Is på Ellentjern I solnedgang.

Finn stillhet og ro i Finnmark

FOTO Bjarne Riesto

10 mil utenfor Kirkenes ligger Ellentjern, uten strøm og innlagt vann. Et perfekt sted for økoturisme. Forvent naturnære opplevelser som hundekjøring, nordlys, fuglekikking og badstu i 35 minusgrader.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Vinterturisme er hot, med truger og sleder, stålis og mørketid. I urgammel, boreal barskog i Øvre Pasvik nasjonalpark driver Marit Sundt og Arne Liaklev økologisk turisme basert på barsk Finnmarksnatur. Basen deres er en åpning i skogen som består av tømmerkoier, lavvo, stall, bålplass, badstu – og utedo.
 

Sanselig luksus

– Hos oss kommer man til en helt annen verden. Enkel og sanselig luksus og veldig, veldig god mat. Her kan du koble ut og koble av – for så å la de store opplevelsene velte inn og sette spor. Ellentjern er et stemningsfullt sted. Man må nesten være her for å forstå det, sier Marit.

 • Marit Sundt ved Ellentjern, Finnmark.

  Foto

  Lene Stavå

  VARM VELKOMST: Marit Sundt utenfor en av tømmerkoiene.

 • Is på Ellentjern I solnedgang.

  Foto

  Bjarne Riesto

  STILLE: Du vet den stillheten som legger seg som et varmt pledd rundt kroppen? Den finner du her.

 • Hytter til leie ved Ellentjern AS, Pasvik Nasjonalpark, Finnmark.

  Foto

  Arne Liaklev

  GAMMELT SAGBRUK: Ellentjern er opprinnelig et sagbruk som ble brukt av lokale tømmerhoggere.

 • Lavvo og bålplass ved Ellentjern, Pasvik Nasjonalpark, Finnmark.

  Foto

  Arne Liaklev

  SOLGLIMT: Ellentjern drives økologisk og er sertifisert og godkjent gjennom Norsk økoturisme.

 • Disig tåke over tjernet, Pasvik nasjonalpark, Finnmark. Fog across the lake in Pasvik National Park, Finnmark.

  Foto

  Arne Liaklev

  DIS OVER TJERNET: Ellentjern eller Ellentjørna ligger øverst i Pasvikdalen, rundt to kilometer sørvest for bygda Vaggatem.

Det har vært aktiviteter i området rundt Ellentjerntunet i over 100 år. Opprinnelig bodde det tømmerhoggere her, og det gamle sagbruket var i aktiv bruk helt frem til 1960-tallet. Den eldste koia «gammelkoia» er fra 20-tallet, mens «nykoia» er fra 70-tallet.

Uten strøm og innlagt vann

Det knirker i trærne rundt koietunet. Snart ligger snøen som en tykk dundyne over det barske Finnmarkslandskapet. Da er det perfekte forhold for å ta seg en trugetur eller å bli dradd gjennom snøhavet av et hundespann. Ved siden av å tilby overnatting på Ellentjern, driver Marit og Arne også aktivitetstilbudet Dogpower.

Å drive økologisk reiseliv uten innlagt strøm og vann har blitt en livsstil for Marit og Arne, men det kan selvsagt være krevende. Den største utfordringen er at ting kan ta lengre tid, og må planlegges ekstra nøye. For eksempel vedsankingen: Hele tre uker på våren setter de av til å hogge trær og å kløyve 30-40 kubikk brensel til vinterhalvåret. Det er tungt arbeid. 

– Vi slipper å gå på treningssenter, ler Marit. Men for oss har det blitt en naturlig del av året. Det er slik vi vil ha det.

Hundespann på tur i Pasvik Nasjonalpark, Finnmark.

Foto

Arne Liaklev

FULL FART: Har du drømt om å kjøre hundeslede? På Ellentjern er det den naturligste ting i verden.

Mørketurisme

Turister fra hele verden kommer til Norges ytterste nord for å oppleve den ekstreme mørketiden og den strippede luksusen, som for eksempel fra USA, Australia, Østerrike og Nederland. Mange får seg en opplevelse som rister i grunnvollene når de opplever mørketid, nordlys og krystallklare stjernebilder for første gang. For ikke å snakke om kulden.

– Vi hadde en amerikansk frue her for noen år siden, og hun fikk helt sammenbrudd da hun forsto at hun måtte bruke utedo i 20 minusgrader. Hun mente det ikke gikk an, men etter to dager ville ikke den amerikanske fruen reise hjem igjen, ler Marit.

Dagene er korte i mørketida. Lyset er en opplevelse i seg selv, og varierer fra time til time, fra dag til natt, fra måne til måne.

– Gjestene våre opplever mange magiske stemninger som kan fanges på bilder, eller på ens indre minnekort, sier Marit.

 • Stjernehimmel i Pasvik Nasjonalpark, Finnmark.

  Foto

  Randulf Valle

  ABSOLUTT STJERNEKLART: Den åpne vinterhimmelen uten lysforurensing gir deg følelsen av å være en bitteliten del av universet.

 • Tre personer ved et bål en vinterkveld I Finnmark.

  Foto

  Arne Liaklev

  BOREAL BARSKOG: Trærne i pasvikdalen er tilknyttet verdens største barskogbelte som brer seg videre gjennom sibir.

 • Hytte under stjernehimmel på vinterstid, Ellentjern AS, Pasvik Nasjonalpark, Finnmark.

  Foto

  Arne Liaklev

  IDYLLISK OG EKTE: Du kjenner at du lever når du sover i en tømmerkoie uten strøm og vann.

Etter en dag ute i frisk luft og vakker natur, fyres det i badstua. Visste du at Finnmark er den eneste regionen i Norge der badstukulturen ikke ble borte under reformasjonen? Sørover i Europa ble det sett på som en synd at kvinner og menn skulle være nakne sammen, og kirken forbød det. Men finnmarkingene lot seg ikke stoppe. Med bjørkeris i den ene hånden og vedkubber i den andre, lot de i stedet dampen stige i de hete badstuene. Og det gjør den fremdeles på Ellentjern!
 

Paradis for fuglekikkere

Fugleturismen i Øst-Finnmark har de siste årene hatt en sterk økning, og fuglekikkere og fotografer fra hele verden kommer for å oppleve det unike fuglelivet Varanger-regionen har å by på. Ved foringsplassen på Ellentjern får man oppleve alle de østlige taigaartene som konglebit, lavskrike, lappmeis, polarsisik og snøspurv.
– Det er et yrende liv! En stor opplevelse, og balsam for kropp og sjel. Stressnivået daler når man observerer fugl, lover Marit.

 • Rød konglebithann I snøen, Øvre pasvik nasjonalpark, Finnmark.

  Foto

  Randulf Valle/Randulfvalle.no

  FARGERIK: Konglebithannens røde fjær tar seg ekstra godt ut mot den kritthvite snøen.

 • Gul konglebithunn I snøen, Øvre pasvik nasjonalpark, Finnmark.

  Foto

  Randulf Valle/Randulfvalle.no

  PÅ NÆRT HOLD: Naturen rundt Ellentjern er urørt, og du kommer tett på fuglelivet. Her er en konglebithunn på foringsplassen.

Lidenskap for «ugress»

Marit har alltid vært interessert i mat og planter, og aller helst kombinasjonen av dem. Hun krydrer ikke bare med kjærlighet, men også med lokale urter som sibirgressløk, kvann, karve, mjødurt, krekling og einer. Naturens helt egne og nydelige smaker.

– Jeg lagde mitt første herbarium som 9-åring. Jeg vokste opp med en farmor som var gammel og en far som likte å lage mat. Vi hadde kunnskapen i familien, og etter hvert som jeg ble eldre, ble jeg også mer interessert i mulighetene naturen gir, forteller Marit. Opp gjennom årene har hun forsket og intervjuet eldre mennesker om tradisjonskost og videreformidlet matkunnskapen.

Marit Sundt ved Ellentjern lager fårikål I bålpanna.

Foto

Lene Stavå

MATKUNNSKAP: Marit Sundt trives ved grytene, og tilsetter gjerne planter som vokser vilt i naturen.

– Det er en viktig kulturarv som gir positive og overraskende opplevelser. Når jeg forteller gjestene hva de spiser, er det mange som angrer bittert på ugresset de luket rett før de dro på ferie, smiler hun.
 

Norges villeste fårikål

Når vi besøker Ellentjern, er det fårikålens dag. Marit har disket opp med det som sannsynligvis er Norges villeste fårikål. 

I jerngryta over bålet har hun lag på lag med nordnorsk villsau, grønnkål, hodekål, salt og pepper. Som tilbehør har hun kokt selvdyrkede mandel- og gulløyepoteter, og toppet det hele med en knallgrønn Finnmarkspesto av viltvoksende løkplanter, samt røde, hele tyttebær.

 

Fårikål I bålpanna, Ellentjern, Finnmark.

Foto

Lene Stavå

PUTRENDE MATLYKKE: Det dufter deilig av maten som tilberedes over åpen flamme.

Ellentjern drives økologisk og er sertifisert og godkjent gjennom Norsk Økoturisme. For Marit og Arne er det viktig at de tilreisende får store, gode kvalitetsopplevelser, samtidig som at lokalsamfunnet, miljøet, dyr og natur bevares.

– Vi ønsker å være en motvekt til den motoriserte turismen, og tror at den virkelig gode naturopplevelsen kommer når du er der selv. I naturen. I stillheten og roen. Nå til dags er det faktisk ganske eksotisk, smiler Marit.

Trenger du litt stillhet og ro? Sjekk ledige flybilletter til Kirkenes som ligger kun 10 mil unna Ellentjern.