Destinasjon

ALTA

I Finnmarks største by Alta venter midnattssol, nordlys, mørketid og det elleville Finnmarksløpet.

Foto

Fredrik Schenholm

Fly til Alta

I Alta møter du samisk kultur og verdensarv. Fantastisk natur og en av landets - og kanskje verdens - beste lakseelver.

Alta er Finnmarks største by og her står opplevelsene i kø. Like utenfor sentrum finner du Alta Museum og de fantastiske helleristningene fra steinalderen. De er over 2000 år gamle, og forteller historier om hvalfangst, reinsdyr og om åndeverdenen. Om akkurat disse menneskene var samenes forfedre, vet man ikke. Men urbefolkningens naturtro har mange likhetstrekk med de første menneskene som dro i land her. Helleristningene er en del av UNESCOS verdensarv.

Det er også sterke krefter i sving når Finnmarksløpet drar i gang. Ett av verdens tøffeste hundeløp har sin start og slutt her i Alta, og da er det folkefest. Finnmarksløpet strekker seg over 1200 kilometer, og hvert år deltar folk fra hele verden.

Visste du at hunderasen husky, som brukes i hundeløpet, kan tåle ekstrem kulde helt ned til minus 60 grader?
 

Aktiviteter i Alta

Dagsturer fra Alta er absolutt å anbefale. Kautokeino i sør er i samenes rike. Bli med inn i den varme lavvoen, hvor det lages tradisjonell mat på åpen ild. Når mørket faller på er du nå langt fra kunstig belysning, så sjansene for å se nordlys er svært stor.

Drar du østover mot kysten, kan du bli med på havfiske og se storhavet bruse innover langs fjorden. Og i vest ligger den rikholdige Stabbursdalen Nasjonalpark med dens ville natur og store fossefall.

Alta selv holder også på en liten hemmelighet. Eller skal vi si stor? For her finner du nemlig Nord-Europas største canyon: Alta canyon. Det er isbreen under istiden som har gravd ut dette langstrakte søkket i naturen. Og nederst i dalen renner en slak og fin elv. En tur nedover her i elvebåt, er uforglemmelig. Sjansen for at du er alene i det dype dalsøkket er stort.

 • To menn på kanopadling i Altaelva

  Foto

  CH/Visitnorway.com

  ALTAELVA I ELVEBÅT: Altas store hemmelighet er en gigantisk canyon - faktisk Nord-Europas største. Midt i dalsøkket renner en slakk elv, perfekt for elvebåt i rolig tempo.

 • Deltakere i Finnmarksløpet, Alta.

  Foto

  Casper Tyberg/Visitnorway.com

  FIRBENT FYRVERKERI: Det går fort for seg når de firbente hovedpersonene i Finnmarksløpet setter avgårde. Hundeløpet starter og slutter i Alta, og strekker seg 1200 kilometer avgårde.

 • Helleristninger i Alta.

  Foto

  CH/Visitnorway.com

  DET FØRSTE FOLKET: For over 2000 år siden gikk det i land jegere og fangstfolk i Alta. Minnene og helleristningene etter dem er i dag skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste.

 • Nordlyskatedralens interiør.

  Foto

  CH/Visitnorway.com

  LYSETS LANDSDEL: Finnmark er kjent for vakkert lys, enten det er midnattssol eller nordlys. Men også Nordlyskatedralen i Alta lyser opp om kvelden.

Flyplass

Se flyplassinformasjon

Les mer
Telefon

+47 41 70 69 55

Postadresse

Widerøe Ground Handling AS
Alta lufthavn
9515 Alta

Besøksadresse

Alta lufthavn
Altagårdskogen 32
9515 Alta

Ukedager

06:00 - 23:30

lørdag

13:00 - 15:30

søndag

09:00 - 00:15