To dykkere ved en undervannsformasjon i Saltstraumen, Bodø.

Dykking i Saltstraumen – verdens sterkeste strøm

FOTO Vebjørn Karlsen

Visste du at National Geographic har kåret Saltstraumen utenfor Bodø til verdens femte beste dykkedestinasjon? Vi forteller deg hvorfor.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Få andre steder i verden kan du oppleve så spennende dykkeropplevelser som i Norge! I motsetning til det cocktailpregede undervannslivet i sydligere strøk, er norske farvann av en røffere, mørkere karakter. 

Bro over Saltstraumen med urolig vann.

Foto

Vebjørn Karlsen

DET SYDER! Saltstraumen er verdens største malstrøm, og et av verdens beste steder å dykke.

Saltstraumen er kanskje den råeste dykkeropplevelsen du kan oppleve her til lands. Kåret til verdens femte beste destinasjon for dykking av National Geographic, er dette et uforglemmelig sted å kaldtvannsdykke. Enorme mengder fisk svømmer gjennom flagrende tareskog, omkranset av fargerike anemoner og nakensnegler. Dette er virkelighetens Taremareby!

Vi har tatt en prat med Fredric Ihrsén, som er instruktør og daglig leder i Saltstraumen DykkeCamp. Han har jobbet som instruktør i Asia og Egypt i over sju sesonger, og har også besøkt noen av verdens mest spektakulære korallrev. Likevel er Saltstraumen noe av det beste og tøffeste han har opplevd.

Gummibåt i fart i Saltstraumen, Bodø.

Foto

Tore Schöning Olsen

SÅNN SER ADRENALIN UT: Inntrykket av Saltstraumen på overflaten gir deg et godt inntrykk av kreftene som beveger seg under havoverflaten.

– Saltstraumen har en unik skjønnhet. Delvis på grunn av de sterke strømmene som fører med seg rent og oksygenrikt vann, og delvis fordi det er en terskelfjord som gir store mengder mat og energi til alle vekster og dyr, forklarer Ihrsén.

Han trekker også frem de utrolige formasjonene og veggene under vann som isbreene har skapt i sin tid. Disse formasjonene er årsaken til at strømmen er så pulserende og ujevn.

– For meg som guide og instruktør er det alltid spennende å dykke her, for hver dag og hvert dykk krever at jeg er konsentrert og oppmerksom. Strømmen kan plutselig komme med et overraskende push og gjøre dykket ekstra spennende!, sier Ihrsén.

To dykkere ved en undervannsformasjon i Saltstraumen, Bodø.

Foto

Vebjørn Karlsen

TUNNELEN: En av Saltstraumens mange dykkeplasser er denne undervannsformasjonen, som går rett opp fra 31 til 25 meters dyp. Hullet har en diameter på nesten to meter, og er fylt med farger og liv.

Sterk dykkeopplevelse utenfor Bodø

Sikten i Saltstraumen er vanligvis veldig god, spesielt i begynnelsen og slutten av sesongen. I februar/mars og september/oktober kan den være opptil 40 meter. Om sommeren varierer sikten noe, men da er den marine faunaen på sitt rikeste. Tette, friske tareskoger og anemoner i alle regnbuens farger gir deg en sterk dykkeopplevelse.

Men Saltstraumen er ikke for nybegynnere. Den sterke strømmen er ikke bare heftig, den kan også være farlig om du ikke vet hva du holder på med.

– Vi anbefaler at man er en erfaren dykker før man gir seg i kast med Saltstraumen. Det betyr at man er Advanced Open Water-sertifisert med minst 30-50+ dykk i tørrdrakt når strømmen er sterk, sier instruktør Fredric Ihrsén i Saltstraumen Dykkecamp.

De tilbyr både dykking og snorkling, og har også overnattingsmuligheter i komfortable hytter. Her er du i trygge hender, og har muligheten til å prøve deg i strømmen utenfor Bodø i kontrollerte forhold med sikkerheten i forsetet.

Snegle under vann i Saltstraumen, Bodø.

Foto

Vebjørn Karlsen

NAKENSNEGLE: Både floraen og faunaen i Saltstraumen gjør dette til et av verdens råeste dykkesteder.

Fra Sydendykker til ekspert på hjemmebane

– De fleste som forsøker seg første gang som scubadykker, gjør nok det i sydlige farvann. Der trenger man ikke mye bekledning, og det kjennes enkelt og deilig, sier Sigurd Paulsen, President i Norges Dykkerforbund. Han forklarer at hvis du har startet som «sydendykker», har du gode muligheter til å fortsette eventyret på hjemmebane.

– Dykkerklubber tilsluttet Norges Dykkerforbund og dykkesentre tilbyr deg nettopp et lite ekstrakurs, slik at du mestrer litt mer utstyr som sikrer deg gode undervannsopplevelser i Norge. I våre farvann kan klubbene tilby dykking i trygge omgivelser, og et samhold med venner som dyrker gleder under havoverflaten, avslutter Paulsen.

Vi flyr deg til Bodø

Mer om dykking i Norge?

Tre dykkere under vann.

Dykking i Lofoten – et arktisk undervannsparadis

Krystallklart hav og fargerike maneter, kråkeboller og sjøstjerner. Tilsett et par heftige skipsvrak, og du har dykking i verdensklasse – nord for polarsirkelen.

Dykking ved et skipsvrak.

Dykking i Norge – velg et vrak!

Svev over forliste skipsvrak sammen med stimer av fisk. Eller kanskje vil du utforske Norges svar på Atlantis på Vestlandet? Dykking i Norge er aldri kjedelig!