Førjulstid og julemarked i Bergen

Magisk førjulstid i Bergen

FOTO Robin Strand / VisitBergen

Hvorfor ikke legge førjulsreisen innenlands i år? Fly til Bergen og opplev bergensernes varme og intime førjulstid.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

I Bergen har man for lengst lært seg å ikke la julestemningen være avhengig av været. For selv om man kanskje ikke kan regne med hvit jul i vestlandshovedstaden, er det få steder som kan matche Bergen når det kommer til førjulsstemning. Med fokus på lys, varme, sang, hjerterom og lokale godbiter er førjulstiden mellom de syv fjell virkelig et must å få med seg.

I Pepperkakebyen i Bergen kan du se mange forskjellige kreasjoner

Foto

Gjertrud Coutinho

Du kan ikke besøke Bergen før jul uten å besøke Pepperkakebyen.

- Mange har nok allerede hørt om Bergens unike Pepperkakeby. En høytidsdugnad der hele byens skoler, bedrifter, lag og foreninger bidrar med sine unike pepperkakekreasjoner. Her kan du oppleve alt fra naturtro gjengivelser av byens signaturbygg som Bryggen og Ulriksmasten, men også fantasifulle innslag som luftskip, middelalderborger og storslåtte romskip. Pepperkakebyen er åpen fra november til nyttårsaften og finner sted i byens gamle storstue Sentralbadet, forteller Marianne Johnsen i Visit Bergen.

Intim juleshopping

Bergen Julemarked arrangeres på Festplassen for tredje gang i år. Midt i hjertet av byen, et steinkast fra byens mange hotell, kan du finne unike gaver og godbiter fra lokale produsenter og kunstnere. Kjøp med deg en gløgg og ta en tur i det romantiske pariserhjulet, eller stikk innom varmestuen for noe å bite i, og noe godt i glasset. 

- Bergen har en rik tradisjon for brygging av juleøl, og på julemarkedet får du oppleve mangfoldet. Julemarkedet er åpent fra 28. november til 22 desember, forteller Johnsen.

 

Og mens du først er i sentrum. Hvorfor ikke rusle en tur innom Bryggen, selve hjertet i bergensk førjulstid?  På veien kan du gå via Skostredet, Bergens kanskje mest trendy og sjarmerende gate. Her kan du ta pulsen på bergensk gjestfrihet, mens du navigerer deg frem til et ledig bord. 

Lysfest

23. november samles 30 000 store og små bergensere til den tradisjonsrike Lysfesten på Festplassen og rundt Lille Lungegårdsvannet. Her tennes byens julegran, noe som feires med musikk, fyrverkeri og fakler. Et spektakulært skue og en intim stemning som du bare må få med deg.

Fyrverkeri under Lysfesten i Bergen

Foto

Robin Strand

Denne spesielle novemberdagen lyser det ikke bare i stille grender, da er det nemlig full Lysfest i byen mellom de sju fjell.

Tradisjonsrik julemat

Du må ikke finne på å forlate Bergen i førjulstiden før du har smakt på den unike julematen som Vestlandet har å by på. Pinnekjøtt og lutefisk har du sikkert hørt om, men har du fått smakt den nydelige persetosken? En herlig spesialitet som du så og si bare kan spise i Bergen. Anbefales på det varmeste! 

- Dersom mer moderne retter frister, er Bergen proppfull av innovative og spisesteder med kreativt renommé. Bergen er en matby, forteller Johnsen. 

Konserter og fjordcruise 

Bergen er som kjent «Inngangen til Fjordriket», og hva kan være vakrere enn et spektakulært fjordcruise for å oppleve Vestlandets flotteste naturskuer midtvinters. Både dagscruise, og lengre turer på fjorden har avgang direkte fra Bergen sentrum ved Fisketorget. 

Narøyfjorden på vinteren

Foto

Gjertrud Coutinho

Nærøyfjorden er vakker året rundt, men kanskje ekstra fin med med melis på toppene?

- Men skulle litt kultur friste mer enn naturen er det en rekke julekonserter i byens kirker og ikke minst i Grieghallen. Noen av disse konsertene er gratis, forteller Johnsen. 

I tillegg er selvsagt alle Bergens «vanlige» turistattraksjoner åpen i førjulstiden og i romjulen. Akvariet, vitensenteret VilVite og Fløibanen gir glede for store og små. Og skulle værgudene mot formodning sende snø, er det bare på raske med seg et akebrett, ta Fløibanen opp og sette utenfor Tippetue. Kanskje landets mest spennende akebakke. Vel nede er det bare å ta banen opp igjen og sette utfor enda en gang.