Utsikt over Herøy

Fly rett til fjellturer med fantastisk utsikt på Helgeland

FOTO Terje Rakke

Drømmer du om De Syv Søstre i Sandnessjøen? En tur til Rabothytta i nærheten av Mo i Rana, Torghatten i Brønnøysund – eller å klatre Via Ferrataen i Mosjøen?

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Du har kanskje sett fine bilder fra toppturer på Instagram og Facebook og tenkt at det ser fint ut med en topptur på Helgeland, samtidig som du synes at det virker utilgjengelig? Den gode nyheten er at det faktisk er langt mer tilgjengelig enn du skulle tro.

Du kan nemlig fly til fire flyplasser på Helgeland der du bare kan ta tursekken på deg og starte turen nesten med en gang flyet har landet. Vi kaller konseptet Fly & Hike.

Dermed kan du i løpet av en helg eller noen få dager bestige noen av Norges mest populære fjell, med en utsikt du bør unne deg i løpet av livet.

Widerøe flyr deg til Brønnøysund, Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana – som alle byr på fantastiske naturopplevelser.

Utsikt mot de Syv Søstre på Helgeland etter vandring på Dønnamannen

Foto

Terje Rakke

Utsikt mot de Syv Søstre på Helgeland etter vandring på Dønnamannen.

Torghatten - fjellet med hull i

Brønnøysunds sagnomsuste fjell er og har alltid vært et landemerke for sjøfolk. Og det er ikke å til undres over, for med sin karakteristiske fasong og det berømte hullet, er Torghatten et fjell det ikke er mulig å ta feil av. Selve hullet ser kanskje lite ut på avstand, men det er faktisk hele 160 meter langt, 25 meter bredt og 15 meter høyt.

Turen opp dit er imidlertid mindre strabasiøs enn mange kanskje forestiller seg, med flere rutevalg. Det går også en rute til toppen av fjellet, den er mer krevende og egner seg best for fjellvante.

Fra Brønnøysund Lufthavn er det 14 km til foten av fjellet, og du kan enten ta taxi, leie bil eller sykkel.

 • Hullet i Torghatten er faktisk hele 160 meter langt, 25 meter bredt og 15 meter høyt

  Foto

  Magnar Solbakk / VisitHelgeland

  Hullet i Torghatten er faktisk hele 160 meter langt, 25 meter bredt og 15 meter høyt.

 • Nordlandshus ved Torghatten nær Brønnøysund, Nordland

  Foto

  Bård Løken

  Nordlandshus ved Torghatten nær Brønnøysund, Nordland.

Rabothytta - Norges fineste turisthytte?

Rabothytta er ikke som andre turisthytter – i alle fall ikke om man skal bedømme etter arkitekturen. Hytta er nemlig en attraksjon i seg selv, der den ligger 1200 m.o.h. med to skorsteiner formet som de to fjelltoppene i bakgrunnen, Okstindan.

Hytta, som er tegnet av velrennomerte Jarmund & Vigsnæs, åpnet i 2014 og er oppkalt etter den franske fjellklatreren og breforskeren Charles Rabot. Rabothytta er på 200 kvadratmeter og har 30 sengeplasser, som kan bookes via hjemmesiden.

Det er mye som er spesielt med Rabothytta, men det aller mest spektakulære finner du faktisk utenfor vinduene – i den fantastiske naturen. Å bo på hytta er egentlig prikken over i-en, for med den beliggenheten og de store vinduene oppleves det som du er ute også når du er inne.

Enten du flyr til Mo i Rana lufthavn, Røssvoll, eller Mosjøen lufthavn, Kjærstad, trenger du leiebil. Her kan du lese mer om hvordan du kjører for å komme til stedet der fjellturen starter, og selve turen opp til hytta.

Det tar imidlertid bare 1,5 til 2 timer å gå opp til Rabothytta og noe kortere å gå ned. Turen er forholdsvis lett og passer fint for turgåere i alle aldre.

Rabothytta er Den norske turistforeningens hytte nummer 500, og du finner den 1200 m.o.h

Foto

Fabrice Milichau / Helgeland Reiseliv

Rabothytta er Den norske turistforeningens hytte nummer 500, og du finner den 1200 m.o.h.

De syv søstre - ta 1, ta 2, ta 3...?

Det spiller ingen rolle hvilken søster du velger å bestige, utsikten er uansett fabelaktig – 360 grader. For veldig spreke fjellgeiter kan man faktisk greie alle sju i løpet av dag, rekorden er 3 timer og 43 minutter (!), men for de fleste holder det med en topp eller tre. Man skal jo ha tid til å ta bilder, nyte utsikten og spise matpakka også. Husk å ha fulladet batteri på mobilen, her kommer motivene tett!

Her kan du lese mer om de ulike toppene.

Basecamp Spitsbergen

Foto

Kirsti Puro

Fra Sandnessjøen Lufthavn Stokka er det bare noen få kilometer til Søvik, der oppstigningen til de sørligste toppene starter. Så enten du velger taxi eller leier sykkel, er det bare snakk om minutter før du kan begynne å gå. Foretrekker du en mindre krevende tur kan vi anbefale Vettfjellet 244moh. Her får du også en utrolig flott utsikt over Helgelandskysten.

Når du først har vært på en topp eller to, bør du absolutt unne deg å se søstrene fra avstand også. Det gjør du gjerne fra Dønna eller Herøy utenfor Sandnessjøen. Hva med å leie sykkel og tråkke over Dønna, via Herøy og tilbake til byen. Eller – om du har lår til det etter å ha vært på topptur i Søstrene, bestige Dønnamannen og se på Søstrene derfra?

Mosjøens via ferrata Helgeland er Norges nye og nordligste ferrata

Foto

Cato Ravassbakk

Mosjøens Via Ferrata Helgeland er Norges nye og nordligste ferrata.

Test Norges nordligste Via Ferrata

Øyfjellet i Mosjøen byr nå på mer luftige opplevelser enn noen gang – i 2017 åpnet nemlig en 400 meter lang klatreløype som tar deg 600 høydemeter opp på toppen, via stålwire, bøyler, stiger og bruer. Navnet Via Ferrata betyr jo nettopp «jernsti» og er en tilrettelagt klatrerute med faste sikringsmidler.

Løypa i Øyfjellet er guidet og du får utlevert det sikkerhetsutstyret du trenger. Det er 12 års aldersgrense og turen passer for folk i alminnelig god form.

Øyfjellet har også to andre populære ruter, «Trongskaret« og «Helgelandstrappa», og du kan lese mer om alle turmulighetene.  Som om ikke det var nok kan du ta Zip line fra Øyfjellet og rett ned i sentrum.

Mosjøen Lufthavn Kjærstad ligger bare 5 kilometer fra sentrum og byfjellet, så her henger du i Ferrataen før du vet ordet av det!