Julestemning langs kanalen i Hamburg

Spennende julemarked i Hamburg

FOTO Jörg Modrow

Synes du julemarkedene er blitt klin like? Reiselivsjournalist Christine Baglo har et tips til deg som vil oppleve «noe mer»: Sett du kursen for Hamburg og Santa Pauli-markedet.

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Christine Baglo er en av Norges mest erfarne reisejournalister. Gjennom 18 år har hun skrevet om fjerne og nære reisemål. Etter en årrekke som ansvarlig for reisestoff i Dagsavisen, er hun snart klar for redaktørstolen hos Innovasjon Norge. Når vi ber henne plukke ut sin favoritt blant tyske «julebyer» og velge et julemarked i Tyskland, nøler hun ikke: Hamburg og Reeperbahn!

– I Hamburg venter Europas mest sexy julemarked – uten tvil! Her finner du dessuten julegavene som du kanskje tenker deg om to ganger før du legger under treet, ler Christine Baglo.

Julemarkedet St. Pauli i Hamburg

Foto

Christine Baglo

I Hamburg finner du julemarkedet som får deg til å bli rødere i kinnene enn Rudolf er på nesa.

Reeperbahn er Hamburgs berømte rødlysdistrikt. Baglo forteller om dildoboder i skjønn forening med sirlige dekorerte pepperkakehjerter og hodeskalleutsalg. Den erfarne reiselivsjournalisten lot seg fascinere av julemarkedet som snur opp ned på alle forventninger og frister med oppblåsbare dukkedame-engler, puppesvingepynt, sjokolade- og marsipanpeniser på glitterputer – og ikke minst mengder av glühwein av den sterke sorten.

– Joda, dette er et julemarked helt på kanten, men du må jo ikke gå inn i teltet med den strippende julenissen hvis du ikke vil!

Widerøe flyr deg direkte fra Bergen til Hamburg!

– Det er litt mer partyatmosfære her enn på de andre markedene. Her grilles hele svin over brennende trekubber, og lukten gir garantert vann i munnen. Prøv en ny punsjvariant, slapp av og sjekk ut bodene som selger masse kule DIY-ting, vintagelamper og kult krimskrams!

Garantert julestemning

Men om Reeperbahn er litt over kanten for deg nå før jul, så er Hamburg også proppfull av julestemning andre steder. Du får selvfølgelig så mye du ønsker deg av gløgg, brente mandler, julelys og julesang – og glitter i nødvendig store doser. Minst 16 julemarkeder er i full sving i Hamburg før jul!

Det største av de tradisjonelle julemarkedene er Rådhusmarkedet, og Hamburg har virkelig gjort en innsats for å hevde seg i toppen av listen over Nord-Europas beste julemarkeder. Ikke dukk opp ferdig spist, for her venter eggepunsj, lakris, varm vin, søte smultboller, bratwurst og en mengde varianter av brente mandler.

Lys og julestemning i Hamburg

Foto

Jörg Modrow

Julemarkedet på Rådhusplassen er et tradisjonelt julemarked proppet med stemning i førjulstiden.

Baglo forteller at dette markedet byr på stemning som virker røsker tak i julenerven.

– Rådhusmarkedet driftes av det kjente sirkuset Roncalli, som legger en deilig sirkusmagi over det hele. Ikke gå glipp av den flyvende julenissen som forteller eventyret om reinsdyret Rudolf flere ganger om dagen, forteller Baglo som også kan anbefale ekte tysk hvitvinsgløgg.

Hamburg er klar for deg - er du klar for Hamburg og julemarked?

 • Santa Pauli byr altså på pikante juleopplevelser på Reeperbahn.
 • Rathausmarkt er det klassiske (og mest populære) julemarkedet for kunsthåndverk og tradisjonell julestemning. Ligger rett ved rådhuset i byen.
 • Langs Binnenalsterbredden og i Colonnaden-gaten finner du litt mindre besøkte og mer lokale julemarkeder.
 • Jungfernstieg boulevard midt i byen, er av det mer elegante og sofistikerte slaget og byr på «hvit magi» i sine elegante hvite telt. Et 20 meter høyt juletre funkler med mer enn 1000 julelys.
 • Eventyrbåter på kanalen tar deg rundt i den glitrende julebyen. Hva med å ta turen med en julebakekakebåt?
 • Fleetinsel er et lite – og litt mer hemmelig julemarked ved vannet der hanseatisk tradisjon møter det moderne maritime Tyskland.
 • Spitalerstrasse, her finner du et julemarked i byens store shoppinggate.
 • Gänsemarkt var fjorårets store nyhet. Her venter en helt spesiell atmosfære blant pepperkakehus-boder og lokale spesialiatiter  i en poetisk juleramme.
 • Julemarkedet på Gerhardt-Hauptmann-Platz har en liten «vinterskog».
 • Hamburgs egne Winter Pride byr på julestemning i regnbuens farger – med mengder av mat og drikke.
 • Altona/Ottensen er et av de mest autentiske markedene, kjent for sin 1001 gaveidéer.
 • HafenCity ønsker velkommen til et moderne julemarked – med skøytebane!

De fleste julemarkedene varmer opp bål og griller siste helgen i november og holder tyskere og tilreisende varme helt frem til jul. St. Pauli-markedet åpner portene allerede i november!

SPEICHERSTADT KANAL

Foto

Ralf Brunner

Stemning: Speicherstad kanal går gjennom Hamburgs veletablerte shoppingområde. En tur hit - og alle julegavene er straks i boks.

Bonus-tips; Cruise, opera og designshopping

Det er nesten ingen grenser for opplevelser før jul i Hamburg. Vi i Widerøe blir stadig bedre kjent med byen, og her følger noen av våre innsidetips:

 1. Advent Brunch Trip
  Nyt Hamburg fra Elbe med en utsøkt brunsj om bord i Rainer Abicht Elbreederei GmbH & Co. Ferden går de tre første søndagene i desember kl 11.00. For billetter: kontakt@abicht.de
 2. Opera-overraskelser
  Fra 1. til 23. desember inviterer the State Opera til en helt spesiell adventskalender. Hver ettermiddag venter en kunstnerisk overraskelse i foajéen. Sangere, musikere og dansere, samt spennende gjester fremfører julehistorier, sanger og dikt. Og det er helt gratis!
 3. Design julemesse
  Kunst- og designmarkedet Holy Shit Shopping startet opp i legendariske Cafe Moskau i Berlin, men er nå på plass i fire tyske byen gjennom desember. 15. og 16. desember er det klart for Holy Shit Shopping i Hamburg.
 4. Julemesse på museum
  Altonaer Museum er et av de største kunstmuseene i Tyskland, etablert i 1863. Museet har en samling på over 300 000 objekter knyttet til Nord-Tysklands kulturhistorie. Tredje helgen i desember (15. og 16. desember) inviterer museet besøkende til å nyte en annerledes julemesse og møter med kunsthåndverkere og designere fra Nord-Tyskland.
 5. En mini-verden
  Og når du først er i Hamburg; ikke gå glipp av en verden i miniatyr: Miniature Wonderland som ble kåret til Tysklands beste severdighet i 2017!

God tur!