Dame tar selfie foran Dunnottar Castle i Aberdeen.

Shopping, sjarm og strandliv i Aberdeen

FOTO Visit Aberdeen/Visitabdn.com

Visste du at Aberdeen er kåret til Skottlands snilleste by? Bli med og finn ut hvorfor!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

På snaue 60 minutter med fly fra Stavanger eller Bergen befinner du deg spaserende (eller surfende) i Aberdeen. Havnebyen på den skotske østkysten er kanskje ikke den vanligste byen å ta en en langweekend i, men det burde den bli!

Aberden er nemlig en deilig, blomstrende by rik på sport, kultur, arkitektur og masse god mat og drikke. Widerøe har daglige flygniger til Aberdeen, så her er det bare å hive seg med!

Havna i Aberdeen i kveldslys.

Foto

Visit Aberdeen/Visitabdn.com

VIKTIG BY: Aberdeen er Skottlands tredje største by, målt etter folketall. Det er også den viktigste havna i denne delen av Skottland.

Den grønne sølvbyen

Aberdeens historie strekker seg 8000 år tilbake i tid, med elvene Dee og Don som slynger seg på hver side av byen. Byen ble fort en hektisk og ettertraktet havn: Inn elvemunningene ble det fraktet tekstiler, krydder og råvarer fra fjerne Østen, og selv i dag er Aberdeens havn en av Storbritannias viktigste.

Marischal College, laget av lokal granitt.

Foto

Visit Aberdeen/Visitabdn.com

EVENTYRAKTIG: Marischal College ser nesten ut som et eventyrslott! Fasaden er laget av lokal granitt.

I dag kalles byen for Europas oljehovedstad, men den blir også omtalt som granittbyen eller sølvbyen. Hele seks millioner tonn granitt ble nemlig hentet ut fra et nærliggende steinbrudd og brukt i oppbygningen av byen.

Granittsteinens sølvglitrende overflate finner du i storslåtte University of Aberdeen, og på universitetsområdet rundt. De mange bygningene og de smale brosteinsgatene er et levende bevis på byens rike utvikling og historie. Også Marischal College på Broad Street, med dens viktorianske stil, er til å miste pusten av!

Sølvet komplimenteres av byen mange grønne lunger. For tropiske og eksotiske vibber besøk Winter Gardens i Duthie park. For bekker fossefall og perfeksjonerte steinbed, besøk Johnston Gardens. Mer skotsk zen finner du ikke.

 

Lang sandstrand i solnedgang i Aberdeen

Foto

Ray Smith/Visit Aberdeen/Visitabdn.com

FRED OG RO: Om det er hektisk i byen, er det fredelig langs de flotte, endeløse strendene utenfor Aberdeen.

Kulinarisk og rustikk

I likhet med her hjemme har det skjedd mye spennende på matfronten i Storbritannia. Lille Aberdeen kan alene skimte med seks restauranter i Michelins matguide for 2017. Blant annet sjømatrestauranten Silver Darling, som i tillegg til en eksklusiv meny byr på panoramautsikt over fiskebåter, bystrand og havnelivet. Kan vi friste med grillet sverdfisk, østers og ferske lokale råvarer?

Om du vil bite i noe mer «tradisjonell» mat, anbefaler vi Howies Restaurant i Chapel Street.

Strender og surf

Det magiske med Aberdeen er de mange mulighetene byen har å tilby. Det ene øyeblikket er du på shopping i Union Street, det neste på et surfebrett på Aberdeen Beach. Bare et steinkast fra sentrum finner du nemlig langstrakte gylne sanddyner og solrike strandpromenader, noe som gjør byen populær både blant surfere, kitere, vindseilere og folk som vil ha seg en eksepsjonell fin spasertur. 

Surfere på stranda ved Aberdeen med regnbue.

Foto

Visit Aberdeen/Visitabdn.com

VINTERSURF: Den beste tida å surfe på er faktisk om vinteren, fra oktober til april, ifølge lokale surfere.

Også seler og delfiner liker seg langs den skotske kysten. Har du med barn på turen, kan det være spennende med en tur ut på bølgene. En halvannen times rundtur i båt gir deg en fantastisk mulighet til å se delfinene på nært hold, og samtidig får du se havnebyen, med dens enorme skipsflåte, fra sjøsiden.

Grønne golfåser

Skottland er de grønne åsers land. Det frodige terrenget gjør derfor landsdelen til golfens mekka. Du er med andre ord ganske så «spoilt for choise» (som de sier der borte) med over 50 golfklubber i områdene rundt Aberdeen. Høyest på listen troner Auchmill Golf Club og Royal Aberdeen Golf Club, sistnevntes ytterste nihullsbane er kjent som en av verdens vakreste.

Menn golfer på golfbane i Aberdeen.

Foto

Visit Aberdeen/Visitabdn.com

GOLF: Ut på den grønne green! Tett og slett golfer's paradise.

Når vi først er inne på verdens vakreste. Du kan simpelthen ikke reise til Aberdeen uten å få med deg ærverdige Dunnottar Castle. Med en beliggenhet som tar pusten fra deg, og en dramatiske historie som strekker seg tilbake til 1392, er Dunnottar et av Skottlands mest besøkte slott. Det ligger bare 45 minutter med buss fra Aberdeen sentrum.

Utsikt over gammel borg i Aberdeen med klipper og strand.

Foto

Visit Aberdeen/Visitabdn.com

SLOTT: Dunnottar Castle er åpent for publikum. Men husk gode sko for å komme deg dit!

Whisky, pubkultur og musikk

Whisky med stor W finner du i Aberdeen. Det korndestillerte brennevinet ble opprinnelig brygget av munker så tidlig som 1100- og 1300-tallet, med høyst levende tradisjoner den dag i dag. Det er en kjent sak at verdens beste whisky – også kjent som livets vann – kommer fra Skottland.

Nærbilde av whiskey på fat.

Foto

Visit Aberdeen/Visitabdn.com

WHISKY: Som turist i Aberdeen er det nærmest obligatorisk å besøke et whisky-destilleri for å lære om skottenes stolte dråper.

Aberdeen, med byens mange destillerier, er derfor perfekt for prøvesmaking. Følg dråpene fra malting, mesking, fermentering og destillering, og test alt fra purung whisky på tre år til kloke dråper lagret i 15-20 år. Kanskje blir du litt klokere på livet? Start her for å lære mer.

Et pub-besøk hører med når du er i Skottland, om så bare for å slå av en prat med den koselige skotten på barstolen ved siden av deg. BrewDog (som vi nå også har i Norge), har sitt opphav i Aberdeen, og byr på en rekke øltyper av høy kvalitet.

Travel handlegate i Aberdeen.

Foto

Visit Aberdeen/Visitabdn.com

SHOPPING: For den shoppingglade, er Union Street stedet å gå.

Husk at du som nordmann kan få igjen moms på kjøpene dine. Se etter Tax Free-skiltet i butikkene du handler, og du kan få tilbake cirka 12 prosent på kjøpene dine på flyplassen før avreise.

Timene flyr av gårde i Aberdeen. Etter en real shoppingrunde, hva er vel bedre enn å slenge seg nedpå for en strekk på hotellrommet? Norwood Hall Hotell er en historisk perle fra midten av 1800-tallet. Men vi må advare, her spøker det!

Spøkelser eller ei. Aberdeens vennlige vesen er vanskelig å ikke la seg sjarmere av. For ikke å snakke om de morsomme skottene! Vi lover du drar hjem igjen med et smil om munnen. Aberdeen fortjener helt klart betegnelsen Skottlands snilleste by!