Hvalhale.

Hvalsafari – møt havets kjemper!

FOTO Marten Bril/Nordnorge.com

Spermhval, spekkhugger, vågehval, nise og grindhval. Reiser du nordover, kan du bli kjent med disse flotte majestetene. De er nemlig like nysgjerrige på deg som du er på dem.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Å tøffe ut på et hav dekket av frostrøyk, godt kledd og med litt høyere puls enn vanlig. Sånn begynner hvalsafarien. Hvordan den ender er det ingen som vet, for som med all annen safari, er det dyrene som bestemmer.
 

Hvalgaranti

Reis til 69 grader nord, til det lille sjarmerende fiskeværet Andenes, helt ytterst i havgapet. Med en gang du lander på Andøya merker du det friske nordlandsklimaet, med sjøsprøyt som slår inn mot land på alle kanter.

Hos Hvalsafari i Vesterålen har du faktisk hvalgaranti! Området utenfor Andenes er det eneste stedet i Nord-Europa hvor du med stor sikkerhet kan se spermhval på korte turer. Det kjølige, dype arktiske havet er spesielt egnet som spiskammers for spermhvalen. Og du bør være klar for overraskelser av det hyggelige slaget!

 – Det kan like gjerne dukke opp vågehval, grindhval, nise, spekkhugger og sel på turen. Faktisk er sjansen for å se hval så stor som 99 prosent, forteller Daniele Zanoni, salgssjef i Hvalsafari ved Andenes.

 

 

Folk ser på hvalen som svømmer.

Foto

Marten Bril/Nordnorge.com

TETT PÅ: Hvalene er nysgjerrige på båtene som kommer for å besøke dem, og du trenger ikke telelinse for å få gode bilder.

Kapteinen og mannskapet om bord har også god lokalkjennskap til farvannet. Skulle båten, mot formodning, ikke finne hval i løpet av safarien, kan du bli med på en ny tur eller få pengene tilbake.

Det tar bare en liten time fra Andenes ut til hvalens tilholdssted. En hvalsafari varer normalt i tre til fem timer, alt etter hvor lang tid det tar før hvalene kommer opp til overflaten.

Gleden over å oppdage en hval som sakte men sikkert kommer opp til vannskorpa for å puste litt, før den igjen dykker langt ned i dypet, er ubetalelig!

– Folk reagerer på de utroligste måter når de får se hvalen i levende live, og for mange er det en opplevelse som blir sittende i kroppen. Vi opplever både gråt, gisp og skrik, ingen reaksjoner er rare for oss, ler Zanoni.

På hvalens premisser

Naturguidene i området er spesialister på denne type storhavssafari. Kunnskapsformidling er viktig, derfor er guidene om bord både forskere og studenter fra mange forskjellige land. Derfor oppleves hver tur som et spennende forskningsprosjekt.

Ofte er forskerne like engasjerte som turistene, der de ivrige henger over ripa og tar bilder av kjempene som leker i vannflaten.

 

Ryggfinner på to hvaler, Andenes, Vesterålen.

Foto

Marten Bril/Nordnorge.com

MAJESTETISK: Du føler deg som en liten del av noe større når dette synet åpenbarer seg.

– Vi er svært opptatte av å ta hensyn til hvalene når vi er ute på safari. Båtene nærmer seg derfor hvalen svært sakte, og alltid bakfra, for å ikke forstyrre ferden dens på noen måte, understreker Zanoni. 

– Spekkhoggerne nærmer vi oss alltid parallelt med båten. De ulike dyrene har ulike preferanser, og det er alltid dyret som bestemmer hvor nært båtene kan gå. I tillegg er våre båter utstyrt med lavstøy-propeller, sier han.

Er du riktig heldig, blir hvalene nysgjerrige på båten du er ombord i, og kommer helt bort for å hilse på. Kanskje tar flokken følge med båten et stykke.

Å se den majestetiske spermhvalen på nært hold er en opplevelse du sent vil glemme. Når den opptil 20 meter lange spermhvalen dykker ned, og halen kommer til syne, slutter du nesten å puste. Husk å pakke med deg kamera – du får garantert minner for livet!

Folk på dekk på båten på hvalsafari.

Foto

Marten Bril/Visitvesteralen.com

POPULÆRT: Siden naturguidene ofte er forskere eller studenter, føler du deg nesten som om du er på et spennende forskningsprosjekt!

Ikke bare for utenlandske turister

En stor andel av de som oppsøker hvalsafarien er utenlandske turister. Men du trenger ikke å være tysk eller japansk for å få en opplevelse for livet i Vesterålen.

– Vi merker at flere og flere nordmenn blir oppmerksomme og nysgjerrige på sitt eget land og sin egen historie. Det å være ute på det åpne, arktiske havet og skue etter de enorme dyrene er eksotisk også for nordmenn, sier Zanoni.

Har du lyst til å oppleve de majestetiske dyrene på nært hold, kanskje til og med i strålende midnattssol? Widerøe flyr deg rett til hvalsafarien og Andenes.

På nettsidene til Hvalsafari AS eller Seasafari Andenes kan du lese mer om hvalsafari på Andenes. Stø i Vesterålen tilbyr også hvalopplevelser, les mer på nettsidene til Artic Whaletours.