Par løper ut i annet på Kjerringøy.

24 timer i Bodø

FOTO Olav Inge Alfheim/Nordnorge.com

Bare ti minutter fra Bodø lufthavn står det opplevelser i kø som kan bli minner for livet! Om du så bare har ett døgn i Bodø, skal vi hjelpe deg å fylle det ...

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Mange ble overrasket da Bodø havnet på National Geographics topp 20 må-se-liste i 2013. Men kjenner du Bodø og vet hva denne byperlen har å by på, er det kanskje ikke så overraskende likevel ... National Geographic falt pladask for blant annet innflygingen, lyset og Saltstraumen. Det skjønner vi godt!

Og de er ikke alene om å la seg begeistre – Bodø ble også kåret til Norges mest attraktive by i 2016, i Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling. Her var god sentrumsutvikling en av årsakene som førte nordlandsbyen helt til topps.

Folk utenfor rådhuset i Bodø.

Foto

Roger Johansen/Nordnorge.com

PRISVINNER: Bodø gikk av med seieren som Norges mest attraktive by i 2016.

Når du lander i Bodø, er du «10 minutter unna alt». På bare noen få timer kan du få med deg alt fra spektakulære naturopplevelser til yrende byliv. Guiden nedenfor ser kanskje fullstappet ut, men vi lover at du rekker alt dette – selv på ett døgn!
 

Nordlands beste frokost

Om du kommer rett fra flyplassen grytidlig om morgenen, bør du starte dagen med en god frokost. Og faktisk kan du ikke bare spise en god frokost i Bodø, men også en av Norges aller beste.

Selv om du ikke har overnattet på hotellet, kan du på Scandic Havet forsyne deg med pølser fra slakter Idsøe i Stavanger, kremet eggerøre, hjemmelagde frokostblandinger, nypresset appelsinsaft, ferskbrygget kaffe og alt annet som hører med til en ordentlig hotellfrokost. Panoramautsikten mot havet får du med på kjøpet.

Har du mer sansen for kaféfrokost i lag med bodøværingene selv, er Babel Barista & Hjemmebakst stedet å gå! Nydelig kaffe, hjemmelagde kaker, hvetebakst og velfylte sandwicher står på menyen.

 

Mor og barn på skogstur med utsikt til fjell og hav.

Foto

Aud Tjønnøy/Nordnorge.com

BODØMARKA: Du er ikke langt unna naturen in Bodø. I Bodømarka er det fantastiske turmuligheter.

Bynære Bodømarka

Med en solid frokost i magen er du klar for eventyr, og du trenger ikke å dra langt. Bare ti minutters kjøretur unna sentrum finner du «inngangsporten» til Bodømarka, og kan legge ut fine stier og løyper. På en kort formiddagstur kan du oppleve både kystnatur, skog og høyfjell, og kanskje også spotte et vilt dyr eller to.

Ta for eksempel turen opp til Keiservarden, Bodøs mest besøkte topp, som kan nås fra mange ulike steder. Her har du 360 graders utsikt til «hele verden».

Enda nærmere sentrum finner du Skjæringa på Stormyra, som er nok en inngang til skogsriket. Turstien går langs jordene via Bodin gård, før den snor seg gjennom tett skog langs Bodøelva. Stien tar deg videre til Nordland kultursenter og Bodin kirke, og ender ved Bodøsjøen, hvor du blir møtt av et spektakulært syn om du har værgudene med deg.

Fantastik solnedgang med hav, fjell og rød himmel.

Foto

Roger Johansen/Nordnorge.com

VAKKER UTSIKT: Midnattsol mot Lofotveggen.

Eller hva med å tråkke rundt i skogen eller på en av Bodøs mange nærliggende øyer? Med konseptet Fly & Bike kan du bestille sykkel på flyplassen! Les mer om Fly & Bike og sykling i Bodø her.
 

Lunsj og møsbrømlefse

Hørt om møsbrømlefse? Uansett om du kjenner til den eller ei, er dette noe du definitivt må smake. Den lokale Salten-spesialiteten består av crêpe med søt brunost og rømme, og er helt unik.

Lefse med møsbrøm, en lokal variant i Bodø.

Foto

Nadia Nordskott/Nordnorge.com

NAM NAM! Lefse med ost og rømme kalles møsbrømlefse, og er noe du aldri kommer til å smake andre steder enn i Bodø.

Ta lunsjen og lefsa på Kjelen Kafe, som ligger idyllisk til og rett ved Saltstraumen. Der er maten lokal og selvfølgelig hjemmelaget, for ikke å snakke om den fantastiske utsikten du får servert fra verandaen! Innled gjerne lunsjen med kald sei og agurksalat, eller kanskje kveite med rømme? Så kan du kose deg med den søte møsbrømlefsa til dessert.

 • Kaffe og konfekt

  Foto

  Martin Losvik

  FLERE VARIANTER: Møsbrøm får du også som konfekt ...

 • Is med møsbrøm, en lokal ingrediens fra Bodø.

  Foto

  Martin Losvik

  ...eller som is!

Utflukt til Kjerringøy

En øyutflukt til Kjerringøy er et must! Knut Hamsuns paradis ligger bare en halvtime unna Bodø by. Med én gang du går i land, er det som som om du har spasert rett inn i et nasjonalromantisk tablå. Turkise fjorder, grønne enger og stupbratte fjell omgir den smale landstripen, og du får følelsen av å ha reist 100 år tilbake i tid – minst.

 • Par løper ut i annet på Kjerringøy.

  Foto

  Olav Inge Alfheim/Nordnorge.com

  SYDEN? Nei, Kjerringøy! Hvis solen skinner kan du ta deg et bad på lekre sandstrender.

 • Handelsstedet på Kjerringøy.

  Foto

  Natia Norskott/Nordnorge.com

  NYT SYNET: Kjerringøy Handelssted er virkelig så vakkert som du har sett på film og postkort.

Kjerringøy Handelssted er et unikt kulturminne fra 1800-tallet, og historien suser fortsatt gjennom det utrolige landskapet og de fredede bygningene. Ta turen inn inn i hovedhuset, der du kan titte på franske tapeter og himmelsenger. I naustet kan du beskue en av de eldste bevarte nordlandsbåtene – en krumstevnet åttring fra rundt 1820.

Så kan du vandre til huset der forfatteren Knut Hamsun vokste opp, og få et unikt innblikk i tilværelsen som Hamsun stadig vendte tilbake til i sine erindringer og verker.

Når du er på øya, må du også få med deg kafeen Markens Grøde på Kjerringøy Gård. Der kan du sette tennene i verdens beste kanelsnurrer, og få med deg prisbelønte oster eller andre godsaker fra gården med i kofferten.

 

Middagsrett med fisk, bacon og ertestuing

Foto

Restaurant Bjørk

SIGNATURRETT: Grillet tørrfisk a la Svengårds er manges favoritt på Restaurant Bjørk – med god grunn!

Når magen begynner å rumle etter øyutflukten, bør du ta deg turen til Storgata i hjertet av Bodø sentrum. Der finner du Restaurant Bjørk, som byr på alt fra tapas til pizza. Om du føler deg litt vågal, må du prøve signaturretten: grillet tørrfisk med petit pois puré, posjert egg, baconsmør og aiolipoteter.

Om du heller vil ta middagen til sjøs, kan du rusle til bryggekanten og Bryggerikaia. Restauranten ligger tett på sjøen, og har en fantastisk utsikt over indre havn.

Par spiser blåskjell i sola på Bryggerikaia i Bodø.

Foto

Terje Rakke/Nordic Life

MAT MED BØLGESKVULP: På sommerstid kan du nyte (midnatt)sola på uteserveringen til Bryggerikaia.

Uteliv og nattelys

Bodø ligger like nord for Polarsirkelen, og har en lang periode på sommeren hvor sola hviler langs horisonten hele natta, noe som skaper en spesiell og rødglødende himmel. Har du bare ett døgn i Bodø, bør du være oppe sammen med sola!

Start kvelden med et glass under midnattsola og varmelampene på Sydøst, som ligger så nær havkanten du kommer.

Så må du få med deg det som skjer på Stormen. Stormen ble nybygget i 2014, og har vokst til å bli et av Norges (og kanskje Europas?) beste konserthus.

 

Øl fra det lokale bryggeriet Bådin.

Foto

Morten Iveland/By North

EGET BYØL: Er du glad i øl, bør du smake på noen av ølsortene til det lokale bryggeriet Bådin.

Avslutt kvelden med Bodøs lokalbryggede øl Bådin, som du får i glasset på stort sett alle barer og utesteder i byen. Rusle bort til Dama di, som med sin eksotiske atmosfære er Bodøs alternative utested. Om du heller vil være bodøværing for en kveld, drar du på Norlænningen, der du kan velge og vrake mellom ølsorter i en uformell setting.

Folkeliv på utestedet Dama di i Bodø.

Foto

Martin Losvik

GOD STEMNING: På Dama di kan du kose deg i den lyse sommernatta.

Det skal også nevnes at det stort sett er «tøffel-avstand» mellom de fleste utestedene i byen, så hva med en pub til pub-runde?

God tur til Bodø – og god fornøyelse!