Mann holder en stor skrei på skreifiske utenfor Sørøya i Finnmark.

Havfiske på Sørøya – Midt i storfiskens rike

FOTO Geir Sivertzen

Drømmer du om å lande storfisken på 20, 30 eller kanskje 40 kilo? Da skal du reise til Sørøya!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

– Jeg har fisket i over 40 land, og vil uten tvil si at Sørøya er det beste stedet i verden for arktisk havfiske. Det er ikke noe sted i verden der du kan få så mye fisk og så stor fisk. Du er faktisk garantert å få fisk!
 

19 turer på 20 år

Ordene kommer fra fiskeentusiast Geir Sivertzen som falt pladask for Sørøya i Vest-Finnmark da han kom dit for første gang for 20 år siden. Siden er det blitt mange turer – 19 hittil, og han kommer alltid tilbake.

Mann holder en stor skrei på skreifiske utenfor Sørøya i Finnmark.

Foto

Geir Sivertzen

DR. HOOK: I sportsfiskermiljøet er Geir Sivertzen kjent som «Dr. Hook». På ettervinter og vår kommer skreien til Sørøya for å gyte, og sportsfiskere fra hele Europa opplever drømmefiske.

Selv om sportsfiskere er kjent for å overdrive, lover han at han ikke gjør det i dette tilfellet. Sørøya innehar også verdensrekorden for fire fiskeslag: Brosme, torsk, uer og steinbit.

– Du får kanskje ikke en fisk på over 20 kilo hver dag du fisker, men du vil se noen andre som lander en storfisk, sier Sivertzen.
 

Fra Europa til Sørøya på samme dag

Sørøya ligger i et barskt klima rett ut mot Barentshavet. Øya er Norges fjerde største målt i areal, og den største som ikke har fastlandsforbindelse. Den ligger tett på Golfstrømmen og blir ofte kalt «Den grønne øy i nord», med et behagelig klima året rundt.

Inntil for noen år siden hadde de fleste bilen med seg når de besøkte øya. Men takket være tre daglige flyavganger med Widerøe til Hasvik, kan du komme deg dit fra hele Europa i løpet av noen timer. De fleste mellomlander i Tromsø, men det går også fly fra Hammerfest til Hasvik.

Mann viser frem anlegget til Big Fish Adventure I Hasvik på Sørøya, Finnmark.

Foto

Big Fish Adventure

ET FISKEEVENTYR: Ahmad Saab driver Big Fish Adventure sammen med kona Mona og leier ut både overnatting og gode båter til fiskegjestene.

– Vi er veldig glade for kveldsflyet som vi nå har fått til Hasvik. Det gjør at gjestene våre kan komme seg helt fra for eksempel Tsjekkia til Sørøya på en og samme dag, forteller Mona J. Saab, som driver reiselivsbedriften Big Fish Adventure sammen med ektemannen Ahmad, opprinnelig fra Libanon.
 

Ihuga sportsfiskere

Mona og Ahmad Saab overtok Hasvik Hotell etter foreldrene hennes i år 2000, og to år senere begynte de å jobbe med sportsfisketurisme.

– De fleste som kommer hit er genuint interessert i havfiske. Det er gjerne vennegjenger som booker opptil flere år i forveien, forteller hun.

På hotellet er det 11 rom, i tillegg til hotellet leier Mona og Ahmad ut hus og leiligheter i Hasvik og på Sørvær til glade fisketurister.

Hotellet ligger i gangavstand fra Hasvik lufthavn (HAA), men som regel arrangerer vertskapet transport fra flyplassen. Har du lyst til å utforske de totalt fire mil lange veiene på øya på egen hånd, er det mulig å leie bil på stedet.
 

Ideelt for havfiske halve året

Fiskesesongen på Sørøya er fra mars til oktober, og du kan få både torsk, steinbit og storsei på kroken uansett når på året du kommer. Og ikke minst er kveite noe mange av gjestene drømmer om å få på kroken. Kveitebestanden utenfor Sørøya har vokst de siste årene, og drømmen om å fange storkveita på 100 kilo er aldri mer realistisk enn her. Og en kveite på 30-40 kilo er vel heller ikke å forakte.

– På Sørøya er alt lagt til rette for at du skal få en helt unik fiskeopplevelse du ikke får noe annet sted i verden. Du kan komme hit med fly på noen timer, bo på hotellet eller leie hus, og så er det bare å begynne å fiske neste dag. Du kan leie båt med eller uten guide og skipper, og alt av fiskeutstyr, forteller Geir Sivertzen.

 • En kveite fanges av to menn I båt utenfor Sørøya, Finnmark.

  Foto

  Big Fish Adventure

  SLIPP DEN FRI!: Det hender du får mer fisk enn du kan ta med hjem. nederlandske Pim Pos og Albert Jan slipper forsiktig fisken tilbake i havet under Sørøya C&R Halibut Challenge 2017.

 • En person holder en storkveite I en båt utenfor Sørøya, Finnmark.

  Foto

  Big Fish Adventure/Julien Tatossian

  KVEITE OMBORD: Denne sportsfiskeren er nok fornøyd med fangsten – en kjempekveite!

 • Fisker med følge og fiskestang ved et Widerøe fly på flyplassen Hasvik, Finnmark.

  Foto

  Big Fish Adventure

  FORNØYDE: Glade fiskere tre timer før de er tilbake i Oslo med Widerøe – her i gangavstand fra Big Fish Adventure og fiskebåtene. Åsmund Aasheim (tv) og Per Willy Ormestad stråler av fiskelykke.

Fisk på flyet går fint!

Det er heller ikke noe problem å få med deg fisken på flyet hjem. Du kan benytte deg av Big Fish Adventures servicefasiliteter for filetering og frysing av fisk – og pakke i en egen isoporkasse som du sjekker inn på flyet. Nordmenn kan ta med så mye fisk de vil, for utlendinger er det en begrensning på maks 20 kilo per person.

– Du trenger absolutt ikke å være en dreven fisker for å ha stor glede av et opphold på Sørøya. Har du lite erfaring med fiske, kan du få med deg en guide som viser vei til de beste fiskeplassene. Her kan du få en opplevelse du husker resten av livet, sier Sivertzen.

Geir Sivertzen blir i sportsfiskemiljøet kalt Dr. Hook. Han jobber blant annet med å promotere Sørøya som reisemål både for norske og utenlandske turister.

– Vi har stadig flere nordmenn på besøk, men vi har plass til flere. Sist sommer hadde vi en del nye gjester, forteller Mona J. Saab.
 

Mer enn bare fisk

Og hvis du skulle bli lei av å fiske, kan Sørøya også by på andre storslåtte naturopplevelser. Det er fint å gå i fjellet, du kommer tett på dyrelivet med blant annet rovfugl og reinsdyr, og det er også mange flotte sandstrender der det på varme dager faktisk kan være grei badetemperatur. Skal du sole deg drar du et annet sted, men er du glad i natur og eksotiske villmarksopplevelser, er Sørøya et reisemål du bør undersøke.

 • Et Widerøe-fly har innflyvning over Hasvik flyplass, Sørøya, Finnmark.

  Foto

  Big Fish Adventure

  TRE DAGLIGE AVGANGER: Widerøe har fra 2017 tre daglige avganger til Hasvik på Sørøya, og en opplever en kraftig vekst i trafikk og besøk.

 • En mann, et barn og en hund går langs veien I landskapet ved Hasvik, Sørøya, Finnmark.

  Foto

  Anne Olsen Ryum/Nordnorge.com/Hasvik

  UTFORSK SØRØYA: Den er Norges største øy uten fastlandsforbindelse, ser man bort i fra Svalbard. Sørøya byr på et vakkert landskap – gå på oppdagelsesferd!

 • Havnen I Hasvik, Sørøya, Finnmark.

  Foto

  Inger Persen/Nordnorge.com/Hasvik

  HASVIK HAVN: Hasvik kommune ligger på vestsiden av Sørøya.

 • Nordlys over et lite hus i Hasvik på Sørøya i Finnmark.

  Foto

  Anne Olsen Ryum/Nordnorge.com/Hasvik

  AURORA: Nordlyset lyser opp himmelen på klare vinterkvelder. Langt fra bebyggelse på Sørøya får du perfekte nordlys-forhold.

Kommer du om sommeren får du dessuten oppleve midnattssola, mens nordlyset er spektakulært om vinteren. Du finner også mye krigshistorie på øya, og i området er det spennende gjenreisningsarkitektur.

Og når du blir sulten, står det selvfølgelig fisk på menyen – ferskere enn du noen gang har spist før.

– Du kan ta med deg dagens fangst inn på kjøkkenet og tilberede et måltid sammen med kokken, forteller Mona J. Saab.
 

Fiskekonkurranse

Hvis du fisker for spenningen og opplevelsene, kan du også melde deg på konkurransen Sørøya Big Fish Challenge. Her er det om å gjøre å fange det største eksemplaret av steinbit, uer, torsk eller kveite. Konkurransen går over et helt år, og er ventet å lokke til seg sportsfiskere fra hele verden.