Julehimmel over Liseberg

Få julestemning i Gøteborg

FOTO Liseberg

Koselige julemarkeder, bugnende julebord og et glitrende Liseberg opplyst av fem millioner lys. Legg til Lucia, gløgg, pepperkakor og «klappjakt» - og så kan høytiden bare komme!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Det er ikke å til å komme forbi at Nordens største fornøyelsespark har gjort Gøteborg til en magnet på alle som elsker jul. «Jul i Liseberg» har siden oppstarten i 2000 vokst til å bli Sveriges største julemarked, og når lysene tennes i slutten av november innledes årets «klappjakt», som svenskene kaller det når de skal ut å finne julegaver. 

På jakt etter julestemning? Fly med oss fra Bergen og Oslo til lysfest i Gøteborg.

Liseberg – et ekte juleeventyr

Kanskje vil du gjøre unna noen gaver, kanskje vil du finne noe unikt til deg selv? Du skal ikke mangle muligheter på Liseberg, som har både har tradisjonelt julemarked og designmarked, i tillegg til et område med middelaldertema med boder og skattejakt for barna.  

Vær forberedt på korsang og annen underholdning underveis, som du kan nyte med et krus gløgg eller varm sjokolade i hånden. 

Skøytebane i Liseberg

Foto

Frida Winter

Hva med å gjøre noen kruseduller på isen til All I want for Christmas?

Har dere lyst til å svinge dere på isen, er det utleie av skøyter og julemusikk på høyttaleren. Har dere barn med, vil dere kanskje også ta en prat med nissen, eller tomten, som han kalles i Sverige? Han finner dere i Tomtehuset, verkstedet, der det er full produksjon av julegaver. Etter dette er det antakelig på tide å gi seg i kast med vintervåkne karuseller og det lysende pariserhjulet. Kle dere godt, så er det bare å nyte utsikten over Julestaden Gøteborg. 

Julebord i Gøteborg

Etter timer med magisk julestemning utendørs, kan det være godt å trekke inn og tilby magen noe godt. Du trenger ikke forlate Liseberg for å gå på julebord, tvert imot tilbyr hele fem av parkens restauranter overdådige julebuffeter. I Stjärnornas Krog kan du mellom 15. november og 22. desember nyte svensk julebord som virkelig har alle de svenske juleklassikerne, og litt til. Ikke så glad i kjøtt? Restauranten Green Room tilbyr en stadig mer etterspurt variant, nemlig vegetarisk julebuffé for hele familien.

Restaurant tredja langgatan

Foto

Dino Soldin Goteborg co

Trendy restaurant eller tradisjonelt julebord? I Gøteborg kan du si ja takk, begge deler!

Gøteborg har selvsagt flere restauranter som serverer julebord. Hva med å trekke mot skjærgården? På pensjonatet Styrsö Skäret reiser du bakover i tid når du spiser hjemmelagde julespesialiteter i mormors finstue. Her kan du virkelig senke skuldrene, la forføre av både stemningen og utsikten. 

 • Julebord på Styrsö Skäret

  Foto

  Camilla Sundberg/Styrsö Skäret

  Fra Styrsö Skäret har du utsikt over skjærgården samtidig som du får ekte julestemning og tradisjonelt julebord inne.

 • Julebord på Styrsö Skäret

  Foto

  Camilla Sundberg/Styrsö Skäret

  Historisk sus over julebordet på Styrsö Skäret!

Et annet sjarmerende alternativ er Sjömagasinet ved elven. Også her serveres hjemmelagde delikatesser, og med fyr i den åpne peisen og en gløgg som velkomst er det forholdsvis stor fare for å pådra seg julestemning!

Ønsker du noe annet enn julemat, skal du vite at Gøteborg har ikke mindre enn seks restauranter med stjerne i Michelin-guiden! Ønsker du å sikte noe lavere er det greit å vite at Gøteborg blitt en veldig trendy matby. Thornströms Kök driver med stort helle etter prinsippet Jo godare mat, desto godare liv, mens The Barrique lover mat uten kruseduller – begge scorer skyhøyt på TripAdvisor. Gå heller ikke forbi alle foodtrucks som befinner seg i byens gater, med spennende streetfood fra alle verdens hjørner. 

Gøteborgs mange julemarkeder

Er du glad i å gå på julemarked? Da har du virkelig kommet til rett by! Her er fem av de mest populære: 

La oss starte med herregårdsvarianten: Gunnebo Slott inviterer nemlig til et stemningsfullt marked i 1700-tallsmiljø i tre helger i førjulstiden. Her kan man forvente seg håndverk, økologisk og sesongbasert mat, en julepyntet slottsbutikk og guidede turer. 

Jul i Kronhuset

Foto

Frida Winter

Finne julegaver, eller noe fint til deg selv kanskje? Mange muligheter på Kronhusjul.

Byens eldste julemarked, Kronhusjul, finner sted i et av Gøteborgs eldste hus, Kronhuset, fire helger før jul – fra og med siste helg i november. Her tilbys kunsthåndverk, sjokolade og underholdning med historisk sus, som passer for både store og små. 

Mer moderne er markedet i à la London i Auktionsverket Kulturarena. Her samles rundt 80 designere som er først med det siste innen kunst, mote og innredning under samme tak. 

Sist, men ikke minst: Jul i Haga, markedet i den gamle og allerede sjarmerende bydelen Haga. Hit går du om du vil kikke på smykker, keramikk, delikatesser, kranser og annet som hører julen til! Det er et godt alternativ for alle som helst vil rusle rundt i genuine bymiljøer og kjenne ekte brostein under føttene.  

Haga julemarked i Gøteborg

Foto

Frida Winter

Haga julmarknad byr på håndverk og julens herlige dufter!

Skulle shoppingønskene strekke seg utover det man finner på julemarkedene, er det bare å slå seg løs. Shoppingsenteret Nordstad i det sentrale Gøteborg regnes med sine 200 butikker som et av Skandinavias største. Når dere har handlet ferdig der, er det bare å spasere videre til handlegatene Södra Larmgatan, Vallgatan, Kungsgatan, Kyrkogatan og Magasingatan. Her vil dere finne et bredt utvalg av kjedebutikker, men også små nisjebutikker.

Lucia-kor eller syngende juletre?

Om Lucia er populær i Norge, så er det ingenting mot hvor viktig denne tradisjonen er i Sverige. I Gøteborg finnes et stort utvalgt av luciafeiringer - følg med i denne arrangementskalenderen for å sikre deg luciastemning, sang og lys. 

Lucia Eggers

Foto

Peter Kvarnström

Høytidelig og stemningsfullt.

På korfronten kan ellers Gøteborg skilte med noe som ingen andre har: Et syngende juletre. 

Denne spesielle tradisjonen løses ved at noen av byens beste stiller opp i juletreformasjon og byr på vakker korsang – kledd i grønt, rødt og gull. Den sjungande julgranen kan oppleves hver ettermiddag og kveld fra 29. november til 22. desember ved Kungsportplassen. Må oppleves!

Den sjungande julegranen i Gøteborg

Foto

Mike Aberra

Gå ikke glipp av det syngende juletreet i sentrum.

Er det annen type sang eller underholdning du er på jakt etter, er utvalget stort. Fra standupshow til juleforestillinger og svensktoppbandet Sven Ingvars. 

Klar for å suge til deg julestemning i Sveriges nest største by? Widerøe har fire daglige avganger fra Oslo, og flyr fra Bergen på torsdager og søndager.