Utsikt over Hammerfest fra høyden en sokskinnsdag.

Hammerfest – verdens nordligste by og litt til

FOTO Ziggi Wantuch/Hammerfest Turist AS

Hammerfest har vært regnet som verdens nordligste by i over 200 år, og historien nær havet er unik. Men det virkelige trekkplasteret er de hyggelige hammerfestingene!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

På 70,7 grader nord ligger Hammerfest, og det er en by rik på historie. Her har det vært krig og fred, pomorhandel, ishavsfangst og fiskeindustri. I dag har byen rundt 10 500 innbyggere, og er et viktig handels- og servicesenter for Vest-Finnmark.

Fjellet Salen på spektakulær utsikt over byen med øya Håja midt i bildet.

Foto

Ziggi Wantuch/Hammerfest Turist AS

OPP I HØYDEN: Vil du strekke på beina, byr fjellet Salen på spektakulær utsikt over byen med øya Håja midt i bildet.

Historiske Hammerfest

Fiske, ishavsfangst og fiskeindustri har vært sentrale element i byens fortid. Det var her Findus startet sin produksjon av fiskefiléter, og takket være Golfstrømmen er havna helt isfri. Det er ikke uvanlig at hammerfestingene stiller klokka etter når Hurtigruta legger til havn!

I våre dager er byen kanskje mest kjent for sitt bidrag til olje- og gassindustrien. På Melkøya like utenfor byen ligger et anlegg for mottak og prosessering av naturgass fra Snøhvitfeltet i Norskehavet, som ligger hele 160 kilometer utenfor øya.

Folk på uterestaurant i Hammerfest.

Foto

Ziggi Wantuch/Hammerfest Turist AS

HARMONI I HAVGAPET: Kommer godværet, er det det folkeliv! Hammerfestingene er lett å komme i kontakt med. så her er det duket for mange gode samtaler.

Det er umulig å snakke om Hammerfest uten å nevne andre verdenskrig, som virkelig preget byen. Beboerne ble okkupert av tyskerne. De brukte Hammerfest som en viktig base under krigen.

Høsten 1944 ble byens befolkning tvangsevakuert av tyskerne. På Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms kan du lære mer om hvordan byen ble plyndret og brent ned til grunnen. Kun kirken sto igjen. Hammerfest ble gjenreist med dugnadsånd, noe befolkningen med god grunn er stolte av den dag i dag.

Nærbilde av utstoppet isbjørn.

Foto

Ziggi Wantuch/Hammerfest Turist AS

EKSKLUSIV: For å bli medlem i verdens nordligste klubb, Isbjørnklubben, må du møte opp personlig.

En eksklusiv og iskald klubb

Med over 230 000 medlemmer er Isbjørnklubben, The Royal and Ancient Polar Bear Society, en av landets mest kjente og eksklusive klubber. Det startet i 1961 med mål om å selge sertifikater til byens turister som bevis på at de hadde besøkt byen, men utviklet seg raskt til noe større.

Klubbens målsetning i dag er å ta vare på byens og distriktets historie, og du kan besøke klubbens eget museum.  

For å bli medlem i klubben holder det ikke å logge seg inn på internett. Nei, for å få innpass må du personlig møte opp i Isbjørnklubbens lokaler i Hammerfest og betale en medlemsavgift. Da får du en spesialdesignet isbjørnnål i sølv og emalje. Det finnes ingen unntak for denne regelen, heller ikke selveste Elvis Presley fikk bli med i klubben uten å møte opp selv!

Tar du kontakt med klubben på forhånd kan det arrangeres en egen «adling» av deg som nytt medlem. Et godt alternativ om man ikke blir slått til ridder med det første!
 

Verdensarv på Fuglenes

En annen verdenskjendis i Hammerfest står på Fuglenes. Kjendisen er et målepunkt i Struves meridianbue, som astronomen Friedrich Georg Wilhelm Struve satte opp mellom 1816 og 1855. Disse punktene strekker seg fra Hammerfest og hele 2820 kilometer sørover til Svartehavet.

Struve og hans kolleger brukte meridianbuen til å måle jordens eksakte størrelse og form, noe som var et enormt fremskritt for topografien. For å lære mer om meridianbuen kan du ta turen opp til Fuglenes og se et av ytterpunktene med egne øyne. Blir du med på byguiding er dette verdensarvmonumentet et av stoppestedene.

Eksteriør av Arktisk Kultursenter i Hammerfest.

Foto

Ziggi Wanruch/Hammerfest Turist AS

KUNST: Hvem hadde trodd at Hammerfest skulle bli en internasjonal scene for kunst? Takket være Arktisk Kultursenter har byen blitt en kulturdestinasjon å regne med.

Dansen i sentrum

Men Hammerfest er ikke bare kjent for sin verdensarv, byen spiller også en viktig rolle i kulturlivet i Finnmark og Nord-Norge. Ved havna ligger Arktisk Kultursenter, byens bankende kulturhjerte. Her settes det opp en rekke forestillinger året gjennom, og det samarbeides med festivaler av alle slag. Dansekunsten har fått sitt fotfeste i byen og regionen, blant annet gjennom DanseFestival Barents

Sushi fra Niri Sushi i Hammerfest.

Foto

Niri Sushi

KREATIVT: Hos Niri Sushi er råvarene kortreiste! Kanskje vil du smake på hvalsushi?

Arktisk sushi for feinschmeckere

Selvsagt står fisk på de fleste menyer i Hammerfest! Hos Niri Sushi  serverer de ikke bare de tradisjonelle sushibitene, men også sushi med en nordnorsk særegenhet som har gjort dem kjent langt utenfor bygrensen. Lokale råvarer som kongekrabbe og hval finnes på menyen, sammen med laks fra det lokale Cermaq-slakteriet.

For ordens skyld er Niri det eneste stedet i Norge som får bruke nettopp denne laksen.  Er du i Hammerfest i helgene blir restauranten forvandlet til en lounge med musikk på kveldstid. 

Hammerfest lufthavn med Widerøe-fly.

Foto

Ziggi Wantuch/Hammerfest Turist AS

HAMMERFEST LUFTHAVN: Bagasjeutleveringen går hurtig unna på denne søte, lille flyplassen i nord.

Hammerfest er en av de byene som vil overraske deg, på beste mulige vis. Widerøe flyr direkte til Hammerfest fra flere steder i landet, eller via Alta.

God tur!