengangere, men også fugl og fisk var populære.

Unikt prosjekt: Struves meridianbue

Meridianstøtten i Hammerfest er et minnesmerke om et helt bemerkelsesverdig og unikt prosjekt. Foto: Francesco Bandarin Copyright: © UNESCO

Vi fortsetter i nord med Struves meridianbue, som i 2005 ble skrevet inn på verdensarvlista som det første teknisk-vitenskapelige kulturobjektet.

Meridianbuen representerer et gigantisk oppmålingsarbeid som ble gjennomført gjennom 39 år fra 1816 til 1855 for å endelig bestemme jordklodens form og størrelse. Prosjektet ble utført gjennom et samarbeid mellom regjeringene i Russland, Sverige og Norge. Dette var det første internasjonale vitenskapelige samarbeid organisert på statsnivå i verdenshistorien.

Unescos vedtak innebærer vern av 34 punkter langs meridianen, og disse er intakt fra tiden da målingene ble utført. Alle punktene har en form for markering; og de fire norske punktene er endepunktet Meridianstøtten i Hammerfest, fjelltoppen Lille-Raipas i Alta, fjelltoppen Luvddiidcohkka i Kautokeino, og fjelltoppen Bealjasvarri/ Muvravarri i Kautokeino.

Du kan med andre ord se et av de fire punkter i Alta, og eventuelt fortsette til Hammerfest og Kautokeino for å komplettere samlingen.

Prosjektet er oppkalt etter den russiske astronom og geodet Friedrich Georg Wilhelm Struve (1793 – 1864) hadde ansvaret for det omfattende arbeidet.

En liten funfact: Med utgangspunkt i målearbeidet gjort til fots bestemte man at jordas ekvatorradius var 6 378 361 meter, som er bare 224 meter mer enn vi med dagens mer avanserte målemetoder vet at den faktisk er.

Finalen: Industriarven på Notodden og Rjukan

Sabotørstien I Rjukan er veien de verdensberømte norske motstandsfolkene brukte under den mest kjente sabotasjeaksjonen under andre verdenskrig, sprengningen av tungtvannsfabrikken. Foto: Fotograf Jacobsen

Vi runder av reisen til de norske verdensarvstedene med et stykke historie som har hatt stor betydning for den industrielle revolusjonen i Norge og som dessuten markerer starten på velferdsstaten Norge.

Flyturen går til Torp, og fortsetter derfra med leiebil til først Notodden og deretter Rjukan, to industristeder som satte Norge på et nytt spor.

Historien er tett knyttet til entreprenøren Sam Eyde, som grunnla både Norsk Hydro og Elkem, og oppfinneren og professoren Kristian Birkeland. De utviklet en banebrytende metode for å fremstille kunstgjødsel, som fikk navnet Birkeland-Eyde-metoden. Matvaresituasjonen var krevende verden over, og produksjonen av nettopp kunstgjødsel bidro til å utvikle Norge fra bondesamfunn til et moderne industrisamfunn.

I Notodden besøker du Lysbuen industrimuseum, som også huser Telemarksmuseet.

På Vemork i Rjukan venter Norsk Industriarbeidermuseum der du blir kjent med både industrihistorien og krigshistorien. Den mest kjente utstillingen er nok «Helter i Telemark», som omhandler sabotasjeaksjonene under krigen.

Vemork kraftstasjon var verdens største da det ble satt i drift i 1911. Stasjonen er bevart og driftes i dag som Norsk Industriarbeidermuseum. Foto Nancy Bundt

Vakre Telemark har selvsagt mye mer å by på, og har du ikke vært på Gaustadtoppen, eller opplevd Telemarkskanalen, har du mulighet nå!

Etter denne reisen i norsk historie kan du sette kursen hjemover, forhåpentlig med mye kunnskap i bagasjen og mange flotte inntrykk å fordøye.

Ble du inspirert? Norge Rundt-billetten gir deg mulighet til reise ubegrenset i Norge i 14 dager i juli og august.

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler