View over Gothenburg.

Si hei til Gøteborg!

FOTO Per Pixel Petersson/Imagebank.sweden.se

Liseberg og svensk skjærgårdssommer er nærmere enn du tror. Bli med til Gøteborg, og vi skal fortelle deg en hemmelighet!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Koselige Gøteborg er stor nok til at det hele tiden popper opp nye innovative kafeer, matkonsepter og mennesker. Men liten nok til å bevare den intime, gode stemningen.

Den svenske lillebroren er en magisk by når sola varmer og havet blinker – hele byen og øyene utenfor syder av sommerstemning!

Folk svømmer i bassenget Frihamnen.

Foto

Beatrice Törneros/Göteborg & Co

HERLIG!: Hva med et lite «dopp» i Almannabadet i Frihamnen?

Leken by

Enten du reiser med barn eller ikke: Latter og lek finner du på Liseberg. Tiden flyr (bokstavelig talt) i Nordens største fornøyelsespark, med karuseller, berg-og-dal-baner og spøkelseshus på rekke og rad. Sjansen er i det hele tatt stor for at det vil kile ordentlig i magen – enten det er av sukkerspinn eller luftige svev.

I sommer åpner en ny attraksjon, Valkyria. Og her er det bare å stålsette seg – for dette er Europas lengste Dive Coaster! Det er en berg- og dalbane med et fall på hele 50 meter, hvor ferden også tar deg ned i en underjordisk tunnel i 105 km/t. Prøv den, om du tør!

Det er også en del mindre rystende nyheter i Liseberg, som nye spill, nye butikker og serveringssteder.

 

Vi flyr deg til Gøteborg og Liseberg både fra Bergen og Oslo.

Fika som en hjälte

Lite har høyere koselighetsfaktor enn en fika – altså kose seg med kaffe og noe godt. Og i denne byen er det plenty av kafeer som frister med kaffe, kanelboller og andre godsaker.

På Cafe Kronhuset, som er gjemt inne i en av Gøteborgs eldste og mest sjarmerende gater, står tiden nesten stille. Bygget i seg selv er fra 1600-tallet, og i de små bodene rundt gjøres ting på gamle håndverksmåten. Ta deg en halvtimes fika her!

Litt mer rustikk industri får du hos Da Matteo i Magasinsgatan. Drikk det som kanskje er byens beste kaffe, mens du sitter mellom melsekker store som trillebårer og ti meter under taket.

Kanelsnurr og kaffe.

Foto

Superstudio D&D AB

NAM!: Fika-fristelsene kommer i mange former, men mest kjent er kanelbullene.

Vil du høre noe morsomt? Da kaffe ble importert til Sverige i 1685, ble det så populært at det satte resten av importindustrien på hodet. Så omveltende var den fremmede drikken at kaffe ble forbudt hele fem ganger før folket endelig fikk det som de ville. Kanskje det er nettopp derfor fika er så viktig for svenskene?

Så viktig at Alkemisten, som åpnet for bare noen år siden, har tatt kaffe til kjemiske høyder. De er også kjent for sin økologiske meny, med rawfoodboller, saftige surdeigssandwicher og velkomponerte helgebruncher.

Vi anbefaler i grunnen en fika hver annen time. Påfyll er viktig når du er på tur!
 

Kunstinteressert?

For litt kunstnerisk påfyll bør du ta turen til Göteborgs Kunstmuseum, som huser en av Nord-Europas fremste kunstsamlinger. Her kan du vandre gjennom vakre kunstsaler, fra renessansen til nåtid, fra Rembrandt og Picasso til samtidens Charlotte Gyllenhammar og Cajsa von Zeipel. En voksenbillett koster ikke mer enn 40 kroner, pensjonister går gratis.

Kunstinstallasjon på kanalen i Gøteborg.

Foto

Dick Gillberg

KUNST: I forbindelse med at Gøteborg fyller 400 år i 2021, er Stora Hamnkanalen dekorert med bobler som en inspirasjon til hvordan byen kan utvikle seg frem mot jubileet.

Også foto står sterkt i kanelbollebyen. Det var nemlig her at ett av verdens beste kameraer ble oppfunnet: Mellomformatkameraet Hasselblad.  Det ble brukt av selveste NASA i deres Apollo-program på 60-tallet. Ta derfor turen innom Hasselblad Center, som også ligger i Gøteborgs Kunstmuseum.
 

Trendy matby

Nå begynner det å bli på tide med en ordentlig matbit. Vil du ha sjømat, kjøtt, asiatisk eller svensk? Her det bare å velge og vrake, for er det noe Gøteborg er blitt gode på, er det å suge til seg trender av det kulinariske slaget.

På Magasinsgatan finner du hippe matvogner som serverer pølser og asiatisk tacos. Enkelt, håndholdt og av høy kvalitet.

Folk kjøper mat fra food truck, Gøteborg.

Foto

Frida Winter/Göteborg & Co

GODSAKER: Det er mange foodtrucks og godt utvalg innen streetfood i Gøteborg.

Sjøbaren i Haga scorer høyt både blant de lokale og på Tripadvisor. Prøv fiskesuppen eller gratinert torsk med potetmos. Eller østers og skalldyr i den flotte fiskehallen Feskekörka. Det ryktes dessuten at Gøteborg har noen av de beste dumplingene utenfor Japan. De finner du på Dubbel Dubbel i Kastellgatan 14.

Folk drikker på utendørs bar der du også kan spille boule.

Foto

Marie Ullnert/Göteborg & Co

BOULEBAR: Ved Gøteborgs helt spesielle fiskekirke finnes også en såkalt boulebar, der du kan spille boule (petanque), spise, drikke og slappe av.

Vil du klatre høyere opp i den kulinariske stigen, bør du booke bord på en av byens imponerende syv Michelin-restauranter. Besøker du byen midtukes, kan du få en treretters til bare 400 kroner på Michelin-restauranten Bhoga.
 

Hemmelige vannhull

Er du et nattmenneske, har du reist til riktig by. Gøteborgs yrende uteliv er en attraksjon i seg selv, så du kan trygt la hotellrommet stå tomt enda noen timer.

Ølkjennere anbefales en tur til 7:ans Ølhall på Kungstorget 7 der du kan smake brygg fra mikrobryggerier fra fjern og nær, mens du nyter atmosfæren i byens eneste gjenværende tradisjonelle ølhall.

Om du virkelig vil riste løs, bør du ta deg en helaften i Rosenlund, byens tidligere «red light district» – en gryende spire med mat, cocktails og selvfølgelig meget dansbar musikk.

Folk inne på bar i Gøteborg

Foto

Aveny.se/Mediabank Göteborg & Co

UTELIV: Dance, dance, dance – eller en rolig kveld på vinbar? Nok å velge i!

Ja, og så lovet vi deg en hemmelighet. Her kommer den: Til høyre for inngangen til restauranten Tranquilo på Kungstorget, er det en grønnaktig dør. Ring på ringerklokka og vent i spenning på at noen skal åpne, og føre deg inn til cocktailbaren Stranger. Husk å lukke døra etter deg igjen, slik at ingen sniker seg inn.

God tur til söta lillebror!