Bak kulissene /

WF2412 – Siste fly hjem til jul

Det er ikke bare julenissen som kommer flyvende på julaften. Kaptein Kristiansen og styrmann Brorsson skal i år fly de siste passasjerene hjem til jul – akkurat i tide til juleribba.

Det er en julaften utenom det vanlige som venter pilot Truls Kristiansen og styrmann Patrik Kristoffer Brorsson. For mens julefreden senker seg over landet, skal de to karene bokstavelig talt ut og fly.

– Tro det eller ei, men jeg ser også frem til å fly på julaften, humrer styrmann Brorsson.

Han har verken flydd eller jobbet på julaften før. Likevel later han ikke til å være spesielt plaget av å måtte tilbringe hele juledagen i lufta.

– Det er en fin følelse å få være en av dem som bringer folk hjem til jul. Noen må hjem, og da må noen jobbe for å få dem hjem. Sånn er det bare, sier han.

 

Spesiell stemning på flyet

Det er Widerøes ikoniske flight WF2412 som skal sørge for at piloter og kabinansatte får komme seg hjem til jul.

I over 20 år har flyet blitt satt opp for at pendlende besetning som jobber i nord skal få komme seg hjem til familien sør – i tide til juleribba.

I 2011 åpnet så juleflyet også opp dørene for vanlige folk. Slik får reisende som av ulike grunner er litt for sent ute en siste mulighet til å rekke julekvelden hjemme.  

I fjor var det kaptein Trond Flaskerud som styrte juleflyet. Han kan fortelle om en helt spesiell stemning.  

– Det var godt humør både framme i cockpiten og blant passasjerene. Det var mange fornøyde og blide kollegaer som syntes det var godt å bli tatt med hjemover, sier han.  

Selve flyturen ble det også en ekstra svung over.

  – Det var rolig og klar luft, og vi fløy gjennom et fint og blåaktig lys, forteller Flaskerud. – Og da vi nærmet oss Værnes, kom det fram at en av passasjerene ikke hadde vært i Trondheim før. Så da tok vi en liten svingom over Trondheim sentrum, sier Flaskerud og ler.  

Fjorårets julegjeng

Crewet fra en av fjorårets Widerøe-flyvninger på juleaften.

 

Juleruten – Fra Tromsø til Oslo

Flight 2412 er eneste sjanse folk og besetning har til å komme seg fra Tromsø til Oslo på julaften.

– Flyet stopper også innom Bodø og Trondheim på veien, og er eneste mulighet til å komme seg fra Tromsø til disse byene på juleaften,  forteller styrmann Brorsson.

Tradisjonen tro er det et Dash 8-100 med 39 seter som i litt over tre timer skal spre vingene over landet – forhåpentligvis i klart vintervær i år også.

Juleflyet tar først av fra Tromsø 13.30, og lander i Bodø 14.30. Så vender det snuta mot Trondheim 14.45, og lander her 16.00. 16.20 er det klart for siste etappe: 17.20 er flyet på bakken i Oslo.

Skulle du gjerne vært ombord på juleflyet? Fortvil ikke, Widerøe har fortsatt ledige seter igjen.  

Julematen venter

Selv hopper styrmann Brorsson av i Trondheim. Der venter en tre timer lang kjøretur hjem til Østersund i Sverige.

– Jeg regner med å være hjemme i 19-tiden, så jeg rekker heldigvis å få med meg det meste av julekvelden, sier han. Hva som venter av julemat på bordet vites riktignok ikke.

– Jeg tar det jeg får servert og er fornøyd med det. Jeg tipper det blir sild, sier han.

19681224040_a370d4c1a9_k

Lander jula

For dem som har en kort juleferie eller av andre grunner må komme seg nordover i jula, returnerer juleflyet til Trondheim, Bodø og Tromsø andre juledag, med avreise fra Gardermoen 08.50.

Widerøe har også flere andre adganger fra Oslo til Tromsø denne helligdagen.

Samme dag går det også et Widerøe-fly fra Sanderfjord til Tromsø, som tar av 07.45.

Har du fortsatt ikke landet romjula?  Fortvil ikke. Etter at de helligste juledagene har passert går det flere Widerøe-fly både nordover og sørover.

Toppbilde: Styrmann Patrik Kristoffer Brorsson i cockpiten. Privat foto. 

Print Friendly, PDF & Email

Relaterte artikler