Syklister blant blomster og knauser.

Sykkelbyen Florø – som skapt for deg på to hjul

FOTO Steinar Bauge

Småbyidyll eller sykkelopplevelser med sjøsprøyt? I øyriket i Sogn og Fjordane kan du få i pose og sekk.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Plukk opp sykkelen på flyplassen, sett fart på pedalene – og vips så er du i sentrum av Florø på ti minutter. Kanskje mindre.

– Her er det korte avstander til alt. Og det første du bør gjøre er å sykle litt rundt i Norges vestligste by, Florø er kystbyidyll, sier Marita Solheim, daglig leder i Fjordkysten.

Sulten etter reisen? Da anbefaler hun å ta en fiskesuppe på Hjørnevikbua eller en salat på Lille Marked.

– Er du på jakt etter en bedre middag, kan jeg anbefale begge de to kysthotellene her, Quality Hotel Florø og Comfort Victoria Hotel Florø. Her kan du få god lokalmat, virkelig god sjømat, poengterer hun.

Med konseptet Fly and Bike  kan du reservere sykkel som står klar når flyet lander.

Øyhopping – med noko attåt!

Når du først er turist i Florø på sommerstid, kan du først som sist belage deg på øyhopping! Med sykkel er det er rett og slett ideelt. Det er bare å trille ned på Fugleskjærkaia og hoppe om bord på en av rutebåtene som bringer deg ut til eksotiske øyopplevelser, kun 25 minutter unna.  Ifølge Solheim må sagaøya Kinn oppleves. Her kan du sykle til den vakre middelalderkirken, og kanskje også gå en tur opp på fjellformasjonen Kinnaklova. Det er ellers fint å sykle rundt øya, eller om man til ta turen til fots, så tar den et par timer.

Det er rett og slett helt magisk på Kinn som også har en veldig spennende historie.  Det er satt opp informasjonspunkter på øya der man kan lese historien, eller man kan delta på guidet tur der man melder seg på i forkant, sier hun.

 

 

Middelalderkirke på øya Kinn i Nordre Land.

Foto

Håvard Stubhaug

HISTORISK: Ta en tur ut til øya Kinn, der du kan kikke på kirka fra 1100-tallet. I bakgrunnen ser du Kinnaklova, et viktig landemerke.

Selfie med en hjort?

Er du først i Florø bør du absolutt ta lokalbåten ut til Svanøy. - Dette er en perle.  Det er lite trafikk og flatt terreng, og sykkel kan du kan leie på butikken på øya.  

En av de store attraksjonene er Svanøy Hovedgård, en flott herregård med en mangfoldig historie og stor hage, forklarer hun.

På øya ligger også Norsk hjortesenter, som ikke bare innebærer forskning, kurs og frittgående hjort – det er også mulig å få en omvisning. Bare husk å melde deg på senest dagen før, så kan du være heldig å få tatt selfie med en hjort!  

Gå heller ikke glipp av Nordsjøporten, en fem kilometer lang vei som med seks bruer binder sammen øyene i havgapet.

- Ta ekspressbåten fra Florø til Askvoll og ferge derfra til Værlandet - og tråkk dere ut til Bulandet.  Med alle båtrutene kan dere øyhoppe over et stort område, forteller Marita Solheim.

Se hjort på nærthold på Norsk hjortesenter på Svanøy.

Foto

Fjordkysten

FORT HJORT!: På Norsk hjortesenter kan du komme ganske nær de sky hjortedyra.

Hils på Svartekari og Prestesonen

Om du ikke møter disse, så blir du kanskje kjent med Bresjnev eller Gamleguten? Alle tilhører øl-familien til Kinn Bryggeri, et av Norges aller beste håndverksbryggerier.

– Stikk innom kafeen VesleKinn i Strandgaten, eller bli med på omvisning og smaking på bryggeriet.  De er veldig flinke til å formidle, så det er både underholdende og interessant, sier Solheim, som legger til at de har eget tilbud til de som er interessert i ølbrygging.

Tar du bryggeriruta, kan du oppleve heøe tre mikrobryggerier, Kinn, Ægir og Ciderhuset, som alle har gode historiefortellere og mye å fortelle om, sier hun.

Den siste attraksjonene hun vil nevne, er været:

– Det er mye vær her ute ved kysten, og det er en del av opplevelsen. Her er det heller ikke så mange turister at du må gå i kø noe sted, og det er egen verdi i det også!
 

Utsikt over Florø

Foto

Kieran Kolle / Fjordkysten

Sykkelopplevelser for livet på Bualandet og Værlandet.