E2 er en helt ny type jetfly med både aerodynamiske og teknologiske forbedringer.

Vårt nye jetfly er grønt, smart og rigget for generasjon Z

FOTO Pratt & Whitney

E2 er en helt ny type jetfly med både aerodynamiske og teknologiske forbedringer som gir mindre miljøbelastning, mer komfort – og mer interaktivitet.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Widerøes første jetfly tok av for første gang fra Bergen Lufthavn Flesland 24. april 2018. Assisterende driftsdirektør og prosjektleder for innfasingen av jetfly i Widerøe, Andreas Aks, beskriver E2 som flyet for generasjon Z – rett og slett fordi det er designet for fremtiden:

 

Moderne og komfortabelt

Aller mest begeistret blir kanskje du som passasjer over at Widerøes nye jetfly er utviklet med tanke på at du i fremtiden skal kunne være online i kabinen. Ved hvert  sete er det lademulighet for mobil, pc og nettbrett, og bordene vil få holdere for iPad. Fra 2019 vil også teknologien være på plass til å kunne streame både lyd og bilde

Som passasjer vil du også merke at E2 er et topp moderne fly, med seter designet for god benplass, og med ekstra store hyller til håndbagasje.

God service på Widerøe fly

Foto

Embraer

WIDERØES NYE JETFLY: Utviklet for å møte passasjerenes ønsker og behov for en komfortabel reise.

16 prosent lavere drivstofforbruk!

De første målingene på fabrikken hos flyprodusenten Embraer i Brasil viser en drivstoffreduksjon på hele 16 prosent sammenlignet med dagens jetfly av samme størrelse. Det gir betydelig lavere både CO2-utslipp og NOx-utslipp. Under jakten på den beste flyprodusenten var nettopp dette et absolutt krav fra Widerøe; at fremtidens jetfly skulle bruke den nyeste og grønneste teknologien for å redusere klimabelastningen. Ettersom Embraer allerede hadde tatt mål av seg å lage det mest miljøvennlige flyet i sin klasse, ble det en perfekt match. Nå er prototypen i lufta, og fasiten viser at målet er innfridd.
 

Slik har Widerøe oppnådd lavere drivstofforbruk:

  • Beregningene fra flyvninger med prototypen ved fabrikken i Brasil viser at selve motoren alene har bidratt til 11 prosent reduksjon i drivstofforbruket sammenlignet med fly av samme størrelse. I en artikkel i det amerikanske forretnings- og finanstidsskrift Forbes oppgis det at Pure Power® Geared Turbofan™ halverer Co2-utslippene og reduserer støyen med 75 prosent. Les mer om jetmotoren her.
  • Nytt design av flyvingen og aerodynamiske forbedringer øker også flyets prestasjon og står for ytterligere 3,5 prosent av drivstoffreduksjonen.
  • I tillegg er Widerøes nye jetfly utstyrt med fjerde og foreløpig siste generasjon av fly-by-wire-styring. Dette har redusert vekten og er beregnet å stå for 1,5 prosent av den totale drivstoffreduksjonen. Det komplette «fly-by-wire»-systemet forbedrer også flysikkerheten.

– Dette utgjør et stort teknologisk løft. Dette er en av modellene i en ny generasjon fly der vi senker både CO2-utslipp og NOX utslipp betydelig. For oss i Widerøe er det viktig å ta i bruk teknologi som reduserer vår negative virkning på et klima med stadig større utfordringer, sier Andreas Aks.

Lanseringen av de nye flyene er en milepæl også hos Pratt & Whitney, produsenten av flymotoren:
– Vi er stolte over å levere vår banebrytende jetmotor PW1900G Geared Turbofan til Widerøes nye flåte med jetfly. Jetmotoren har ikke bare en eksepsjonell motorytelse, den bidrar også til betydelige økonomiske og miljømessige besparelser. Vi er sikre på at Widerøe vil oppnå disse besparelsene, og at selskapet i årene fremover vil se en tilsvarende reduksjon i driftskostnader, sier senior vice president Rick Deurloo i Pratt & Whitney.
 

Interaktivt smartfly

Listen over E2s teknologiske finesser slutter ikke med redusert drivstofforbruk. For om bord er også vedlikeholds- og analysesystemet AHEAD-PRO som gjør det mulig å overvåke motor og instrumenter fra bakken. Mens det er i lufta vil nemlig E2 være tilkoblet Widerøes tekniske organisasjon i tillegg til både motor og – flyprodusenten.

Vedlikeholds- og analysesystemet AHEAD-PRO som gjør det mulig å overvåke motor og instrumenter fra bakken.

Foto

Embraer

AHEAD-PRO: Et online vedlikeholds- og analysesystem, som gir bakkepersonalet automatiserte løsingsbeskrivelser. Det sparer driftstiden på bakken.

Med den konstante tilkoblingen kan data om hver enkelt flygning lastes ned direkte rett etter at flyet har landet. I tillegg automatiserer Embraer løsningsbeskrivelser, noe som vil forenkle arbeidet for mekanikere og annet driftspersonell og samtidig gjøre tid til vedlikehold på bakken kortere. Dette vil også komme deg som passasjer til gode!
 

Større rekkevidde med jetfly – flere nye direkteruter

Sommeren 2018 åpnet Widerøe fem nye utenlandsruter; fra Bergen til München, Hamburg, Billund og Gøteborg – og fra Kristiansand til London.

 – For Widerøe betyr denne satsingen nye muligheter til å videreutvikle nettverket og tilbudet vårt. Et nytt fly gir både nye muligheter, og muligheter til å forsterke tilbudet der vi allerede er tilstede. Vi vil fly oftere, raskere og med høyere komfort på de lange strekningene enn vi har hatt mulighetene til før, poengterer administrerende direktør Stein Nilsen i Widerøe.