Havørn som flyr med snødekt fjell i bakgrunnen.

Havørnsafari – møt himmelens majestet

FOTO Visitnorway.com

Havørnen har faktisk et vingespenn på lengde med en fullvoksen mann! Europas største rovfugl er et mektig skue, og opplevelsen er kanskje nærmere enn du tror ...

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

– Når vannet fosser forbi, og ørnen flyr lavt over båten, da kan selv den mest blaserte av oss bli preget av stunden, sier Knut Westvik, daglig leder i Stella Polaris som arrangerer havørnsafarier fra Bodø.

Han forklarer at den historisk tette bestanden av havørn i Bodøområdet gjør at de, i likhet med hvalsafari på Andøya, kan gi gjestene en «havørngaranti». – Vi må vanligvis ikke langt ut fra havna får den første ørna er observert, sier han.

EFFEKTIV JEGER: Svusj, sier det, og vips har havørnen fanget en fisk – rett foran øynene dine.

Ifølge Miljødirektoratet er dagens havørnbestand i Norge anslått til mellom 3200-3800 par. Dette utgjør mer enn halvparten av Europas havørn, samt mellom 25 og 50 prosent av verdensbestanden. Av disse er 35 prosent i Nordland, noe som betyr flere hundre havørn! 

Bodø har den tetteste populasjonen av havørn i verden, derfor er det kanskje ikke så rart at den er valgt til Norges havørn-by. Nordland er virkelig havørnens rike, og bedre garanti for å møte den vakre rovfuglen får du ikke.

HIMMELENS MAJESTET: Naturen viser seg fra sin aller vakreste side når havørnen dukker opp som en silhuett i solnedgang.

Enorme dimensjoner

Å se en havørn på nært hold er en majestetisk opplevelse du sent vil glemme. Lite kan måle seg med størrelsen på en fullvoksen havørn. Kroppen kan bli opptil en meter lang og vingespennet opp mot 2,5 meter. Dette betyr at om du hadde lagt en voksen mann på tvers over ryggen på fuglen, ville han ikke nådd fra vingespiss til vingespiss!

Spesielt ved Saltstraumen, den store malstrømmen rett utenfor Bodø, er det mye havørn. Her er det rikelig med fisk og lett for sjøfuglene å finne mat. Med havørnsafari har du muligheten til å se den store fuglen i sitt naturlige miljø. Turoperatører med lokalkjennskap, som bor og ferdes i området til daglig, vet hvor du finner den.

Stella Polaris er et prisbelønnet selskap (årets leverandør til Hurtigruten i 2016) som arrangerer daglige havørnsafarier ut fra Bodø havn.

 

 

Havørn flyr over havet med fisk.

Foto

visitnorway.com

EKSOTISK PÅ HJEMMEBANE: Det er ikke alltid nødvendig å reise til den andre siden av kloden for å oppleve eksotiske dyr på nært hold. Norge har en imponerende havørnbestand.

– Lengden på en tur er som oftest inntil 2 timer, særlig når vi opererer tur/retur Saltstraumen. Det gjelder å ha øynene med seg underveis, for i tillegg til havørnen ser vi ofte måke, ærfugl, skarv, lundefugl. Oter, sel og en og annen grindhval hører også naturlig med i faunaen, men disse dyra møter vi noe sjeldnere, sier daglig leder i Stella Polaris, Knut Westvig.

Så finn frem kamera og reiseveske, og nyt Nord-Norge! Du kan også dra på havørnsafari i blant annet Svolvær og Henningsvær. Lofoten har i tillegg noen av de beste surfeopplevelsene i Norge, så hvorfor ikke kjøre både safari og surfing på én og samme tur?