Destinasjon

VARDØ

Widerøe flyr deg til det eksotiske nord, til Nord-Norges eldste og mest forblåste by.

Foto

Tormod Amundsen/Biotope

Fly til Vardø

I Vardø kjenner du naturkreftene på kroppen. Her kommer vind og vær fra alle himmelretninger. For ikke bare er Vardø Norges østligste by, den er også en øy - og den eneste byen som ligger i arktisk klimasone. Men menneskene vet å holde varmen. Slå av en prat, og du vil fort skjønne hva vi mener.

Vardø betyr varg og øy. Både mytiske og kulturelle historier har funnet sted her. Ta turen gjennom sentrum, og se minnesmonumentet etter heksebrenningen i Finnmark. På 1600-tallet var byen nemlig et tyngdepunkt i hekseprosessene.

Med tiden kom heldigvis også vitenskapen. Det forblåste fiskeværet ble stedet der astronomen Maximilian Hell observerte Venuspassasjen i 1796. Dette bidro til at man senere kunne beregne avstanden mellom jorden og solen. Ganske imponerende, ikke sant?
 

Aktiviteter i Vardø

Vardø er fuglekikking i verdensklasse.  Arkitektbyrået Biotope har nemlig bygget unike små skur i områder med mye fugl. De er dessuten perfekte om du bare vil sitte ned og nyte midnattssolen og nordlyset.

Svevende over øy, land og ishav: Titusener av skrikende sjøfugl flyr mellom klippeveggene og de rike farvannene utenfor.  Hornøya, som ligger like ved Vardø, kan enten oppleves til fots eller med kikkert. Begge deler er like spektakulært. Kort sagt en naturfotografs paradis – og landets eneste sjanse til å se den sjarmerende alkefuglen polarlomvi.

Så tidlig som 1307 etablerte Kong Håkon V Magnusson det populære Vardøhus festning. Her må du nesten vise honnør til byens eneste tre - et rognetre - som iherdig blir pakket inn og isolert hver eneste vinter.

 • Vei langs havet ved Persfjorden, Vardø.

  Foto

  Roger Ellingsen/Statens Vegvesen

  UTSIKT: Spennende kjøretur langs Persfjorden, Varanger.

 • Hornøya fyr med lys ved havet .

  Foto

  Tormod Amundsen/Biotope

  FYRTÅRN: Mørketid eller midnattssol, lyset fra fyrtårnene langs kysten har loset både skip og mannskap i havn - i mange hundre år.

 • Midnattssol i Varanger

  Foto

  Jarle Wahler/Statens Vegvesen

  MIDNATTSSOL: Dagene er både lange og lyse gjennom hele sommeren. Her bader Hamningberg, det nordlige endepunktet på Nasjonal turistveg Varanger, i deilig midnattssol.

 • Vardø er Finnmarks eldste fiskervær

  Foto

  Tormod Amundsen/Biotope

  FISKEVÆR: Fargerike Vardø var lenge Finnmarks eldste fiskevær. Øya ligger åpent til, med sjøfugl og vær som flyr inn fra alle kanter.

 • En flokk stellerender i Varanger

  Foto

  Øyvind Antonsen

  FARGERIKT: Flere helt spesielle og fargerike fuglearter stortrives i det arktiske klimaet langs Finnmarkskysten. Her flyr en flokk med ærfugl og praktærfugl ved havnebassenget i Vardø.

 • {{altEmptyString}}

  Foto

  Tormod Amundsen/Biotope

  VARDØ PANORAMA VINTER: Tettstedet og administrasjonssenteret Vardø ligger på Vardøya i den nordvestligste delen av landet vårt.

 • Stellerand ved Kiberg, Varanger.

  Foto

  Tormod Amundsen/Biotope

  STELLERAND: Den sjarmerende og fargerike stelleranden er en signaturart for Varangerkysten.

 • Gammelt hus med grafitti i Vardø.

  Foto

  Fredrik Fløgstad/Statens Vegvesen

  GATEKUNST: Gammelt hus med grafitti i Vardø.

 • Klipper i silhuett i solnedgang ved Persfjorden

  Foto

  Jarle Wæhler/Statens Vegvesen

  SILHUETT: Klipper i silhuett i solnedgang ved Persfjorden.

 • Jente ligger ved havet og ser på fugl på Hornøya, Vardø.

  Foto

  Tormod Amundsen/Biotope

  FUGLEKIKKING: Hornøya er et eldorado for fugleentusiaster, både store og små. Her kan du blant annet se den helt spesielle alkefuglen polarlomvi.

Flyplass

Se flyplassinformasjon

Les mer
Telefon

+47 78 98 77 01

Postadresse

Vardø Flyekspedisjon Svartnes
9950 Vardø

Besøksadresse

Vardø lufthavn Svartnes
9950 Vardø

Ukedager

08:00- 13:00
18:00 - 22:30

lørdag

Stengt

søndag

18:00 - 22:30