
Hvert år kolliderer hundrevis av norske fly med fugler. Fenomenet kalles «bird strike», og er et økende problem for flysikkerheten både i Norge og internasjonalt.
Malte propeller
I 2012 fikk Bjørn Johansen, flysikkerhetssjef i Widerøe, en idé etter å ha snakket med ambulanseflypiloter på Svalbard.
– De hadde striper på propellene sine, og fortalte at det førte til færre bird strikes. Ideen går ut på å gjøre propellene mer synlige. Fuglene oppfatter et pulserende mønster som er mye mer iøynefallende enn om propellene kun hadde vært i originalfargen sort, sier Johansen.
I videoen nedenfor kan du se hvordan de stripete propellene skremmer fugler fra å kollidere med flyene.
Widerøe tar ansvar
De sebrastripete propellene er blitt varemerke på mange av Widerøes fly, og Johansen har hatt et tett faglig samarbeid med Christian K. Aas, ornitolog ved Naturhistorisk museum. Aas har siden 1991 vært forsker ved Fly/fugl-kontoret, som er rådgivende instans for Luftforsvaret og Avinor. Widerøe-prosjektet har gitt forskerne ny innsikt og verdifull kunnskap om bird strikes.
Pulserende effekt
Mønsteret som Widerøe har valgt, stammer fra en anbefaling amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) kom med i en rapport på 70-tallet. For selv om det er Bjørn Johansen som har tatt initiativ til prosjektet her til lands, eksperimenterte den amerikanske marinen med stripete propeller på overvåkingsflyene de hadde på hangarskip allerede på 50-tallet. Propellbladene som står mot hverandre males asymmetrisk, og dette gir en urolig, pulserende effekt når propellene går i høy fart.
Gode resultater
Det er mange faktorer som påvirker bird strike-statistikken, blant annet fuglebestand, men tallmaterialet til Johansen og Aas viser en positiv utvikling.
– De tallene vi har i dag,viser en positiv effekt. Fuglene flyr unna, og vi har færre tilfeller av bird strikes. Nedgangen er ikke stor, men når vi sammenligner med flytrafikken for øvrig er tallene interessante. Der ser vi nemlig en markant økning i antall bird strikes, forklarer Bjørn Johansen.
Kan gi store skader
Bird strikes er et alvorlig problem for flysikkerheten både nasjonalt og internasjonalt. Slike kollisjoner kan føre til skader på fly og materiell, som igjen kan føre til store forsinkelser i flytrafikken. Prosjektet har vakt internasjonal oppsikt. I 2014 ble Johansen og Aas invitert til World Birdstrike Associations konferanse i Mexico for å fortelle om sine funn.
Hvorfor virker det?
– Flysikkerhet er viktig for oss i Widerøe, og derfor har vi bestemt oss for å gjøre noe med birdstrike-problematikken. Det er vanskelig å si hva fuglene tenker når de ser dette. Men som gammel pilot vet jeg at hvis man ser noe i lufta, så vil man ikke fly inn i det. Jeg håper fuglene tenker det samme, avslutter flysikkerhetssjefen.
Vil du lese mer?
Her er flere artikler:

Widerøes kabinpersonale er håndplukket
Når Widerøe ansetter nye kabinansatte er det bare noen få, helt spesielle kandidater som får jobben. Det er ikke alle som har «grønt blod» i årene, og egner seg til en jobb alene i kabinen.

Viggo Widerøe - Norsk flytrafikks pionér
Eventyret om luftpionéren Viggo Widerøe er et spennende kapittel i norsk flyhistorie, og det er ikke fritt for turbulens eller dramatiske reiser.

Vårt første jetfly er et direktefly fra Bergen til Nord-Norge
Det er bergenserne og nordlendingene som først får gleden av Widerøes nye, supermoderne jetfly. Det vil gå raskere enn noen gang å fly direkte mellom de to landsdelene.

Jeanette valgte himmelen fremfor havet
Jeanette Larsen skulle egentlig bli styrmann på båt, men valget falt på luftfart i stedet. Nå stortrives hun som kabinansatt i Widerøe.

Kabinansatt med bred erfaring: Fra Nato til Widerøe
Når Widerøe ansetter kabinbesetning ser de etter det lille ekstra. John Håkonsen har jobbet i NATO, SAS og Politiet. Nå øser han av erfaringen for å gi Widerøes passasjerer en trygg reise.

Vårt nye jetfly
E2 er en helt ny type jetfly med både aerodynamiske og teknologiske forbedringer som gir mindre miljøbelastning, mer komfort - og mer interaktivitet.

Hva skjer i cockpit? Velkommen inn!
Flyets cockpit er pilotenes arbeidsplass, og selve kontrollsenteret når du er ute og flyr. Widerøes piloter viser deg hva de ulike instrumentene gjør.

Widerøes anbudsruter gir ikke Eurobonus-poeng
Hva er egentlig en anbudsrute? Hvorfor gir de ikke bonuspoeng? Og hvorfor er de så viktige? Her får du svarene.

Bli med inn i cockpiten: 15 spørsmål til flykapteinen
Drømmer du om å bli pilot? Da er du kanskje som Widerøe-kaptein Bjørn Johnsen. Han ville bli flyger helt siden barneskolen, og søkte flygerutdanning som 13-åring. Siden har han vært i skyene.

Cecilie fikk drømmejobben - flyr i foreldrenes fotspor
Det er ikke alle 23-åringer som har foreldrenes arbeidsplass på ønskelisten. Cecilie Poulsen, derimot, har visst helt siden hun var liten at det var i Widerøe hun ville jobbe.

Viggo Widerøes ukjente historie - En helt med vinger
Viggo Widerøe grunnla flyselskapet Widerøe i 1934 før han ble dømt til døden og satt fire år i konsentrasjonsleir. Men drømmen om å forene Norge i et kortbanenett levde videre.

Flyfrakt - Widerøe frakter mer enn passasjerer
Visste du at Widerøes flyfrakt frakter alt fra blod og reservedeler, til kongekrabber og levende dyr?

Widerøes Operasjonssenter - flyselskapets bankende hjerte
På Operasjonssenteret er pulsen alltid høy. Her ligger ansvaret for at Widerøes 450 daglige flyvninger går etter planen - og ikke minst etter klokka.

Widerøe gir deg Eurobonus-fordeler på flyplassen
Er du EuroBonus-medlem, får du fordeler når du flyr med Widerøe. Opplevelsen starter på flyplassen der Fast Track og lounge gjør reisen mer komfortabel.

Widerøe holder Norge samlet
Studieplass i Tromsø? Ferie i Florø? Bestemor i Berlevåg? Norsk flytrafikk lar deg reise raskt og effektivt til avsidesliggende steder. Widerøe er stolt av å holde landet samlet.