Kanelboller og brus på et bord hos Husaren Kafé I Göteborg.

10 Ting barna vil elske i Gøteborg

FOTO Tina Stafrén/Imagebank.sweden.se

Gøteborg er en barnemagnet av en by! Enorme kanelbullar, svimlende berg- og dal-baner og kule museer får de minste turistene til å stortrives.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Når du har kommet til Gøteborg, vil tiden fly fort. Her er det nemlig massevis å finne på sammen med barna, enten dere vil ha fart og spenning eller oppsøke populære natur- og friluftsområder. Ikke minst er det noen spiselige opplevelser dere ikke vil gå glipp av!

1. Nordens største fornøyelsespark

Liseberg har alltid vært Sveriges barnemagnet – med god grunn. Fornøyelsesparken fyller snart hundre år, men dette er ingen avdanket pensjonist. Snarere tvert i mot. Skandinavias råeste berg- og dal-bane, «Valkyria», er Lisebergs største attraksjon noensinne og byr på skrekkblandet fryd når den stuper ned et femti meter fall i 105 km/t.

 

2. Universeum – for nysgjerrige familier

Familier I regnskog I opplevelsessenteret Universeum I Göteborg.

Foto

Ellika Henrikson

REGNSKOG PÅ ORDENTLIG: Universeum er som et eget univers der opplevelsene gjør store inntrykk.

Tett inntil Liseberg ligger «Universeum», et vitenskapsunivers som lokker med barnevennlige eksperimenter i kjemilabbet og en egen regnskog – komplett med hengebroer, frosker, sommerfugler og trær. Gå heller ikke glipp av det splitter nye «Reptilariet», som er en av verdens beste reptilutstillinger.
 

3. Gøteborgs beste is

Det blir ikke familieferie uten rause mengder iskrem, og Gøteborgs beste iskrem heter Lejonet & Björnen. Den lille iskremfabrikken startet på søttitallet, og har siden da produsert hjemmelaget iskrem der du virkelig smaker kvaliteten. Det finnes ingen fargestoffer, det brukes smør fremfor fløte og du kan velge mellom over førti ulike sorter. Her er det ikke bare barna som ber om en is til!

Ansatt ved Lejonet & Björnen I Göteborg viser frem en iskrem.

Foto

Lejonet & Björnen

GØTEBORGS BESTE: Lejonet & Björnen lager sin iskrem selv, og har holdt til på samme sted i Danska vägen 74 i over førti år.

4. Sightseeing på kanalene med Paddanabåtarna

Små føtter blir fort slitne, så hvorfor ikke legge noe av sightseeingen til kanalene som snirkler seg gjennom byen? Oppdag den gamle vollgraven, seil forbi «Fiskekirken» som er byens vakre fiskemarked, og bøy hodet under tjue broer, inkludert den ekstremt lave broen som har fått kallenavnet «Ostehøvelen». Turen tar omtrent 50 minutter och båtene går fra Kungsportsplatsen fra mars til oktober.

Folk på sightseeing I en kanalbåt i Gøteborg

Foto

Beatrice Tornrös

Gjør sightseeing på kanalene som snirkler seg rundt i byen.

5. Café Husaren - alle kanelbollers mor

Gøteborgerne tar sin «fika» seriøst, og det finnes mange koselige kafeer der du kan nyte en velfortjent kaffekopp med noe søtt til. Café Husaren har rykte på seg for å være et av byens beste fikasteder, og det ligger vakkert til i det gamle Haga-strøket. Her må dere smake på en «Hagabulle», en overdimensjonert kanelbolle som smaker minst like godt som den ser ut. En severdighet i seg selv!

Kanelboller og kaker på utstilling hos Husaren Kafé I Göteborg.

Foto

Tina Stafrén

OBLIGATORISK: Er du glad i søtsaker, må du ta veien innom Café Husaren i Nygata 28 i det sjarmerende Haga-strøket.

6. Øyhopping for krabbefiskere

Gøteborg har en vakker skjærgård der idylliske øyer ligger tett i tett. Nå ligger det deilige skjærgårdslivet nærmere enn noensinne, ettersom man kan ta båt direkte fra sentrum til Hönö. Her kan man blant annet delta på krabbefiske i helgene med Kastors båtturer. 

Folk ved Hönö øyene i skjærgården utenfor Göteborg.

Foto

Steampipe Production Studio

Øyhopping: Dette sommerparadiset venter bare en kort tur fra Gøteborg.

7. Lekeplassen barna aldri glemmer

Som liten turist er det deilig å få slå seg løs på en lekeplass proppfull av nye, spennende leker. «Lek & Buslandet» er Europas største innendørs lekepark, og her finnes det noe for barn i alle aldre. Tenk bare rutsjebaner, trampoliner, ballbasseng, sportsarenaer, bowling, tråbiler og klatrelabyrint. Her er du sikret minneverdige ferieopplevelser selv om det mot formodning skulle regne en dag.

8. Slottsskogen park er barnevennligheten selv

London har Hyde Park, Gøteborg har Slottsskogen Park. Dette er en grønn møteplass og et vakkert friluftsområde som passer perfekt på solrike dager. Har du barn i reisefølget, vil de storkose seg på den store lekeplassen som heter «Plikta». Slottsskogen har også et område som heter «Barnas zoo» der man har nærkontakt med mange nordiske dyr. Inngang er gratis.

Liten gutt ved en geit i Slottskogen Göteborg.

Foto

Beatrice Törnros

BARNAS FAVORITT: Store dyreparker er spennende, men små barn elsker muligheten til å komme tett innpå dyrene i den søte, lille «Barnas zoo» i Slottsskogen.

9. Haga – byliv fra gamle dager

Haga er Gøteborges mest sjarmerende område der de fleste av husene er over hundre år gamle. Her vrimler det av trivelige kafeer, håndtverksbutikker og annen spennende nisjepreget shopping. Barna vil elske leketøysforretningen «Liten Karin» i Nygata 25, og kanskje finner dere noen nye favorittplagg til barnegarderoben hos «Omnes» i Mellangatan 6? De har spesialisert seg på komfortable unisexklær i kjønnsnøytrale farger.

Hus, syklist og folkeliv I Haga-gaten I Göteborg.

Foto

Jorma Valkonen

SJARMERENDE: Det er lett å finne ferieroen mellom Hagas vakre hus.

10. Aeroseum – for små piloter

Aeroseum makter det mange andre museer ikke klarer; de engasjerer barna med ekte opplevelser! Museet ligger i en ekte fjellhangar fra 1942, som ble brukt under den kalde krigen i tilfelle krig skulle bryte ut mellom øst og vest. Her får barna ikke bare lære om flyenes historie og utvikling, men de får også anledning til å sitte i flysimulatorer og til å bygge og restaurere et ekte fly. Det finnes alt fra veteranfly til helikoptere, og dette er en god anledning til å tenne pilotdrømmen.