Pennan er en fredelig landsby med bare ti fastboende.

Jentetur til Skottland: - Vi ble tatt av sjarmen

FOTO Sissel Fornes

– Skottene vet virkelig å få folk til å føle seg velkommen - og Aberdeen er bamseklem av en by! Slik oppsummerer Marianne Hope og Sissel Fornes opplevelsene i den vakre granittbyen på den skotske østkysten.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

På avstand kan Aberdeen kanskje synes som en grå by. Men det er før man ser byen på nært hold og får tatt inn over seg den vakre arkitekturen i granitt og alle de bugnende blomsterkrukkene og blomsterbedene.

Det aller mest sjarmerende med denne byen er likevel menneskene. Folk var hjelpsomme, vennlige og nysgjerrige på hva vi syntes om byen deres og hvilke planer vi hadde, uten å være verken påtrengende eller slitsomme. Det var rett og slett utrolig lett å komme i kontakt med folk.

 

Foto

Photo credits

Det var lett å forelske seg i Pennan, der det er uendelig vakkert og det synes som om tiden har stått litt stille.

Mange stusset da vi fortalte hvor vi skulle i ferien, for hva hadde vi tenkt å oppleve i en havneby nordøst i Skottland?
Vi lot oss friste av at Aberdeen – og ikke minst området rundt – kunne by på så mange slags forskjellige opplevelser. Selve byen er stor nok til å ha et variert uteliv, fine restauranter, og butikker for en hver smak og lommebok. Samtidig er sentrum lite nok til at man kan gå overalt, og atmosfæren er virkelig både avslappet og vennlig. Innenfor avstanden av et par timers kjøring kan du også ta deg til gamle slott, inkludert kongefamiliens Balmoral, sjarmerende småbyer, grønne åser, bratte klipper og langstrakte strender.

Først og sist: Shopping i Aberdeen

Fin fangst etter formiddagens shopping i boutiquene på St. Nichol’s Street.

Foto

Marianne Hope

Topp stemning etter en vellykket skattejakt i St. Nichol’s Street. Her er Marianne i Union Street, som er hovedgata i Aberdeen.

Allerede første formiddagen gikk vi på «skattejakt» i butikkene i St. Nicholas Street, med kvessede bankkort. Et par timer senere kunne vi notere at vi var kvitt litt feriepenger, i bytte mot knitrende papirposer med de nydeligste skatter -  omhyggelig innpakket i silkepapir. Penbluser, vesker, smykker og sko .... Full uttelling, med andre ord. Det beste med opplevelsen var likevel de hyggelige damene som jobbet der, som ved siden av topp service også tipset om alt fra severdigheter til spisesteder. Å handle i disse butikkene er mer enn bare en transaksjon.

Shoppingen kunne fortsatt videre i hovedgata Union Street og på George Street, ikke minst på kjøpesenteret Union Square, men dette sparte vi til den siste dagen – vi måtte også planlegge utfluktene våre.

Ut på tur: Slottssafari ut fra Aberdeen

Dunnottar Castle ligger nær småbyen Stonehaven

Foto

Sissel Fornes

Mektig opplevelse: Dunnotar Castle har en utrolig beliggenhet og en spennende historie - og ligger kun en kort kjøretur fra Aberdeen

Vi hadde blinket oss ut noen heldags og halvdags utflukter. Vi så ikke for oss gjøre en bilferie ut av oppholdet, så vi valgte ut noen innenfor radiusen av et maks par timers kjøring.

Det er ikke mindre enn 300 slott og festninger i denne landsdelen, men Dunnottar Castle, som ligger mindre enn en times kjøring sør for Aberdeen, er selvskreven. Dette er festningsruiner fra middelalderen, med en vanvittig beliggenhet på et 50 meter høyt fjell med Nordsjøen skvulpende nedenfor de bratte klippene. Det er dramatisk vakkert, og her er det bare å stille med fulladet batteri på mobilkameraet. Festningen er datert til 1200-tallet, og filmen Hamlet fra 1990  ble delvis spilt inn på området til Dunnotar.

På tilbakeveien stoppet vi i den idylliske småbyen Stonehaven for å spise lunsj. Vi parkerte og sjekket spisesteder med appen Foursquare. The Bay Fish & Chips var skikkelig innertier. Beste fish n’ chips jeg har spist, påstod Marianne, og hun har faktisk bodd i Storbritannia i tre år.

Tourist taking the audio tour at Balmoral Castle.

Foto

Marianne Hope

Kongelig: På Balmoral går du på omvisning selv. For noen få pund kan du leie en liten spiller som lar deg lytte til fakta og anekdoter knyttet til ulike steder og funksjoner på eiendommen.

Et par dager senere kjørte til vi til Balmoral Castle, dronning Elizabeths foretrukne sommerresidens. Slottet var i og for seg et imponerende skue, og parkanlegget like så, selv om det var mye mindre enn vi trodde. Selve kjøreturen var for øvrig så fin at den alene gjorde det verdt turen.

Se hvilke flere ting du kan oppleve om du reiser til allsidige Aberdeen

På Balmoral dyrkes en rekke grønnsaker, frukter og bær, samt masse flotte blomsterarter.

Foto

Sissel Fornes

Ureiste grønnsaker: Kjøkkenhagen på Balmoral gir nok mat på bordet selv til store lag på slottet.

Pennan - fiskelandsbyen fra filmen A local hero

Small fishing village that was location in the movie A local hero

Foto

Sissel Fornes

Ut mot havet: I fiskelandsbyen Pennan får man følelsen av å vandre rundt i en filmkulisse, og det stemmer jo...

Den tredje ekskursjonen gikk til fiskelandsbyen Pennan på Aberdeenshires nordlige kyst, og dette var kanskje den mest spesielle opplevelsen. Du kjører en smal, svingete vei til den ender ved havet, og der finner du en vakker husrekke som nærmest klorer seg fast til klippeveggen. For de som liker å ta bilder, er det  lett å gå litt bananas med kameraet her.

Small coffee shop in the small fishing village of Pennan

Foto

Sissel Fornes

Fastboende: Kioskinnehaveren er en av ti som bor i Pennan - og hun ville ikke bodd noe annet sted, forteller hun.

Stedet har et eget, lite hotell – the Pennan Inn og ellers en liten kiosk med kaffe og hjemmelaget bakst i den ene enden av bukta. Damen som driver kafeen fortalte at de er ti fastboende: hun selv og datteren, en lærer, et par fiskere, hotellverten og resten pensjonister.

Pennan og området rundt er svært pittoresk .

Foto

Marianne Hope

Kysten er klar: For et sted! Nesten vanskelig å se seg mett på utsikten.

Landsbyen var lokasjon i filmen A local hero fra 1983 med Burt Lancaster, og stedets store turistattraksjon er ellers ganske liten – en rød telefonboks som ble brukt i filmen. Naturlig nok et yndet fotomotiv, men ettersom det ikke er så mange mennesker som ferierer i dette området og busser heller ikke kan kjøre ned i landsbyen, så var det ikke akkurat kø.

Pennan har en helt spesiell atmosfære og ligner ikke på noe annet sted vi har vært. Så fredelig, men samtidig med dramatisk natur å hvile øynene på – når du ikke ser ut på det uendelige havet. Definitivt verdt turen!

Phone booth was prop in the movie A local hero starring Burt Lancaster

Foto

Sissel Fornes

Berømt: Den karakteristiske røde telefonkiosken ble plassert i landsbyen som rekvisitt i filmen «A local hero» og ble fjernet igjen etterpå. Men folket krevde boksen tilbake, så der står den, med en telefon som virker, og er et ytterst populært fotomotiv.

Lei bil - og hold deg på venstre side av veien

Skal du komme deg rundt og ha frihet til å utforske omgivelsene i eget tempo, er det én ting som gjelder: Leiebil. Ettersom det er venstrekjøring i øyriket, vil enkelte kanskje nøle litt med å leie bil. Det er det ingen grunn til. For oss fungerte det fint at en kjørte mens den andre tok ansvaret for navigeringen, ved hjelp av kart-appen på mobilen.

Å kjøre leiebil i Skottland er enklere enn man skulle tro.

Foto

Marianne Hope

Venstrekjøring: Med leiebil kan du utforske den skotske landsbygda og kjøre på fredelige landeveier til koselige småbyer og staselige slott. Med en co-pilot i passasjersetet går det helt fint med venstrekjøring i bytrafikken også.

Når trafikkbildet er speilvendt, kan det være greit at det sitter en rolig person i passasjersetet, som gir beskjed i god tid. Det var virkelig ikke noe stress, selv ikke i rushet i byen. Men vi kan anbefale å leie bil med automatgir. Selv om bilen hjemme har manuelt gir, kan det være greit å slippe å lære seg å gire med venstre hånd samtidig som du forholder deg til ukjente steder og venstrekjøring.

Plenty av gode restauranter i Aberdeen

Skottland er ikke først og fremst kjent for sitt gode kjøkken, men som i mange andre verdenshjørner har det vokst frem en ny matkultur også i Aberdeen. Vi brukte anbefalinger vi fant på nett og via Foursquare-appen, som i tillegg finner det som er i nærheten og gir veibeskrivelse, med stort hell. Dermed endte vi på steder vi ikke ellers ville ha funnet, i smug og gater bak hovedveiene. Her kan vi særlig løfte frem den italienske restauranten Rustico, kjellerrestauranten Café 52 og kjøttspesialisten Angus & Ale.Veldig forskjellige opplevelser, men bare god mat – og topp service over alt!

Vi valgte også å bestille takeway som vi spiste i leiligheten vi hadde leid via Airbnb. Stort utbud av alt fra pizza til asiatisk, til gode priser, levert rett på døra. Veldig behagelig når du har vært på farten hele dagen, kanskje allerede spist lunsj på restaurant og bare vil slappe av.

Variert uteliv i Aberdeen, man kan f eks henge i bar i kirke.

Foto

Sissel Fornes

Guddommelige utesteder: I Aberdeen må man åpenbart ha tenkt at det er bedre å fylle gamle kirkerom med folk enn å la dem stå tomme. Mins tre katredraler er nå livlige og unike utesteder med god takhøyde og spennende layout.

Skulle man ha lyst til å henge på byen en kveld eller tre, er utvalget stort, både av tradisjonelle puber og moderne barer. Dette er faktisk en by der du kan legge festen til kirken, det er i alle fall minst tre kirker som er bygd om til utesteder med spenstige barer, høy musikk og bra trøkk.

Whisky-elskere må selvsagt heller ikke reise skuffet hjem. Om du ikke besøker et whisky-destilleri, kan The Grill på Union Street være verdt et besøk. Utvendig ser det  anonymt og muligens en smule forsoffent ut. Innvendig derimot, en ærverdig bar fra 1920-tallet, med stukkatur i taket, skinnstoler og innredning mahogny – og 600 ulike whiskyer på menyen!

– Her er det bare å snu seg mot sidemannen- eller damen, heve glasset og si sláinte (slæinsje) så er du omfavnet av skotsk vennlighet!

Lyst til å spise haggis? Besøke et slott? Shoppe litt? Reis til Aberdeen!